Αγκάθα Κρίστι

Δεκ 8, 2020 | ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Agatha Christie

Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων

15 Σεπτεμβρίου 1890 –  12 Ιανουαρίου 1976

«Μ’ αρέσει να ζω. Έχω στιγμές με άγρια βαθιά απελπισία, μιζέρια, περιτριγυρισμένη από θλίψη, αλλά ξέρω πολύ καλά ότι το να είσαι ζωντανός είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα.»

Γνωστή για τα 80 αστυνομικά της μυθιστορήματα, στα οποία πρωταγωνιστούν ο ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό και Μις Τζέιν Μαρπλ, τα οποία της έδωσαν τον τίτλο της ‘Βασίλισσας του Εγκλήματος” και την ανέδειξαν ως μία από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς στην εξέλιξη του λογοτεχνικού αυτού ρεύματος.

Εκτιμάται ότι τα βιβλία της έχουν πουλήσει 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα στα αγγλικά και ένα ακόμη δισεκατομμύριο σε 103 άλλες γλώσσες.
Υπήρξε ιδιαίτερα περίεργη, φοβερά εργατική, πολύ κοινωνική, πολυταξιδεμένη και πολυγραφότατη. Απολάμβανε να γράφει και να δημιουργεί χαρακτήρες από τότε που ήταν ένα μικρό κορίτσι, αλλά ποιος φανταζόταν ότι μόνο η Βίβλος και ο Σαίξπηρ θα ήταν πιο πολυδιαβασμένα από τα μυθιστορήματά της;

Συνολικά η Αγκάθα Κρίστι έγραψε περίπου 80 μυθιστορήματα, 30 συλλογές διηγημάτων και 15 θεατρικά έργα, καθώς και 6 αισθηματικά ρομάντζα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ. Σε αυτά τα έξι αισθηματικά βιβλία άδραξε την ευκαιρία να σκιαγραφήσει με την πένα της της ανθρώπινη ψυχή και το έκανε με ευαισθησία, διεισδυτικότητα και σοβαρότητα. Από τις σκηνικές επιτυχίες της Αγκάθα Κρίστι μεγαλύτερη είναι το “MouseTrap”, το οποίο παραμένει το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου. Είναι η πιο γνωστή συγγραφέας μυστηρίου που βρέθηκε στο Βιβλίο Γκίνες, επειδή πούλησε τα περισσότερα αντίτυπα στην ιστορία του μυθιστορήματος. Το αγαπημένο της βιβλίο ήταν η “Ανοιξιάτικη Απουσία”.

Παρά την μεγάλη επιτυχία της, μετά τον θάνατο της μητέρας και του συζύγου της, εισήλθε σε μία περίοδο συναισθηματικής αναταραχής. Εξαφανίστηκε για 11 ημέρες και τελικά εντοπίστηκε σε ιαματικά λουτρά.

Από τα σημαντικότερα έργα της είναι “Η ποντικοπαγίδα”, “Εγκλημα στο Νείλο”, “Εγκλημα στο ‘Οριεντ Εξπρές”, “Ο φόνος του Ρότζερ Ακροϊντ”, “Ραντεβού με τον Θάνατο”.

Η πολυβραβευμένη συγγραφέας έλαβε το 1955 τον πρώτο τίτλο Grand Master από την ‘Ενωση Συγγραφέων Μυστηρίου της Αμερικής, ενώ το 1971 τον εξόχως τιμητικό τίτλο της Dame Commander του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, για την συνεισφορά της στην λογοτεχνία. ‘Ενα χρόνο μετά τον θάνατό της, το 1977, εκδόθηκε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτοβιογραφία της με τίτλο “Agatha Christie. Μια αυτοβιογραφία”, που τιμήθηκε με το βραβείο Edgar.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Πορτρέτο της Αγκάθα Κρίστι από Douglas John Connah, 1894.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ