Η αίσθηση της Ευτυχίας

Ιαν 25, 2019 | ΒΙΒΛΙΟ

Συγγραφέας: Κρισναμούρτι
Εκδότης: Καστανιώτης
Σελίδες: 326

Είδα στο Youtube ένα βίντεο του Κρισναμούρτι. Μιλούσε για την αγάπη, την μη βία, την ελευθερία, την ειρήνη με τέτοιο τρόπο που με έβαλε σε μία διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης. Ξέχασα για λίγο το πρότυπο του «να σταματήσει η βία» ενώ μέσα μου ξεχύλιζα από αυτήν ξεστομίζοντας άκοπα αυτά που μου έμαθαν κατά την περίοδο της εξαρτημένης μου εκπαίδευσης μόνο και μόνο για να συμπληρώσω το παζλ των «δήθεν ειρηνιστών». Αν θέλω Ειρήνη δεν θα την αποκτήσω ποτέ, αν είμαι Ειρήνη τότε υπάρχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες να την μοιράσω παντού. Μία τέτοια αίσθηση μου μετέδωσε η ανάγνωση αυτού του βιβλίου, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Μία πρωτόγνωρη διαδρομή στον ρόλο της εκπαίδευσης, την ελευθερία, την αγάπη, την φιλοδοξία, το ανοιχτό μυαλό, την εσωτερική ομορφιά, την αυτοπειθαρχία, την γνώση, την μοναξιά, την ενέργεια της ζωής, την αναζήτηση του Θεού  μέσα από το πρίσμα της ατομικής παρατήρησης με γέμισε ενέργεια και πόθο για ατομική έρευνα, δηλαδή αυτογνωσία, δηλαδή γνώση του εαυτού μου, δηλαδή το αρχαίο ελληνικό «γνῶθι σαὐτόν», δηλαδή ένας καλύτερος αληθινός κόσμος.

 

Φράσεις από το βιβλίο

Σελίδα 98

Πρέπει απλώς να παρατηρείς χωρίς να κάνεις κριτική, επειδή από τη στιγμή που κάνεις κριτική παύεις να έχεις επαφή με τους άλλους, έχεις ήδη σηκώσει ένα τοίχο ανάμεσα σε εσένα και εκείνους. Αν όμως παρατηρείς απλώς, τότε έχεις άμεση επαφή με τους ανθρώπους και με τα πράγματα. Αν μπορείς να παρατηρείς διαρκώς, με οξυδέρκεια, αλλά χωρίς να κρίνεις, χωρίς να βγάζεις συμπεράσματα, θα ανακαλύψεις ότι η σκέψη σου θα γίνει εντυπωσιακά ακριβής. Τότε δεν σταματάς να μαθαίνεις.

Σελίδα 126

Αυτή η αίσθηση του «εγώ» και του «μου» πάει πάντα μαζί με τη σιγουριά που εκφράζεται μέσα στους τοίχους της κοινωνικής φυλακής.

Σελίδα 162

Η γνώση του εαυτού είναι η αρχή της σοφίας. Στη γνώση του εαυτού βρίσκεται όλο το σύμπαν, που αγκαλιάζει κάθε προσπάθεια της ανθρωπότητας.

Σελίδα 163

Από τη σιγμή που εξαρτάσαι από κάποιον άνθρωπο ή από κάποια ιδέα για να σε παρακινεί είσαι συνδεδεμένος με φόβο, ό,τι κάνεις δεν είναι στο ελάχιστο αληθινό.

Σελίδα 253

Οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι μπορεί να πονάνε πολύ περισσότερο στη ζωή τους από εκείνους που είναι αναίσθητοι, αλλά αν κατανοήσουν τον πόνο τους και πάνε πέρα από αυτόν θ’ ανακαλύψουν εκπληκτικά πράγματα.

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ