Η αναλογική άποψη της ψηφιακής εποχής

Οκτ 19, 2019 | ΑΡΘΡΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΚΕΨΕΙΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η τεχνολογική εξέλιξη επηρεάζει άμεσα τον τρόπο ζωής και σκέψης του ανθρώπου. Λύνει παλαιά προβλήματα ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέα.

Τα σούπερ μάρκετ θα χρεώνουν τον καταναλωτή και θα ενημερώνουν την αποθήκη αυτόματα. Έτσι οι παραγγελίες θα γίνονται αυτόματα και η απογραφή θα γίνεται άμεσα. Δεν θα χρειάζονται βέβαια ταμίες και πιθανότατα θα μειωθεί το προσωπικό του λογιστηρίου. Εν τω μεταξύ ο πληθυσμός στη Γη θα συνεχίζει να αυξάνεται.

Τα φώτα χαμηλώνουν, η μουσική γίνεται χαλαρωτική, η ένταση του ήχου μειώνεται, η θερμοκρασία αυξάνεται, η τηλεόραση κλείνει, ο συναγερμός ενεργοποιείται. Ολα εκτελούνται με μία φωνητική εντολή όπως, «πήγαινέ με σπίτι», «βρες κοντινό φαρμακείο», «ξύπνησέ με στις οκτώ», «πρόσθεσε ντομάτες στη λίστα με τα ψώνια» και πάρα πολλές άλλες λειτουργίες που πριν 20 χρόνια δεν θα τις φανταζόμασταν.

Με αυτή τη λογική οι άνθρωποι θα είναι απαραίτητοι μόνο για την κατασκευή και τον έλεγχο των αυτοματοποιημένων συστημάτων των οποίων επίσης η ανάγκη θα μειώνεται καθώς και αυτά τα συστήματα θα αυτοματοποιούνται με τη σειρά τους από άλλα. Με λίγα λόγια θα αυτοματοποιείται η αυτοματοποίηση. Δημιουργεί δηλαδή ο άνθρωπος ένα μηχανισμό για την δική του άνεση η οποία τον αντικαθιστά αρχικά σε δευτερεύουσες εργασίες και αργότερα ποιος ξέρει αν θα αναλάβει και τις πρωτεύουσες λειτουργίες του.

Το «διαδίκτυο των ανθρώπων» έφερε το «διαδίκτυο των πραγμάτων». Το συναίσθημα φαίνεται να χάνεται, η ευαισθησία δείχνει ότι μειώνεται, η σκληρότητα μάλλον αυξάνεται, η απομόνωση διευρύνεται. Η ψηφιακή εποχή διαδέχτηκε την αναλογική. Το χρώμα και ο ήχος έγιναν bytes. Το χάδι έγινε like και οι φίλοι σκοπιμότητα προβολής.

Αν η πρωταρχική ανάγκη μας είναι να επιβιώσουμε και η αμέσως επόμενη είναι να ζήσουμε καλά, σοφό θα ήταν να εστιάσουμε εφαρμόζοντας την τεχνολογία στην Υγεία, στην Παιδεία και στο Περιβάλλον.

Αν η πρωταρχική μας ανάγκη είναι να ζήσουμε καλά και η αμέσως επόμενη να επιβιώσουμε, θα μας βοηθούσε να κοιτάξουμε τον καθρέφτη μας και να αναρωτηθούμε αν φθάσαμε έως εδώ επειδή το θελήσαμε ή επειδή δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς.

Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει καλά με την βοήθεια της τεχνολογίας αρκεί να μην υπερβεί τα όρια της αχαριστίας και να μη μετατρέψει την ανάγκη σε απόλαυση. Η ουσιαστική επένδυση του ανθρώπου οδεύει προς την ευτυχία μέσω της ειρήνης και η πνευματική του εξέλιξη μπορεί να τον οδηγήσει εκεί. Αν η τεχνολογική εξέλιξη είναι το όχημα προς την ευζωία  τότε η διάκριση της πρόθεσης είναι τα καύσιμο. Και η αγάπη φυσικά είναι το οξυγόνο γιατί δίχως αυτή η τεχνολογία καταντά άχρηστη και η εξέλιξη ανάπηρη.

Η αγάπη περιέχεται στα πάντα και δεν περιέχει τίποτα. Το χρήμα μπορεί να περιέχει αγάπη αλλά η αγάπη δεν μπορεί να περιέχει χρήμα. Ο έρωτας περιέχει αγάπη αλλά η αγάπη δεν περιέχει έρωτα. Η ζήλια περιέχει αγάπη αλλά η αγάπη δεν περιέχει ζήλια. Η αγάπη είναι αδύνατον να περιέχει κάτι γιατί δεν κατηγοριοποιείται, δεν κατατάσσεται, δεν ανταγωνίζεται, δεν μισεί, δεν κάνει απολύτως τίποτα. Απλά υπάρχει για να διορθώνει τα λάθη, για να ομορφαίνει τις άσχημες στιγμές, για να δίνει το στίγμα αίσθησης της ύπαρξής μας. Της ανθρώπινης ύπαρξης.

Εικάζω ότι η Οικονομία και η Τεχνολογία του μέλλοντος θα βασίζονται στην αγάπη.

MUSIC VIDEO

AUTOMATICA

Robots Vs. Music
Nigel Stanford

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ