Φρίντα Κάλο

Δεκ 5, 2020 | ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Frida Kahlo

Η πιο διάσημη γυναίκα ζωγράφος του 20ου αιώνα.

6 Ιουλίου 1907 – 13 Ιουλίου 1954

«Πόδια, τι σας χρειάζομαι όταν έχω φτερά για να πετάξω;»

Στην ζωγραφική της κυριαρχούν τα έντονα χρώματα, ενώ το πάθος της επισκιάζει την τέχνη της. Το στιλ που χρησιμοποιεί φαίνεται επηρεασμένο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό, αλλά και τον ρεαλισμό, τον συμβολισμό και τον υπερρεαλισμό. Αρκετά έργα της είναι αυτοπροσωπογραφίες, ίσως γιατί όπως έλεγε ήταν η μούσα του εαυτού της, ίσως γιατί αισθανόταν μοναξιά, ίσως γιατί ήθελε να εκφράσει τις σκέψεις και τα έντονα συναισθήματα της. Υπήρξε πνευματώδης, με ωμή πίστη στη ζωή και το ταλέντο της, ενώ είχε χιούμορ και ήταν φιλόδοξη.

Σε ηλικία έξι ετών, θα προσβληθεί από πολιομυελίτιδα, που θα την αφήσει με το ένα της πόδι μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο. Σε ηλικία 18 ετών, ένα τρομερό ατύχημα θα την αναγκάσει να υποστεί τουλάχιστον τριάντα εγχειρήσεις, καθηλώνοντάς την στο κρεβάτι για χρόνια. Δεν θα απαλλαγεί ποτέ από τον πόνο, ούτε θα μπορέσει να αποκτήσει παιδιά. Η υγεία της συνεχώς επιδεινώνεται, οι πίνακές της έχουν πρωταγωνίστρια την ίδια και τις πληγές της, ενώ αναζητά καταφύγιο στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Δεν θεώρησε ποτέ την αναπηρία της ελάττωμα, αλλά δικαίωμα στη διαφορετικότητα, ούτε πτοήθηκε ποτέ από τους φρικτούς πόνους που χειροτέρευαν με το πέρασμα του χρόνου.

Η σχέση της με τον ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα, θα είναι σχέση ζωής. Η Φρίντα αλλάζει εμφάνιση, υιοθετώντας το ντύσιμο των ιθαγενών Τεχουάνα, που θα γίνει το σήμα κατατεθέν της, ενώ αλλάζει σταδιακά και τον τρόπο που ζωγραφίζει. “Δεν ζωγραφίζω όνειρα ή εφιάλτες, αλλά τη δική μου πραγματικότητα” συνήθιζε να λέει. Εκτός από τη σχέση ζωής με το Ντιέγκο Ριβέρα, συνυπήρξε ερωτικά με άνδρες και γυναίκες ανατρέποντας τις παραδοσιακές αντιλήψεις για τη γυναικεία σεξουαλικότητα. Ο γάμος της τελείωσε, εξαιτίας της τελευταίας εξωσυζυγικής σχέσης του Ντιέγκο με την αδελφή της Φρίντας, Χριστίνα, κάτι που την πλήγωσε βαθύτατα. Στο Σαν Φρανσίσκο, η Κάλο ξαναπαντρεύεται τον Ντιέγκο και δημιουργεί τα περισσότερα αριστουργήματά της.

Tα έντονα κινητικά της προβλήματα απεικονίζονται χαρακτηριστικά στον πίνακα “Αυτοπροσωπογραφία με το πορτρέτο του δρος Φαρλ” (1951), όπου είναι καθισμένη σε αναπηρική καρέκλα.
Το 1953, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη της ατομική έκθεση στην Πόλη του Μεξικού, ενόσω η ίδια βρίσκεται στο νοσοκομείο. Φτάνει στα εγκαίνια με το ασθενοφόρο και ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι στο κέντρο της αίθουσας συζητά με τους επισκέπτες.

Τον Μαϊο του 2006, η αυτοπροσωπογραφία της, Roots, πουλήθηκε για 5,62 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία των Sotheby’s στην Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ρεκόρ για έργο της Λατινικής Αμερικής και καθιστώντας την Φρίντα Κάλο κορυφαία γυναίκα ζωγράφο.

Πληροφορίες Πολυμέσων

Αυτοπροσωπογραφία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ