Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

Ιαν 12, 2019 | ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βίντεο δημοσιευμένο στο Tweeter του Κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua News.

Pink Floyd

Album: The Dark Side of the Moon

Time / Live at Royal Albert Hall – 2006

Money / Official Video 

Η Γη ολοκληρώνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό της κάθε 24 ώρες και ολοκληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο κάθε 365 ημέρες. Η Σελήνη ολοκληρώνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό της κάθε 27 ημέρες και ολοκληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από την Γη επίσης κάθε 27 ημέρες, αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε από τη Γη πάντα το ίδιο Σεληνιακό ημισφαίριο. Εκείνο το ημισφαίριο που δεν είναι ορατό  το ονομάσαμε «Η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης» (Dark side of the Moon). Φωτίζεται βέβαια και αυτή από τον ήλιο αλλά την ονομάσαμε έτσι επειδή εμείς από την Γη δεν την βλέπουμε. Αυτό ίσχυε έως την 3η Ιανουαρίου του 2019 όταν η Κίνα κατάφερε να προσεδαφίσει ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Μας έστειλε εικόνες από το πιο κοντινό στη Γη διαστημικό αντικείμενο ενώ διενεργούνται πειράματα με στόχο την δυνατότητα καλλιέργειας φυτών. Το τόσο αγαπημένο μυστηριώδες φεγγάρι που συντροφεύει τις εσωτερικές μας στιγμές, στολίζει τον νυχτερινό ουρανό, φέγγει στην ασημένια θάλασσα και αγκαλιάζει τα όνειρα των παιδικών μας παραμυθιών προσθέτει στη λίστα επισκεπτών του και την Κίνα εκτός από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Δεν θα αργήσει να έρθει και η ώρα για ένα ταξίδι αναψυχής στο έρημο ελλιποβαρές (Η βαρύτητα στην επιφάνεια της Σελήνης είναι σε ένταση το 1/6 περίπου αυτής της Γης) περιβάλλον της Σελήνης αφού όπως φαίνεται η πόρτα των μυστηρίων του διαστήματος ανοίγει δειλά δειλά.

Το 1973 οι Pink Floyd κυκλοφόρησαν ένα δίσκο ο οποίος πούλησε 45 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως με τον τίτλο «The Dark Side of the Moon». Το άλμπουμ επικεντρώνεται στο κοινωνικό γίγνεσθαι μέσα από την σοβαρή, επιβλητική και αντισυστημική ματιά των Pink Floyd. Το χρήμα, ο καταναλωτισμός, ο χρόνος, η απανθρωπιά και ο πόλεμος δημιουργούν την «Σκοτεινή Πλευρά της Ψυχής» του ανθρώπου. Εκεί προσγειώθηκαν οι αιχμηρές νότες της Ροκ Ψυχεδελικής «μπάντας» που σημάδεψε και ταρακούνησε γερά μερικές γενιές του εικοστού και του εικοστού πρώτου αιώνα με διαχρονικές συνθέσεις από αυτό το άλμπουμ όπως το «Time», το «Money», το «Us and Them».

Κλείνοντας αυτή την αναφορά στην σκοτεινή πλευρά, οφείλουμε να τονίσουμε ότι όπως λέει η αρχαιοελληνική παροιμία «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον», δηλαδή τίποτα δεν μένει κρυφό, έτσι θα φωτίσουμε την σκοτεινή μας πλευρά συνεχίζοντας το ανεξάντλητο ερευνητικό ταξίδι στο εσωτερικό μας σύμπαν.

Γιατί η σκοτεινή πλευρά κάποια στιγμή φωτίζεται.

Background Photo by Guzmán Barquín

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ