Οι καλοί λογισμοί

Ιούλ 12, 2019 | ΑΡΘΡΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πως ένας άνθρωπος γίνεται Αγιος; Πως ένας άνθρωπος εκλύει πνευματική τροφή, δύναμη, αγάπη, συμπόνια; Πως ένας άνθρωπος μπορεί να βοηθήσει συνανθρώπους του με την δύναμη του λόγου, την ευστροφία της ταπεινότητας, την κατανόηση του λάθους, την πρόγνωση της αλήθειας, την μέθοδο της λύτρωσης;

Σήμερα 12 Ιουλίου εορτάζεται η κοίμηση του Αγίου (Γέροντος) Παϊσίου. Μία εξέχουσα μορφή που διάβηκε αυτό τον κόσμο, συνέχισε να υπάρχει στη ζωή μας και μετά το βιολογικό του θάνατο και επηρεάζει τη ζωή ακόμα και όσων δεν τον γνώρισαν.

Ο ίδιος θεωρούσε το εαυτό του κατώτερο όλων και καθώς ήταν σε μόνιμη επικοινωνία με τον Θεό έλεγε ότι ήταν ένας απλός ασυρματιστής που στέλνει τα μηνύματα προς το «κέντρο ελέγχου» ώστε να μεριμνήσει για την επίλυση των προβλημάτων όσων ζητούσαν βοήθεια.

Είχε το προορατικό και διορατικό χάρισμα το οποίο μοίραζε με απλότητα και σοφία. Η σχέση του με τη φύση ήταν αδιάσπαστη και την χρησιμοποιούσε, φέρνοντας παραδείγματα του τρόπου λειτουργίας της, για την φώτιση των σκοτεινών σκέψεων που κουβαλούσαν οι επισκέπτες από τον πολιτισμένο κόσμο όπως. «Η μύγα θα πάει στην ακαθαρσία ενώ η μέλισσα στα άνθη. Διαλέξτε τι θέλετε να είστε».

Οι λογισμοί είναι ένα από τα σημαντικά σημεία των διδαχών του. «Οι καλοί λογισμοί», έλεγε, «δείχνουν την πνευματική κατάσταση του ανθρώπου. Καθένας ερμηνεύει τα γεγονότα ανάλογα με τον λογισμό του. Το κάθε πράγμα μπορείς να το δεις από την καλή του πλευρά ή από την κακή του πλευρά.»

Πολλοί νέοι τον ξέρουν, τον διαβάζουν και επηρεάζονται από τη σκέψη του. Η αμεσότητα του λόγου του είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό για όλους τους νέους.

Παρακάτω θα βρείτε ενδεικτικά κάποιες από τις ρήσεις του. Τα βιβλία που μιλούν για τον Γέροντα Παΐσιο είναι άφθονα και μπορείτε πολύ εύκολα να τα βρείτε σε οποιοδήποτε μεγάλο βιβλιοπωλείο ή μέσω internet. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλές δημοσιεύσεις video στο YouTube.

Μια χούφτα πνευματικές σταγόνες του Γέροντα

«Όποιος κουράζεται για τον πλησίον του από καθαρή αγάπη, ξεκουράζεται με την κούραση! Αυτός που αγαπάει τον εαυτό του και τεμπελιάζει, κουράζεται με το να κάθεται!»

«Όσο ζει ο άνθρωπος έχει δικαίωμα να δίνει πνευματικές εξετάσεις. Μετεξεταστέος δεν υπάρχει. Ας αγωνιστούμε να πιάσουμε έστω την πνευματική βάση για να περάσουμε στον παράδεισο».

«Όταν έχουμε αυτογνωσία, τότε γίνεται η «πνευματική διάσπαση» του ατόμου μας. Έτσι απελευθερώνεται η ενέργεια και ξεπερνάμε την βαρύτητα της φύσεώς μας και διαγράφουμε πνευματική τροχιά».

«Στην εποχή μας, δυστυχώς η λογική κλόνισε την πίστη και γέμισε τις ψυχές με αμφιβολίες. Έτσι, επόμενο είναι να στερούμαστε τα θαύματα, γιατί το θαύμα βιώνεται και δεν εξηγείται».

«Εάν θέλεις να «πιάσεις» τον Θεό, για να σε ακούσει, όταν προσευχηθείς, γύρισε το κουμπί στη ταπείνωση, γιατί σ’ αυτήν την συχνότητα εργάζεται ο Θεός».

«Φροντίστε να γεμίσετε τη κασέτα της καρδιά σας τώρα που είστε νέοι. Γιατί αλλιώς, όταν γεράσετε, ανάμεσα από βυζαντινή μουσική θ’ ακούγονται και μπουζούκια».

«Η αγάπη μας πρέπει να είναι ίδια προς όλους. Μόνο τότε είναι αγάπη Θεού. Κάτω από αυτήν τα πάντα λυγίζουν. Δίπλα της όλα λιώνουν».

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ