Δείγμα γραφής κατά της τρομοκρατίας
από την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας

Μαρ 22, 2019 | ΑΡΘΡΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern


Η ανάρτηση στο Tweeter της Αμερικανίδας πολιτικού και ακτιβίστριας Alexandria Ocasio-Cortez

Στις 15 Μαρτίου του 2019 ένας άνθρωπος προέβη σε μία πολύ κακή και άσχημη πράξη. Αφαίρεσε την ζωή άλλων συνανθρώπων του σε δύο μουσουλμανικά τεμένη στην πόλη Christchurch στη Νέα Ζηλανδία. 

Μία ακραία σκέψη στο μυαλό ενός ανθρώπου ήταν αρκετή για να δολοφονήσει εν ψυχρώ, σε ζωντανή μετάδοση στα social media, πενήντα συνανθρώπους του και να τραυματίσει άλλους τόσους. Είναι ασύλληπτο το βάθος της λάθος σκέψης. Μίας παραμορφωμένης σκέψης γιατί σίγουρα ο δολοφόνος/τρομοκράτης δεν γεννήθηκε έτσι αλλά δυστυχώς μετουσιώθηκε έτσι κατά την διάρκεια της ζωής του.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern ενήργησε ως άνθρωπος και βρέθηκε κοντά στους συγγενείς και στην μουσουλμανική κοινότητα, αφιέρωσε χρόνο στις οικογένειες των θυμάτων, φόρεσε χιτζάμπ (το παραδοσιακό κεφαλομάντιλο των μουσουλμάνων γυναικών, με το οποίο καλύπτουν τα μαλλιά και τον λαιμό) για να τιμήσει τους νεκρούς και χρησιμοποίησε τον μουσουλμανικό χαιρετισμό «As-salamu alaykum» μιλώντας στο κοινοβούλιο που σημαίνει «η ειρήνη να είναι μαζί σας».

Ενήργησε όμως και ως πολιτικός καταδικάζοντας την τρομοκρατία από όπου κι αν προέρχεται, έδωσε σημασία στα θύματα και όχι στον θύτη, παρότρυνε όλους να μην αναφέρουν το όνομα του τρομοκράτη αλλά τα ονόματα των θυμάτων, ξεκίνησε άμεσα νομοθετικές διαδικασίες για την απαγόρευση πυροβόλων όπλων, κατέκρινε τον ρόλο των social media και τα κατηγόρησε ότι προσποιούνται την ουδετερότητα λόγω κέρδους ενώ θα έπρεπε να συμπεριφέρονται ως εκδότες και όχι ως ταχυδρόμοι, και ανέλαβε όλα τα έξοδα της κηδείας των εκλιπόντων θυμάτων.

Πως όμως ένας άνθρωπος έφθασε σε μια τόσο ειδεχθή πράξη; Ποιο υπαρξιακό κενό ήθελε να αναπαράγει; Τι πίστευε έτσι ώστε χωρίς καμία ευθεία αντιπαράθεση να αφαιρεί ζωές χωρίς τη δυνατότητα άμυνας εκ μέρους των θυμάτων; Τι νομίζει ότι κατάφερε; Μάλλον τίποτα. Ένα άδειο τίποτα.

Η τεχνολογική δυνατότητα των κοινωνικών δικτύων ξέχασε τον άνθρωπο και  δεν χρησιμοποιείται πλέον από αυτόν αλλά τον χρησιμοποιεί με στόχο το οικονομικό ώφελος.

Ένα δύσκολο παζλ πλασμένο από πολιτική, θρησκεία, τεχνολογία, ψυχολογία και κοινωνία αναζητεί τον θανατηφόρο και άδικο αλγόριθμο που οδήγησε στο αίμα αυτή την απόμακρη και φιλήσυχη γωνιά της Γης.

Η Ardern κέρδισε την εκτίμηση του ευρύτερου πολιτικού και κοινωνικού κύκλου παγκοσμίως για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το απάνθρωπο  πρόβλημα της βίας και του μίσους υποστηρίζοντας το καλό και περιφρονώντας το κακό. Περιφρόνησε το μίσος και την διαίρεση μεταξύ των ανθρώπων και ενήργησε ως φίλος, ως συγγενής, ως ηγέτης και τελικά ως άνθρωπος. Δεν ξέρω αν ως πολιτικός αποσκοπεί στην προσωπική της προβολή. Ίσως. Αλλά το σύνολο της συμπεριφοράς της, η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητά της δεν δείχνει κάτι τέτοιο.

Στις 22 Μαρτίου 2019, η Ardern ανακοίνωσε επίσημα ότι «όλα τα ημιαυτόματα όπλα στρατιωτικού τύπου απαγορεύτηκαν από τη Νέα Ζηλανδία καθώς και όλα τα τουφέκια επίθεσης, τα περιοδικά όπλων και οποιεσδήποτε συσκευές μπορούν να αντικαταστήσουν τον μηχανισμό πυροδότησης ενός όπλου ή τουφεκίου. Για αυτή την κίνηση η Αμερικανίδα πολιτικός και ακτιβίστρια Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, ανέφερε μέσω tweeter ότι έτσι πρέπει να λειτουργούν οι ηγέτες γράφοντας επίσης ότι μέσα σε λίγες ημέρες από την θηριωδία στη Νέα Ζηλανδία απαγορεύτηκαν τα όπλα στρατιωτικού τύπου ενώ στις ΗΠΑ έξι χρόνια μετά την δολοφονία παιδιών στο Sandy Hook Elementary School δεν λήφθηκε κανένα μέτρο.

Ας σημειωθεί έντονα ότι στις ΗΠΑ μόνο κατά το έτος 2019 και έως τον μήνα Μάρτιο έχουν διαπραχθεί τουλάχιστον 60 διαφορετικές μαζικές επιθέσεις με όπλα με αποτέλεσμα 93 νεκρούς και 201 τραυματίες.

Μήπως λοιπόν οι κινήσεις της Ardern είναι ένα δείγμα φωτός προς το σκοτάδι της βίας και της τρομοκρατίας; Μήπως είναι ένα μικρόβιο το οποίο θα μπορούσε να ταξιδέψει σε όλα τα σώματα του κόσμου; Και των πολιτικών και των πολιτών. Μήπως τελικά το κακό μπορεί να το μεταμορφώσει ο άνθρωπος σε καλό; Μήπως τελικά αυτοί οι άνθρωποι όπως και τόσοι άλλοι δεν έχασαν τη ζωή τους άσκοπα; Θα υπάρξει τέλος στη βία;

Εύχομαι η τόσο εξελιγμένη γνώση μας να γεννήσει την πολυπόθητη σοφία της απλότητας και της ειρήνης. Κάποτε θα γίνει η αρχή.

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ