Eξαίρετοι επιστήμονες

Οκτ 4, 2019 | ΑΡΘΡΟ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΚΕΨΕΙΣ

James Chadwick, Otto Hahn, Fritz Strassmann, Enrico Fermi, Lise Meitner, Otto Frisch, Niels Bohr, John Wheeler, Glenn Seaborg, Leo Szilard, Eugene Wigner, Leslie Groves, Eduard Teller, Albert Einstein, Robert Oppenheimer.

Ονόματα λαμπρών επιστημόνων κάποιοι εκ των οποίων έγιναν κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ Φυσικής ή Χημείας. Μελέτησαν αμέτρητες ώρες, ημέρες, μήνες, χρόνια. Εστυψαν το μυαλό τους στα βιβλία, στις έρευνες, στις μελέτες, στα πειράματα κι έκαναν ανακαλύψεις. Ξεπέρασαν τα όρια της εποχής τους. Εξέλιξαν την επιστήμη και πότισαν τη γνώση. Ίσως παραμελώντας οικογένειες, φίλους και σχέσεις.

Μια χούφτα άνθρωποι που άλλαξαν την πορεία του κόσμου, που η παρουσία τους χάραξε την ιστορία και η ικανότητά τους σφράγισε την ανθρωπότητα κάτω από ένα κοινό σκοπό. Πως να σκοτώσουν χιλιάδες ή και εκατομμύρια ανθρώπους σε μερικά δευτερόλεπτα. Είτε γνωρίζοντας γιατί είτε όχι. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Είτε ηθελημένα είτε άθελα, έκαψαν Γη και ξάπλωσαν κορμιά. Ίσως δεν το αποφάσισαν οι ίδιοι αλλά έδωσαν τη δυνατότητα να το αποφασίσουν άλλοι.

Στις 6 Αυγούστου 1945, η ιαπωνική πόλη Χιροσίμα δεχόταν τον πρώτο βομβαρδισμό με πυρηνικό όπλο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σκοτώθηκαν άμεσα 70.000 άνθρωποι, ενώ μέχρι το τέλος του 1945 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έφθασε τις 140.000. Τρεις μέρες αργότερα ακολούθησε το Ναγκασάκι. 40.000 θύματα πέθαναν άμεσα και 70.000 αργότερα, κι ενώ τα χρόνια περνούσαν πολλές χιλιάδες πέθαιναν από την ακτινοβολία. Σήμερα το ποσοστό θανάτων από καρκίνο στις δύο αυτές πόλεις είναι δέκα φορές πιο ψηλό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ιαπωνία. Αρκετές χώρες κατέχουν πυρηνικά όπλα σήμερα τα οποία έχουν εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Τόσο ώστε σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας, να προκληθεί ο θάνατος 50-125 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αναρωτιέμαι λοιπόν αν είμαστε τόσο ηλίθιοι ώστε να αναλώνουμε τη ζωή μας και τα υλικά αποθέματα που μας προσφέρει η Γη μόνο και μόνο για να καταστραφούμε. Που είναι η γνώση και οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς; Που είναι τα λαμπρά μυαλά που διαμορφώνουν τον κόσμο; Ποιο είναι το όφελος; Η καλύτερη ζωή, η ευτυχία, η υγεία; Για ποιο λόγο; Για την επίδειξη της δύναμης ή για τον εγωισμό της υπεροχής; Οι πολιτικοί λένε ότι για χάρη της Ειρήνης αυξάνεται η ισχύς της δύναμης. Αυτό είναι λάθος, ακόμα και αν το ισχυρίζονται με αγνή πρόθεση. Γιατί η δύναμη δεν περιέχει γνώση και όταν αποφασίζει, δεν αποφασίζει συνετά.

Ινδία και Πακιστάν έχουν πυρηνικά όπλα. Το τελευταίο διάστημα έχει οξυνθεί η αντιπαράθεσή τους. Δεν σκέφτομαι τι δεν θέλω να συμβεί αλλά τι θέλω να συμβεί. Θέλω συνεργασία, συναγωνισμό και συναδελφικότητα. Θέλω αφοπλισμό, αποδοχή και ειρήνη. Θέλω ο άνθρωπος επιτέλους να φερθεί έξυπνα και σοφά.

Αναρωτιέμαι αν αυτοί οι εξαίρετοι επιστήμονες ήξεραν ότι οι κόποι τους θα έδιναν πόνο και δάκρυα στην ανθρωπότητα, τι θα τις έκαναν τις ανακαλύψεις τους!

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ