Screenshot από Youtube Video
Η Κίνα γιορτάζει σήμερα, 1 Οκτωβρίου, τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας το 1949 από τον Μάο Τσε Τουνγκ, με την μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση στην ιστορία της χώρας. Ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς που πέρασε από δυναστείες, βασίλεια, ηγεμόνες, φεουδάρχες, στρατηγούς, ήρωες και φυσικά από τον απέραντο λαό της έφθασε στην σημερινή μορφή του (καπιταλιστικού!) μονοκομματικού ολοκληρωτικού καθεστώτος.
Είναι η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, η δεύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, η δεύτερη πιο ρυπογόνος περιοχή στη Γη, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών, η τρίτη χώρα μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες που έκανε επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα και διαθέτει μία από τις αρχαιότερες γλώσσες του κόσμου.
Στη χώρα της ευγένειας και του σεβασμού με τις διαφορετικές θρησκείες και την περηφάνια του λαού για τη χώρα τους, εκεί που τα φλιτζάνια του τσαγιού είναι συνεχώς γεμάτα, εκεί που το φιλοδώρημα μπορεί να θεωρηθεί προσβλητικό και το κομπλιμέντο αποτελεί δείγμα ματαιοδοξίας, εκεί εορτάστηκε η ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας με μία μεγαλειώδη και άρτια οργανωμένη παρέλαση στο Πεκίνο.
Την ίδια ώρα 2.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, στο Χόνκ Κόνγκ, 18χρονος διαδηλωτής πυροβολήθηκε από αστυνομικό σχεδόν εξ΄ επαφής με πραγματικά πυρά κατά την διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία.
Η λαμπερή πόλη που πρόσφατα περιήλθε διοικητικά από την Αγγλία στην Κίνα, το τελευταίο διάστημα περνάει μεγάλη πολιτική κρίση κι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους. Οι βίαιες συμπλοκές με τις ομάδες καταστολής είναι πολλές και αιματηρές.
Το Χονγκ Κονγκ που ήταν πρώην βρετανική αποικία έως την 1 Ιουλίου 1997 ανήκει πλέον στην Κίνα και διοικείται βάσει της πολιτικής συμφωνίας «μία χώρα, δύο συστήματα». Έτσι υπό την πολιτική αυτή, η αυτονομία αφορά το νομικό σύστημα, το νόμισμα, την τελωνειακή πολιτική, τις πολιτιστικές αντιπροσωπείες, τις διεθνείς αθλητικές ομάδες, τους νόμους μετανάστευσης, ενώ η Κίνα θα αντιπροσωπεύει το Χονγκ Κονγκ διπλωματικά και στρατιωτικά. Δεν έχει δηλαδή σχέση με το πολιτικό και νομικό σύστημα της Κίνας ενώ παρέχει στους πολίτες το δικαίωμα της συνάθροισης, την ελευθερία του λόγου και τη δυνατότητα εκδηλώσεων μνήμης για τη σφαγή της Τιενανμέν. Έχει το δικό του νόμισμα, αλλά και την δική του πολιτιστική ταυτότητα.
Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφίες και τρόποι ζωής με τις θετικές και τις αρνητικές πλευρές τους φαίνεται να παλεύουν να επιβληθούν η μία στην άλλη. Δύο ιδέες για το τι είναι καλύτερο. Δεν ξέρω πόσο δύσκολη είναι η επιλογή. Δεν ξέρω αν έχουν όλοι τη δυνατότητα επιλογής. Δεν ξέρω αν η υπακοή είναι καλύτερη από την ελευθερία. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι δεν πρέπει να πυροβολείται ένας 18χρονος επειδή πιστεύει στην μία ιδέα και όχι στην άλλη.
VIDEO