Η δύναμη του «Τώρα»

Απρ 15, 2019 | ΒΙΒΛΙΟ

Συγγραφέας: ECKHART TOLLE
Εκδότης: ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ / SUCCESS DYNAMICS
Σελίδες: 320

Το βιβλίο μου το πρότεινε ο φίλος μου ο Στέλιος τον οποίο ευχαριστώ πάρα πολύ γι αυτό το πνευματικό δώρο. Το έχω διαβάσει πέντε φορές και συνεχίζω να το διαβάζω ή καλύτερα να με συντροφεύει και να μου θυμίζει την έννοια της «Ύπαρξης» στις μοναχικές μάχες με τον κακό εαυτό μου.

Είναι ένα βιβλίο που δεν θα το διαβάσεις μία φορά. Η δομή των ερωταπαντήσεων βοηθάει πολύ στην κατανόηση του τρόπου σκέψης που προτείνει ο συγγραφέας. Στην δύναμη του τώρα. Όχι του πρακτικού χρόνου αλλά του ψυχολογικού. Αυτού του εσωτερικού θορύβου γεμάτου από άχρηστες σκέψεις του ενοχικού παρελθόντος και του προσδοκώμενου μέλλοντος.

Για πολλούς από μας, θα υπάρξουν πολλές ανακαλύψεις στην πορεία: δεν είμαστε ο νους μας. Μπορούμε να βρούμε τρόπο για να βγούμε από τον ψυχολογικό πόνο. Η αυθεντική ανθρώπινη δύναμη αποκαλύπτεται με την παράδοσή μας στο Τώρα, στην παρούσα στιγμή, όπου δεν υπάρχουν προβλήματα. Εδώ είναι που βρίσκουμε τη χαρά, που μπορούμε να αγκαλιάσουμε τον αληθινό μας εαυτό. Εδώ είναι που ανακαλύπτουμε ότι είμαστε ήδη πλήρεις και αρχίζουμε να ανοιγόμαστε στη μεταμορφωτική εμπειρία της Δύναμης του Τώρα.

Φράσεις από το βιβλίο

Σελίδα 51

Ο νους είναι ένα εξαιρετικό όργανο όταν το χρησιμοποιείς σωστά. Οταν όμως τον χρησιμοποιείς με λάθος τρόπο, τότε γίνεται καταστροφικός. Για να το πω με μεγαλύτερη ακρίβεια, δεν είναι τόσο ότι χρησιμοποιείς το νου σου με λάθος τρόπο – συνήθως δεν τον χρησιμοποιείς καθόλου. Αυτός χρησιμοποιεί εσένα. Αυτό είναι η αρρώστια. Πιστεύεις ότι είσαι ο νους σου. Αυτή είναι η πλάνη. Το όργανο σε έχει καταλάβει.

Σελίδα 72

Ο νους για να εξασφαλίσει ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο, επιδιώκει συνεχώς να καλύπτει την παρούσα στιγμή με παρελθόν και μέλλον.

Σελίδα 74

Δέξου και μετά δράσε. Ότι κι αν περιέχει η παρούσα στιγμή, δέξου το σα να το είχες επιλέξει. Δούλευε πάντα μαζί της, όχι εναντίον της. Κάνε τη φίλη και σύμμαχό σου, όχι εχθρό σου. Αυτό θα μεταμορφώσει όλη σου τη ζωή σαν από θαύμα.

Σελίδα 104

Η πίστη σε ένα μελλοντικό παράδεισο δημιουργεί μία κόλαση στο παρόν.

Σελίδα 105

Ο νους δημιουργεί μία εμμονή με το μέλλον, σαν μια διαφυγή από το μη ικανοποιητικό παρόν.

Σελίδα 182

Είναι η άρνηση του νου να δεχτεί την αβεβαιότητα, να δεχτεί ότι το μέλλον είναι, τελικά, πέρα από τον έλεγχό του. Συγχώρηση σημαίνει να παραιτηθείς, από τη δυσαρέσκειά σου, κι έτσι να παραιτηθείς από τη λύπη. Είναι κάτι που συμβαίνει φυσικά, από τη στιγμή που αντιλαμβάνεσαι ότι η δυσαρέσκειά σου δεν εξυπηρετεί άλλο σκοπό πέρα από το να συντηρεί μια πλαστή αίσθηση εαυτού. Συγχώρηση σημαίνει να μην προβάλλεις αντίσταση στη ζωή – να επιτρέπεις στη ζωή να ζει μέσα από σένα. Οι εναλλακτικές επιλογές είναι ο πόνος και η ταλαιπωρία και σε πολλές περιπτώσεις, σωματική αρρώστια. Τη στιγμή που συγχωρείς αληθινά, έχεις πάρει πάλι πίσω τη δύναμή σου από το νου. Τότε ο νους δεν μπορεί πια να σε εξουσιάζει, όπως ακριβώς ο πλαστός εαυτός που έχει κατασκευάσει ο νους, το εγώ, δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς έριδες και σύγκρουση.

Σελίδα 253

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ερωτευμένοι με το ιδιαίτερο δράμα της ζωής τους. Η ιστορία τους είναι η ταυτότητά τους. Το εγώ κυβερνάει τη ζωή τους. Έχουν επενδύσει σε αυτήν ολόκληρη την αίσθηση του εαυτού τους.

Σελίδα 284

Η παράδοση είναι η απλή αλλά βαθυστόχαστη σοφία του να ενδίδεις αντί να αντιστέκεσαι στη ροή της ζωής. Το μόνο μέρος όπου μπορείς να βιώσεις τη ροή της ζωής είναι το «Τώρα», κι έτσι η παράδοση είναι η αποδοχή της παρούσας στιγμής χωρίς όρους και χωρίς επιφυλάξεις. Είναι η εγκατάλειψη της εσωτερικής αντίστασης σ΄ αυτό που υπάρχει.

Σελίδα 309

Συνειδητά επιλεγμένη φώτιση σημαίνει να εγκαταλείπεις την προσκόλλησή σου στο παρελθόν και στο μέλλον και να κάνεις το «Τώρα» κύριο εστιακό μέρος της ζωής σου. Σημαίνει να επιλέγεις να μένεις στην ακατάσταση της παρουσίας μάλλον, παρά στο χρόνο. Σημαίνει να λές «ναι» σε αυτό που υπάρχει. Τότε δεν χρειάζεσαι πια τον πόνο.

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ