Χειμωνιάτικος περίπατος στη «Μονή Καισαριανής»

Δεκ 15, 2018 | ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΤΑΣΗ

Ψηφιακή Έκδοση για την Μονή Καισαριανής και το Αισθητικό Δάσος

Άποψη της Αθήνας ανεβαίνοντας το «βοτανικό μονοπάτι»

Μία πανέμορφη διαδρομή μέσα στο πράσινο αφήνει πίσω την πολύβουη γκρίζα πόλη και γεμίζει τον επισκέπτη με πολύτιμα ψυχικά εφόδια. Η περιπλάνηση στα οργανωμένα μονοπάτια που σε μερικά σημεία είναι πλακόστρωτα δημιουργεί ένα αισθησιακό ταξίδι ανάμεσα στον χρόνο και τον χώρο λησμονώντας τα «πρέπει» της καθημερινότητας. Η απομακρυσμένη θέα της πόλης κρατάει σε απόσταση τις υποχρεώσεις και καθοδηγεί τις σκέψεις στην απλότητα της ύπαρξης. Αξέχαστη συνάντηση με κέδρους, αγριελιές, κυπαρίσσια, πεύκα, βελανιδιές, ευκάλυπτους, πλατάνια, χαρουπιές και φυτά όπως ασφάκα, τεύκριο, κουμαριά, φυτιλάκι, φασκόμηλο, αψιθιά, πικροδάφνη, λαγουδόχορτο και τόσα άλλα διαφορετικά είδη, δώρα της πολυποίκιλης Αττικής Γης και της ανθρώπινης φροντίδας.

Μνημείο Καίτης Αργυροπούλου

Ενα από τα ανηφορικά πέτρινα μονοπάτια της Μονής οδηγεί στο μαρμάρινο μνημείο της ιδρύτριας της «Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών» Καίτης Αργυροπούλου στην οποία οφείλεται η αναστήλωση της κατεστραμμένης Μονής, η αναδάσωση της περιοχής καθώς και η έναρξη μιας νέας εποχής για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα ξεκινώντας την δεκαετία του 1960.

Τιμήθηκε με τον  “Χρυσούν Σταυρό του Τάγματος της Ευποιΐας“, με το «Μέγα Χρυσούν Μετάλλιο» της Γαλλικής Société Nationale de la Protection de La Nature και με το «Αργυρούν Μετάλλιο» του Ροταριανού Ομίλου. Το 1976 η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε μεταθανάτια ειδικό βραβείο για την μεγάλη και πολύμορφη δημιουργική της δράση.

Η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί «Αισθητικό Δάσος» και η Ευρωπαϊκή Ένωση το ανακήρυξε «Ιστορικό Κήπο της Ευρώπης». Το συντηρεί και το προστατεύει η «Φιλοδασική Ένωση Αθηνών» με δικά της έξοδα. (email: contact@philodassiki.org – web site: www.philodassiki.org). 

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ – ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ – ΔΕΝ ΦΘΕΙΡΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ, ΤΑ ΦΥΤΑ, ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ – ΔΕΝ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΦΩΤΙΕΣ

[gmap-embed id=”10170″]
[gmap-embed id=”1154″]

Είκοσι λεπτά

από το κέντρο της Αθήνας

Η πρόσβαση με το αυτοκίνητο είναι πολύ εύκολη αφού από το κέντρο της Αθήνας απέχει μόλις 20-30 λεπτά ανάλογα πάντα με την κίνηση στους δρόμους. Δεν υπάρχει οργανωμένος χώρος στάθμευσης εκτός από ένα μικρό πλάτωμα 100 μέτρα μετά τη Μονή. Το αυτοκίνητο μπορείτε να το αφήσετε κατά μήκος της δεξιάς πλευράς του δρόμου εκτός αν το σταθμεύσετε ένα χιλιόμετρο πριν και απολαύσετε το περπάτημα ανάμεσα στα πεύκα, τις ελιές και τα κυπαρίσσια.

Η είσοδος στον Υμηττό επιτρέπεται μόνο από την ώρα ανατολής έως την ώρα δύσης του ηλίου.

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ