Η δυσκολία της εύκολης απόλαυσης

Ιούλ 19, 2019 | ΑΡΘΡΟ, ΣΚΕΨΕΙΣ

Η ευκολία περιέχει και δυσκολία, όπως το καλό και το κακό. Κάποιες φορές ένας όμορφος άνετος δρόμος μεταμορφώνεται σε ένα δύσβατο στενό ανηφορικό και απότομο μονοπάτι. Σκέψεις και γεγονότα κάνουν παιχνίδια και ανακατώνουν τη ζωή με τις αισθήσεις. Εκεί που αγαπάς μισείς και εκεί που γελάς πονάς.

Είναι σοφός ο εύκολος ο δρόμος όταν το μέτρο αγκαλιάζει την εγκράτεια και είναι κουτή η εύκολη η λύση όταν η αργία νικά την ικανότητα. Απόλαυση υπάρχει μες΄ τα όλα μας. Απ΄ την ανάσα έως τον έρωτα και από το βλέμμα έως το άγγιγμα.

Η εύκολη απόλαυση στις μέρες μας απλώνεται παντού στις πολιτείες μας. Και το ανήμπορο παιδί της μεγαλούπολης απολαμβάνει την ευμάρεια του τίποτα. Η απόσταση από το θέλω στο μπορώ εκμηδενίστηκε και το ζητάω έγινε απαιτώ. Η επιθυμία διχασμός των αποφάσεων και τα εμπόδια βουνά της φαντασίας μας. Λες και ο κόσμος είναι ψεύτικος, ατμός εξατμισμένος.

Τι ζεις; Τι αναπνέεις; Τι θέλεις και μπορείς; Αναρωτήσου αν ευθεία περπατάς και ακολουθείς το δρόμο που ταιριάζει στις στιγμές σου. Αυτές που σου δωρίστηκαν από τη Φύση να περνάς. 

Χαρά δίχως το δάκρυ μοιάζει ποτάμι αδειανό. Αγάπη δίχως κόπο είναι σκοτάδι δίχως τελειωμό.

Ναι, ήρθαν οι καιροί που ‘χουμε απ’ όλα. Ότι θελήσουμε μπροστά μας θα φανεί. Μα το ψωμί χωρίς ιδρώτα είναι πικρό, χωρίς ουσία και φτωχό. Γιατί ο πλούτος κρύβεται βαθιά μες’ την καρδιά μας που δυνατά χτυπά της θέλησης το φως.

Δεν ψάχνω εύκολες αλήθειες, αλλά στη μάχη της ζωής μου προσπαθώ να ‘μαι αντάξιος της κάθε ημέρας που μας χαρίστηκε ως δώρο θεϊκό.

Ίσως πολύ εύκολα απολαμβάνουμε πλέον τα αγαθά της ζωής. Κάποιοι από εμάς τα έχουν όλα και δεν έχουν τίποτα και άλλοι πάλι δεν έχουν τίποτα και τα έχουν όλα. Σε όποια κοινωνία μεγαλώσαμε, εκπαιδευθήκαμε σε αυτή τη λογική. Μα πρέπει και ο καθένας μας να μάθει μοναχός του, τι είναι να κοπιάζει, να χαίρεται, ν’ αμοίβεται γι αυτό.

Η εύκολη απόλαυση είναι σαν την κινούμενη άμμο. Αν πέσεις μέσα της δύσκολα βγαίνεις. Με την βοήθεια όμως κάποιου βγαίνεις πιο εύκολα. Αλλά ακόμα πιο εύκολα βγαίνεις αν δεν πέσεις καθόλου. Η ευκολία της δυσκολίας είναι η εξάσκηση και η δυσκολία της ευκολίας η αργία.

Όλα έχουν ένα κόστος.

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ