Πρακτικές συμβουλές για την κλιματική αλλαγή

Νοέ 13, 2019 | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το παρόν άρθρο αποτελεί επέκταση του άρθρου «Η κλιματική αλλαγή προ των πυλών».

Παρατίθεται κατάλογος από απλές καθημερινές και όχι μόνον πράξεις που θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε τη Φύση στο πρόβλημα που της δημιουργήσαμε. Η κλιματική αλλαγή δεν αφορά μόνο κάποιους ανθρώπους ή λαούς. Μας αφορά όλους και από εδώ και πέρα θα είναι ο κοινός μας εχθρός.
Ισως τελικά αυτό να μας ενώσει.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Όπου είναι δυνατόν, είναι προτιμότερο να παίρνουμε τα δημόσια μέσα μεταφοράς για τη μετάβαση στην εργασία, στο σχολείο ή στο κέντρο της πόλης για δουλειές.

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ
Για μικρές αποστάσεις, αποφεύγουμε τη χρήση του αυτοκινήτου. Πέραν από έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο εκγύμνασης του σώματος, το περπάτημα αποτελεί τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και των λοιπών μηχανοκίνητων μέσων μεταφοράς. Για μικρές αποστάσεις, όπως από το σπίτι στο περίπτερο ή στο φούρνο, καλό είναι να αποφεύγουμε το αυτοκίνητο και να προτιμάμε να περπατάμε ή να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο.

ΠΟΔΗΛΑΤΟ
Το ποδήλατο γυμνάζει το σώμα, κάνει καλό στην υγεία μας και στο περιβάλλον.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Οταν το αυτοκίνητο είναι καλά συντηρημένο καταναλώνει λιγότερα καύσιμα, χρειάζεται λιγότερες επισκευές και φυσικά είναι πιο ασφαλές. Ανακυκλώνουμε τη μπαταρία του αυτοκινήτου μας αν χρειαστούμε καινούργια. Τα παλιά ελαστικά μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Εάν σκοπεύουμε να αγοράσουμε καινούργιο αυτοκίνητο, καλό είναι να προτιμήσουμε ένα υβριδικό, που είναι πολύ οικονομικό όσον αφορά στην κατανάλωση καυσίμων ή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, για μετακίνηση σε μικρές αποστάσεις. Σημαντικό ρόλο, φυσικά, διαδραματίζουν ο κυβισμός του αυτοκινήτου και το ποσοστό ρύπων που εκπέμπει προς την ατμόσφαιρα. Τα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού είναι πιο οικονομικά, τόσο στην αγορά όσο και στη συντήρηση και τα καύσιμα, και επιπλέον πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι κατασκευάστριες εταιρείες αυτοκινήτων οφείλουν να παρέχουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την κατανάλωση καυσίμων των αυτοκινήτων.

ΠΟΡΤ ΜΠΑΓΑΖ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Τα περιττά και ξεχασμένα αντικείμενα στο πορτ μπαγάζ του αυτοκινήτου αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμων με κόστος οικονομικό και περιβαλλοντικό. Αφήνουμε στο πορτ μπαγάζ μόνο τα απαραίτητα.

ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΜΕ
Δεν φρενάρουμε και δεν επιταχύνουμε χωρίς λόγο και παράλληλα ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών μας, έτσι εξοικονομούμε καύσιμα. Αφαιρούμε τη σχάρα οροφής όταν δεν την χρειαζόμαστε. Μια άδεια σχάρα οροφής αυξάνει την κατανάλωση καύσιμου και τις εκπομπές CO2 (διοξείδίου του άνθρακα) κατά 10% και πλέον λόγω της αεροδυναμικής αντίστασης. Επίσης, αν μένουμε στην ίδια γειτονιά με κάποιο συνάδελφο, καλό είναι η μεταφορά στην εργασία να γίνεται με ένα αυτοκίνητο παρά με δύο.

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
Αποφεύγουμε, αν φυσικά είναι δυνατόν, τα αεροπορικά ταξίδια, γιατί τα αεροπλάνα εκλύουν μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

ΣΠΙΤΙ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Χρησιμοποιούμε ξεχωριστά τους κάδους ανακύκλωσης για το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό, το αλουμίνιο, το λευκοσίδηρο (κουτιά από κονσέρβες, γάλατα εβαπορέ, ζωοτροφές, κ.λ.π.). Εάν είναι εύκολο, τοποθετούμε στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι κουτιά για να ξεχωρίζουμε τα είδη προς ανακύκλωση. Έτσι, θα είναι όλα συγκεντρωμένα και θα τα μεταφέρουμε ευκολότερα στο χώρο συλλογής ειδών ανακύκλωσης του Δήμου της περιοχής μας. Οι φελλοί και τα καπάκια αφαιρούνται από τα μπουκάλια και τα βάζα τα οποία πηγαίνουν στον αντίστοιχο κάδο. Και φυσικά ξεπλένονται από οποιαδήποτε υπολείμματα.

Περισσότερες πληροφορίες για την «σωστή ανακύκλωση» στα παρακάτω links. 
Πως ξεχωρίζουμε τα απορρίματα. • Τι απορρίματα πετάμε σε κάθε κάδο. • Τι κάνουμε όταν φτάσουμε στον κάδο. • ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ: Τι μπορούμε να πετάμε σε αυτούς και τι λάθη κάνουμε.

ΑΓΟΡΕΣ
Οταν πηγαίνουμε για ψώνια, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τσάντες οι οποίες μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, όπως χάρτινες ή πάνινες ή υφασμάτινες, αντί για πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Επιπλέον, καλό είναι να προτιμάμε προϊόντα με την ελάχιστη δυνατή συσκευασία ή προϊόντα των οποίων οι συσκευασίες ξαναγεμίζουν (π.χ. μπύρες σε γυάλινα μπουκάλια). Γενικά, το ιδανικότερο θα ήταν, εάν εξαρχής όλοι μας αποφεύγαμε την αγορά προϊόντων τα οποία δεν ανακυκλώνονται. Όταν αγοράζουμε τρόφιμα, παιχνίδια για τα παιδιά ή οποιαδήποτε άλλα προϊόντα, επιλέγουμε αυτά με τη λιγότερη ή ελάχιστη δυνατή συσκευασία. Να προτιμούμε τα προϊόντα των οποίων η συσκευασία είτε μπορεί να ανακυκλωθεί είτε είναι κατασκευασμένη από ανακυκλωμένα υλικά. Για παράδειγμα, να προτιμούμε να αγοράζουμε αβγά τα οποία είναι σε χάρτινη θήκη παρά σε πλαστική.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Αγοράζουμε μόνο την ποσότητα που χρειαζόμαστε και διατηρούμε τα τρόφιμα που περισσεύουν για αργότερα. Αποφεύγουμε τα μη εποχικά προϊόντα. Η παραγωγή τροφίμων εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος ή των κανονικών εποχών καλλιέργειας απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, ενέργειας και άλλων πόρων. Πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας σε λεκάνη και όχι σε τρεχούμενο νερό με ανοιχτή τη βρύση. Με το νερό που περισσεύει ποτίζουμε τα φυτά μας. Αν τρώμε κρέας, αντικαθιστούμε μερικώς την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με κοτόπουλο, ψάρι ή όσπρια. Αν αντικαταστήσουμε το βόειο κρέας με κοτόπουλο μπορούμε να περιορίσουμε το αποτύπωμα άνθρακα του γεύματός μας κατά 75%.

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ
Το αλουμίνιο, είναι ένα υλικό το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί και επομένως να χρησιμοποιηθεί πάρα πολλές φορές. Κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε δισεκατομμύρια τενεκεδάκια αναψυκτικών. Δεν αποκλείεται αυτά, από τα οποία πίνουμε σήμερα, να χρησιμοποιήθηκαν πριν από 10 ή 20 χρόνια. Η ανακύκλωση αλουμινίου εξοικονομεί τόσο ενέργεια όσο και αλουμίνιο. Ακούγεται απίθανο αλλά η ανακύκλωση έστω και μιας συσκευασίας αλουμινίου εξοικονομεί αρκετή ενέργεια ώστε να λειτουργεί μια τηλεόραση για τρεις ολόκληρες ώρες. Κατά παρόμοιο τρόπο, η ανακύκλωση συσκευασιών αλουμινίου, π.χ. κονσέρβες, καταναλώνει έως και δέκα φορές λιγότερη ενέργεια από ό,τι η παραγωγή καινούργιων. Το αλουμινόχαρτο μπορούμε να το πλύνουμε, να το στεγνώσουμε και να το φυλάξουμε για να το ξαναχρησιμοποιήσουμε στο μέλλον. Όταν πλέον θα έχει φθαρεί αρκετά, μπορούμε να το βάλουμε στον κάδο ανακύκλωσης για το αλουμίνιο. Ξεπλένουμε τις αλουμινένιες συσκευασίες για να μη συγκεντρώνονται έντομα και τις αποθηκεύουμε σε ένα μεγάλο κουτί μέχρι να τις μεταφέρουμε στο χώρο συλλογής. Βάζουμε το γεύμα που παίρνουμε στη δουλειά ή στην εκδρομή σε κουτί, που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, αντί σε πλαστικά σακούλια ή αλουμινόχαρτο.

ΧΑΡΤΙ
Το χαρτί είναι ένα υλικό που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Στο σχολείο, στη δουλειά αλλά και στο σπίτι χρησιμοποιούμε τεράστιες ποσότητες χαρτιού. Ανακυκλώνοντας χαρτί εξοικονομούμε ενέργεια, αφού τα εργοστάσια χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια για να παράξουν χαρτί, για παράδειγμα από παλιές εφημερίδες, παρά από χαρτοπολτό. Ταυτόχρονα σώζουμε και τα δέντρα. Μπορούμε να ανακυκλώσουμε κάθε είδος χαρτιού όπως περιοδικά, εφημερίδες, παλιούς τηλεφωνικούς καταλόγους, βιβλία προηγούμενων τάξεων, χαρτοσακούλες κ.λπ. Όταν εκτυπώνουμε εργασίες ή ο,τιδήποτε άλλο από τον εκτυπωτή μας στο σπίτι ή το γραφείο, φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε και τις δύο πλευρές του χαρτιού. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο όταν γράφουμε. Μια άλλη ιδέα είναι να χρησιμοποιούμε τις κόλλες που δεν χρειαζόμαστε πλέον, ως σημειωματάριο. Μαζί με τα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, συγκεντρώνουμε τακτικά το χαρτί και το μεταφέρουμε στο χώρο συλλογής.

ΝΕΡΟ

Καθημερινά, όλοι μας σπαταλούμε μεγαλύτερες ποσότητες νερού απ’ ό,τι χρειαζόμαστε, τόσο μέσα στο σπίτι (μαγείρεμα, μπάνιο κ.λπ.) όσο και στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού (πότισμα κήπου, καθαριότητα αυλής, πλύσιμο αυτοκινήτου κ.λπ.) Μπορούμε, ωστόσο, όλοι μας με απλές κινήσεις να εξοικονομούμε περισσότερο νερό.

ΔΟΝΤΙΑ / ΞΥΡΙΣΜΑ
Όταν πλένουμε τα δόντια μας, μπορούμε απλώς να βρέξουμε την οδοντόβουρτσα, να κλείσουμε τη βρύση και να τα βουρτσίσουμε. Θα ανοίξουμε τη βρύση πάλι μόνο για να ξεπλύνουμε το στόμα μας. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εξοικονομούμε έως και 30 λίτρα νερού κάθε φορά. Επιπλέον, δεν κρατάμε συνέχεια ανοικτή τη βρύση όταν ξυριζόμαστε ή σαπουνίζουμε τα χέρια μας.

ΠΙΑΤΑ
Όταν πλένουμε τα πιάτα, μπορούμε να τα ξεπλένουμε από τις σαπουνάδες χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο δοχείο με καθαρό νερό, αντί να αφήνουμε τη βρύση να τρέχει. Τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και ενέργεια — και τα περισσότερα διαθέτουν πρόγραμμα «Eco» — αλλά πρέπει να τα μπαίνουν σε λειτουργία μόνον όταν είναι γεμάτα!

ΚΑΖΑΝΑΚΙ
Παράλληλα, μπορούμε να εξοικονομήσουμε νερό στην τουαλέτα, τοποθετώντας, για παράδειγμα, ένα τούβλο, ένα γεμάτο μικρό μπουκάλι ή ένα άλλο βαρύ αντικείμενο μέσα στο καζανάκι. Έτσι δεν γεμίζει εντελώς και όταν το τραβάμε, θα απελευθερώνεται μικρότερη ποσότητα νερού και θα εξοικονομούνται 3-6 λίτρα κάθε φορά. Επίσης, μια άλλη λύση είναι να προτιμούμε καζανάκια με επιλογή μικρής ή μεγάλης ροής (συνήθως 3 και 6 λίτρα αντίστοιχα).

ΜΠΑΝΙΟ
Για εξοικονόμηση μεγαλύτερης ποσότητας νερού είναι προτιμότερο να κάνουμε ντους παρά μπάνιο στην μπανιέρα. Όταν κάνουμε ντους, χρησιμοποιούμε 15 λίτρα νερό το λεπτό. Για ένα κανονικό ντους χρειαζόμαστε περίπου πέντε λεπτά, δηλαδή καταναλώνουμε 75 λίτρα νερού κάθε φορά. Ενώ όταν κάνουμε μπάνιο, χρειαζόμαστε τη διπλάσια ποσότητα νερού. Ένα άλλο μυστικό για την εξοικονόμηση νερού είναι η τοποθέτηση ειδικών κεφαλών «μειωμένης ροής» στο ντους. Οι εν λόγω κεφαλές προσθέτουν αέρα στο νερό και έτσι καταναλώνονται μόνο 8 λίτρα το λεπτό αντί 15. Τα συστήματα περιορισμού της ροής μπορούν να εξοικονομήσουν νερό χωρίς απώλεια άνεσης για το χρήστη.

ΚΗΠΟΣ
Όσον αφορά στο πότισμα του κήπου, ποτίζουμε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν δηλαδή εξατμίζεται λιγότερο νερό από τη ζέστη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Επίσης, φροντίζουμε να μην ποτίζουμε όταν φυσάει γιατί ο αέρας σκορπίζει το νερό. Εάν έχουμε αυτόματο σύστημα ποτίσματος, φροντίζουμε το νερό να ποτίζει τα δέντρα και τα φυτά και να μη χύνεται άσκοπα στο πεζοδρόμιο ή την αυλή. Τα μέρη του κήπου, τα οποία χρειάζονται περισσότερο νερό, τα ποτίζουμε με το λάστιχο ή με το ποτιστήρι, αργά, έτσι ώστε το νερό να φτάνει ως τις ρίζες.
Επίσης, αποφεύγουμε το πλύσιμο της αυλής και του αυτοκινήτου με λάστιχο.

ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΝΕΡΟΥ
Σημαντική τακτική στην προσπάθεια για εξοικονόμηση νερού είναι ο έγκαιρος εντοπισμός διαρροών νερού στην κουζίνα, την τουαλέτα ή τον κήπο. Ακόμα και μια μικρή διαρροή νερού, μπορεί να σπαταλήσει μεγάλη ποσότητα νερού, αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, μια διαρροή νερού η οποία γεμίζει ένα φλιτζάνι σε 10 λεπτά, μπορεί να οδηγήσει στη σπατάλη 10.000 λίτρων νερού μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο, ποσότητα που είναι αρκετή για να γεμίσει 52 μπανιέρες. Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τον εντοπισμό διαρροών είναι οι ακόλουθες: Ελέγχουμε την ένδειξη του μετρητή πριν φύγουμε από το σπίτι και επίσης όταν επιστρέψουμε. Αν δούμε ότι ο μετρητής υποδεικνύει κατανάλωση νερού όση ώρα απουσιάζουν όλοι απ’ το σπίτι, καλούμε έναν υδραυλικό για να κάνει έλεγχο. Στο καζανάκι της τουαλέτας μπορούμε να ρίξουμε λίγη μπογιά και περιμένουμε λίγη ώρα. Αν δούμε ότι στην τουαλέτα τρέχει χρωματισμένο νερό, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή. Ελέγχουμε την τουαλέτα μας για διαρροές. Με μια διαρροή στην τουαλέτα μπορούν να χαθούν 200 λίτρα νερού την ημέρα − όσα χάνονται αν τραβήξετε 50 φορές το καζανάκι. Εάν η βρύση στάζει, την επισκευάζουμε. Διαφορετικά, μπορεί να χάνουμε μέχρι 1 λίτρο νερού την ώρα, που ισοδυναμεί με μια γεμάτη μπανιέρα κάθε εβδομάδα.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΦΩΤΑ
Οταν μετακινούμαστε από ένα δωμάτιο του σπιτιού ή του γραφείου στο άλλο, πρέπει να σβήνουμε τα φώτα, έστω και αν θα λείψουμε μόνο για λίγη ώρα. Ταυτόχρονα, είναι καλή ιδέα να αξιοποιούμε όσο περισσότερο γίνεται το φως της ημέρας, ανοίγοντας τις κουρτίνες στα σπίτια μας και κάνοντας δραστηριότητες όπως το διάβασμα, το κέντημα ή το σιδέρωμα δίπλα από ένα παράθυρο. Επίσης, σημαντικό είναι να ξεσκονίζουμε τους λαμπτήρες καθώς οι σκονισμένοι λαμπτήρες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι οι καθαροί. Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, οι οποίοι έχουν δεκαπλάσια διάρκεια ζωής και παράλληλα καταναλώνουν πέντε φορές λιγότερη ενέργεια από τους συμβατικούς.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
Δεν αφήνουμε ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής. Σπατάλη ενέργειας γίνεται όταν αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές, όπως την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, τον υπολογιστή, σε κατάσταση αναμονής. Στην περίπτωση αυτή, η τηλεόραση χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο το 45% της ενέργειάς της. Γι’ αυτό κλείνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη. Όταν πρόκειται να αγοράσουμε καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές, όπως π.χ. ένα ψυγείο, πλυντήριο ή ηλεκτρικό φούρνο, φροντίζουμε να είναι ενεργειακής κλάσης Α+ ή Α, ούτως ώστε να καταναλώνουν πέντε φορές λιγότερη ενέργεια από τις συμβατικές συσκευές. Δεν πετάμε τις ηλεκτρονικές συσκευές. Τα ηλεκτρονικά προϊόντα κατασκευάζονται από πολύτιμους πόρους και υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν, όπως τα μέταλλα, τα πλαστικά και το γυαλί, των οποίων η εξόρυξη και η κατασκευή απαιτεί ενέργεια. Μεταφέρτε τα σε κεντρικό σημείο συλλογής ή επιστρέψτε τα στον έμπορο λιανικής.

ΦΟΡΤΙΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ
Φόρτιση κινητών τηλεφώνων Δεν αφήνουμε το κινητό μας να φορτίζεται, όταν η μπαταρία είναι γεμάτη. Με τον τρόπο αυτό σπαταλάμε άσκοπα το 95% του ηλεκτρισμού, ενώ μόνο το 5% χρησιμοποιείται για τη φόρτιση του κινητού μας.

ΠΛΥΣΙΜΟ ΡΟΥΧΩΝ
Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων έως τους 40°C (βαθμούς Κελσίου) και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος. Εξοικονομείται μ’ αυτόν τον τρόπο ενέργεια 30-50% ανά πλύση. Σήμερα, τα απορρυπαντικά είναι τόσο αποτελεσματικά ώστε τα ρούχα καθαρίζουν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Παραλείπουμε την πρόπλυση εάν τα ρούχα μας δεν είναι πολύ βρώμικα. Αποφεύγουμε, αν μπορούμε, το στεγνωτήριο. Ένα πρόγραμμα στο στεγνωτήριο ρούχων μπορεί να καταναλώνει δύο φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι ένα μέσο πρόγραμμα πλυντηρίου ρούχων.

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ενώ μαγειρεύουμε, προκειμένου να μην καταναλώνουμε άσκοπα ενέργεια. Για παράδειγμα, δεν ανοίγουμε συχνά την πόρτα του φούρνου για να ελέγξουμε εάν είναι έτοιμο το φαγητό. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, βγαίνει ο θερμός αέρας και μέσα μπαίνει κρύος αέρας. Ως αποτέλεσμα, στη συνέχεια ο φούρνος πρέπει να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας για να αναπληρώσει τη χαμένη θερμότητα, αλλά και για να την επαναφέρει στη θερμοκρασία που του έχουμε ορίσει. Μαγειρεύουμε σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το διακόπτη. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20-30% περισσότερη ενέργεια. Μαγειρεύοντας σε γυάλινα ή κεραμικά σκεύη, τα οποία έχουν την ιδιότητα να απορροφούν και να συγκρατούν περισσότερη θερμότητα από τα υπόλοιπα σκεύη, έχουμε τη δυνατότητα να ετοιμάζουμε το φαγητό σε χαμηλότερη θερμοκρασία έως και 15 βαθμούς.

ΨΥΓΕΙΟ
Βασική τακτική για τη σωστή χρήση των ψυγείων είναι η κατάλληλη ρύθμιση της θερμοκρασίας του ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Το χειμώνα, λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν, οι ανάγκες για ψύξη είναι χαμηλότερες από ό,τι το καλοκαίρι. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι ότι δεν είναι απαραίτητο να ρυθμίζουμε το ψυγείο μας στην υψηλότερη θερμοκρασία καθώς όταν η θερμοκρασία ενός ψυγείου είναι χαμηλότερη από 5 °C (βαθμούς Κελσίου), απλώς σημειώνεται μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ δεν υπάρχουν καλύτερες συνθήκες συντήρησης για τα τρόφιμα. Επίσης, κάθε φορά που ανοίγουμε το ψυγείο, βγαίνει έξω ο κρύος αέρας και αντικαθίσταται από το ζεστό αέρα που μπαίνει μέσα. Κατά συνέπεια, το ψυγείο θερμαίνεται και πρέπει να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια προκειμένου να φθάσει στη θερμοκρασία στην οποία το έχουμε θέσει. Για το λόγο αυτό, αποφεύγουμε, επίσης, να τοποθετούμε σκεύη με ζεστό φαγητό στο ψυγείο. Καλό είναι να μην ανοίγουμε άσκοπα το ψυγείο ή να κρατάμε την πόρτα ανοικτή για πολλή ώρα. Σημαντική, εξάλλου, είναι η καθαριότητα στο πίσω μέρος του ψυγείου ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ένα ξεσκονόπανο, μια σκούπα ή με μια ηλεκτρική σκούπα. Τα σύρματα που υπάρχουν εκεί, απορροφούν τη θερμότητα από το εσωτερικό μέρος του βοηθώντάς το, με τον τρόπο αυτό, να παγώνει. Τέλος, μια απλή συνήθεια που μπορούμε να υιοθετήσουμε όλοι μας είναι η τακτική απόψυξη του ψυγείου σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς με τον τρόπο αυτό, είναι εφικτή η εξοικονόμηση ενέργειας έως και 30%.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΠΙΤΙΟΥ
Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του σπιτιού μας κατάλληλα, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία, την εποχή του χρόνου και την ώρα της ημέρας. Όταν βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι, είναι καλά να ντυνόμαστε πιο ζεστά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το κρύο παρά να αυξάνουμε τη θερμοκρασία. Χρήσιμο είναι να μην υπερθερμαίνουμε τα σπίτια μας άσκοπα. Εάν όλοι μειώσουμε τη θερμοκρασία στα σπίτια μας κατά ένα βαθμό Κελσίου, μπορούμε να μειώσουμε το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος έως και 7%. Βάσει υπολογισμών, είναι γνωστό ότι το 70% της ενέργειας που καταναλώνεται στα σπίτια είναι για τη θέρμανση. Για το λόγο αυτό, συστήνεται η εγκατάσταση ηλεκτρονικού θερμοστάτη, ο οποίος θα προγραμματίζεται, για παράδειγμα, να λειτουργεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία την ημέρα και σε υψηλότερη το απόγευμα και το βράδυ. Συντηρούμε την εγκατάσταση θέρμανσης στο τέλος του χειμώνα. Έτσι, βελτιώνεται η απόδοση και μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων και η ρύπανση της ατμόσφαιρας. Αν υπάρχει θερμάστρα στο σπίτι, η οποία χρησιμοποιείται συχνά, ελέγχουμε το φίλτρο του αέρα. Όταν το φίλτρο είναι αποφραγμένο, η θερμάστρα πρέπει να λειτουργήσει πιο εντατικά, άρα θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να ζεστάνει το χώρο. Το καλοκαίρι χρησιμοποιούμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού, έτσι μέσα σε 30 μέρες εξοικονομούμε €60 και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 600-700 κιλά.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Ελέγχουμε τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών μας για διαρροές. Όσον αφορά στα παράθυρα, τοποθετούμε διπλά τζάμια όπου αυτό είναι εφικτό. Βεβαιωνόμαστε ότι η οροφή της κατοικίας μας είναι καλά μονωμένη. Εάν πρόκειται να χτίσουμε ένα νέο σπίτι, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την «ενεργειακή απόδοση του κτιρίου», δηλαδή την ποσότητα ενέργειας που πραγματικά καταναλώνεται ή εκτιμάται ότι ικανοποιεί τις διάφορες ανάγκες που συνδέονται με τη συνήθη χρήση του κτιρίου. Πρέπει να υπολογίσουμε τη μόνωση, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης, το σχεδιασμό και τη θέση του κτιρίου σε σχέση με τους κλιματολογικούς παράγοντες, την έκθεση στον ήλιο και την επίδραση των γειτονικών κατασκευών.

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΛΙΠΑΣΜΑ
Το οργανικά μας απόβλητα — όπως φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αυγών ή κατακάθια καφέ — είναι πολύ καλύτερα να καταλήγουν σε χώρο λιπασματοποίησης στο σπίτι μας απ’ ό,τι σε χώρο υγειονομικής ταφής. Στον χώρο λιπασματοποίησης που είναι εκτεθειμένος στον αέρα, τα απόβλητα αποσυντίθενται και μετατρέπονται σε φυσικό λίπασμα. Σε χώρο υγειονομικής ταφής, χωρίς αέρα, τα ίδια απόβλητα υφίστανται ζύμωση και εκπέμπουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου.

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΚΑΦΕΣ
Χρησιμοποιούμε δικό μας φλιτζάνι αντί για πλαστικά ή χάρτινα κύπελλα. Εάν πίνουμε δύο καφέδες την ημέρα, εξοικονομούμε περίπου 500 κύπελλα τον χρόνο.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Αγοράζουμε προϊόντα σε μεγαλύτερες ποσότητες. Προτιμάμε αντί για ατομικές συσκευασίες καφέ, ζάχαρης, γάλακτος και τσαγιού, τις μεγάλες συσκευασίες που μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι. Η επιλογή αυτή είναι φθηνότερη και μειώνει τα απόβλητα.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σκεφτόμαστε πριν τυπώσουμε. Βεβαιωνόμαστε ότι πραγματικά χρειαζόμαστε την εκτύπωση. Προτιμούμε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και παροτρύνουμε και άλλους να κάνουν το ίδιο. Εάν πρέπει να τυπώσουμε ένα έγγραφο, τυπώνουμε και τις δύο πλευρές κάθε φύλλου.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
Κλείνουμε τον υπολογιστή και τους εκτυπωτές μας τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα. Ελέγχουμε τις ρυθμίσεις του υπολογιστή μας, πρέπει να υπάρχουν επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Αντικαθιστούμε τα επαγγελματικά ταξίδια με τηλεδιασκέψεις ή με άλλες εξ αποστάσεως συνεδριάσεις. Ρωτάμε τον προϊστάμενό μας εάν έχει γίνει ενεργειακός έλεγχος του κτιρίου. Βασικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως ο φωτισμός που ενεργοποιείται με την κίνηση, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα έξοδα.

ΓΕΝΙΚΑ

ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ
Αγοράζουμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, οι οποίες έχουν πολλαπλούς κύκλους φόρτισης. Μην ξεχνάμε να ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες μας μόλις φτάσουν στο τέλος της ζωής τους!

ΠΑΛΑΙΟΣ ΕΞΟΛΙΣΜΟΣ
Χαρίζουμε τον παλιό ηλεκτρικό εξοπλισμό, για παράδειγμα σε σχολεία ή σε δημοτικά κέντρα, ώστε να τον ξαναχρησιμοποιούν και άλλοι.

ΣΥΝΕΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Δεν χρησιμοποιούμε αλόγιστα και υπερβολικά χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας και κουζίνας.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ

EU Ecolabel
Το οικολογικό σήμα της ΕΕ χαρακτηρίζει προϊόντα και υπηρεσίες με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αναζητήστε το όταν αγοράζετε ηλεκτρικούς λαμπτήρες, απορρυπαντικά, υπολογιστές, ρούχα, ακόμη και όταν κάνετε κράτηση δωματίου σε ξενοδοχείο! Περίπου 70.000 προϊόντα και υπηρεσίες φέρουν το οικολογικό σήμα της ΕΕ!

Blue Angel
Ο μπλε άγγελος δημιουργήθηκε το 1978 στη Γερμανία και είναι το πρώτο οικολογικό σήμα που παρουσιάστηκε στην αγορά. Το σήμα αποτελεί ιδιοκτησία του Γερμανικού υπουργείου Περιβάλλοντος και η διαχείριση- προώθησή του γίνεται από τη Γερμανική υπηρεσία περιβάλλοντος και τον εθνικό οργανισμό πιστοποίησης. Σε αυτή την περίπτωση ανεξάρτητη αρχή είναι αυτή που θέτει τα περιβαλλοντικά κριτήρια και απονέμει το σήμα σε όσους τα πληρούν με διαφανείς διαδικασίες.

Ο Κύκνος της Νορβηγίας
Το οικολογικό σήμα του Νορβηγικού κύκνου εδραιώθηκε το 1989 από τη Nορβηγική Κυβέρνηση. Αναγνωρίζεται εκτός από τη Νορβηγία στην Σουηδία, την Φιλανδία, την Ισλανδία και τη Δανία. Αν απονεμηθεί σε μία από αυτές τις χώρες σε κάποιο προϊόν τότε ισχύει και στις υπόλοιπες (αφού οι παραγωγοί πληρώσουν τα δικαιώματα του σήματος στις υπόλοιπες χώρες). Η τυπική του διάρκεια είναι τρία χρόνια και μετά το πέρας τους οι παραγωγοί πρέπει να κάνουν αίτηση ανανέωσης. Αν τα κριτήρια έχουν γίνει πιο αυστηρά, ή το προϊόν δεν τα πληροί πια, τότε το δικαίωμα χρήσης του σήματος χάνεται.

Σήμα FSC
Χρησιμοποιείται ως σήμανση για την υπόδειξη ότι το προϊόν είναι κατασκευασμένο από ίνες ξύλου που προέρχονται από δάση με υπεύθυνη διαχείριση και άλλες ελεγχόμενες πηγές. Πρόκειται για έναν διεθνή – μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Στοχεύει στην εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα που προκύπτουν από τις κακές πρακτικές δασονομίας, αλλά και στην επιβράβευση της καλής διαχείρισης των δασών.

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ