Η κλιματική αλλαγή προ των πυλών

Νοέ 16, 2019 | ΑΡΘΡΟ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΣΚΕΨΕΙΣ

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και Ανθρακας.
Το CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) είναι ένα φυσικό συστατικό στην ατμόσφαιρα της Γης το οποίο βοηθά στην δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου χάρις στo οποίo η θερμοκρασία του πλανήτη μας είναι φιλική προς τον άνθρωπο. Χωρίς το φαινόμενο του θερμοκηπίου η μέση θερμοκρασία στη Γη θα ήταν -18°C (Βαθμοί Κελσίου). Επομένως το CO2 είναι ένα απαραίτητο συστατικό της ατμόσφαιρας όπως οι υδρατμοί, το οξείδιο του αζώτου, το μεθάνιο και το όζον. Κάποια χρονική στιγμή της ιστορίας του ο άνθρωπος βιομηχανοποίησε τη ζωή του, δηλαδή έβαλε τις μηχανές να δουλεύουν γι’ αυτόν, ίσως λόγω αποκόμισης οικονομικών ωφελημάτων, ίσως για περισσότερη άνεση, ίσως από εσωτερική ανάγκη.

Βιομηχανική Εποχή.
Οι μηχανές όμως για να λειτουργήσουν απαιτούν ενέργεια η οποία στη σημερινή της μορφή κοστίζει σε χρήμα και αλλοιώνει την ομαλή ροή της Φύσης. Υπερέβαλε εαυτόν ο άνθρωπος, όπως πάντα συνήθιζε να κάνει, και αύξησε τόσο πολύ το CO2 στην ατμόσφαιρα με τη χρήση των ορυκτών καυσίμων για να δημιουργήσει ενέργεια ώστε άρχισαν να λιώνουν οι πάγοι στα άκρα της Γης, να δημιουργούνται έντονα καιρικά φαινόμενα, να ανεβαίνει η παγκόσμια θερμοκρασία, να εκδηλώνονται πυρκαγιές, να ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας και ενδεχομένως αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα, το 2100 η μέση θερμοκρασία θα ανέβει κατά 4-5°C (σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα) ενώ απειλούνται με βύθιση πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, η Βενετία, η Κοπεγχάγη και η Στοκχόλμη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν και πολλές άλλες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Υπάρχει μία αλληλένδετη σχέση μεταξύ των αναγκών που δημιουργούμε, των αγαθών που παράγουμε και των αγαθών που καταναλώνουμε. Αν δηλαδή δημιουργούμε περισσότερα αγαθά από αυτά που χρειαζόμαστε το πλεονάζοντα αγαθά είναι και ο πλεονάζων άνθρακας που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα. Κάθε αντικείμενο που φτάνει στα χέρια μας μεταφράζεται σε CO2.

Παράδειγμα: Οι Ρύποι των SmartPhones.
Ενα κινητό για παράδειγμα αποτελείται από πολλά διαφορετικά υλικά τα οποία απαιτούν ενέργεια, δηλαδή εκπομπή CO2, για να κατασκευασθούν και να επεξεργασθούν. Κατόπιν αυτά τα υλικά συγκεντρώνονται σε ένα σημείο για συναρμολόγηση, δηλαδή μεταφορά, δηλαδή εκπομπή CO2. Στην συνέχεια συσκευάζονται, τις περισσότερες φορές με υλικά εχθρικά προς το περιβάλλον, και μεταφέρονται προς όλο τον κόσμο για πώληση, αυτό σημαίνει εκπομπή CO2. Το κινητό χρειάζεται φόρτιση με ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι που μεταφράζεται σε  εκπομπή CO2. Και όταν τελειώνει ο κύκλος της ζωής του ελπίζουμε ότι ο ιδιοκτήτης του θα το ανακυκλώσει. Δυστυχώς έρευνες δείχνουν ότι λιγότερο από το 5% ανακυκλώνεται. Η παραγωγή ενός μέσου smart phone εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 16 κιλά εκπομπών ισοδύναμου σε CO2. Εάν στη συνέχεια προσθέσουμε την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει το τηλέφωνο σε διάστημα δύο ετών με μέση χρήση, τότε αυτό το ποσό αυξάνεται στα 22 κιλά. Από τότε που τα smartphones εμφανίστηκαν στην αγορά το 2007 έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα smartphones σε ολόκληρο τον κόσμο. Δηλαδή 154.000.000.000 κιλά εκπομπών ισοδύναμου σε CO2, χωρίς να λάβουμε υπόψη τους ρύπους της πολλαπλής μεταφοράς τους. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Όλα τα smartphones περιέχουν επικίνδυνα υλικά όπως βρώμιο, χλώριο, μόλυβδο και υδράργυρο, ενώ περισσότερα από 1.000 εξαρτήματα είναι κατασκευασμένα από μέταλλα όπως ο χρυσός, ο κασσίτερος, το λίθιο και το ταντάλιο, τα οποία, αν και δεν είναι δηλητηριώδη, προκαλούν τεράστιες ζημιές στην γη με τις εξορύξεις.

Απαιτείται προσπάθεια από όλους.
Κυβερνήσεις, οργανώσεις, επιστήμονες, ερευνητές, εργάζονται για να βρουν τρόπους μείωσης της εκπομπής ρύπων. Η Τεχνολογία είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια από την στιγμή που δεν δημιουργεί η ίδια ρύπους για να αντιμετωπίσει τους ήδη υπάρχοντες ρύπους. Δεν φθάνει όμως μόνο αυτό για να αντιμετωπίσουμε την υπερθέρμανση και γενικότερα την μόλυνση του περιβάλλοντος. Απαιτείται επιπλέον ατομική προσπάθεια η οποία θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα αν εφαρμοσθεί από όλους μας. Ας δούμε λοιπόν τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς ως τελικοί χρήστες αυτών των αγαθών που καταστρέφουν την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Στο άρθρο μας «Πρακτικές συμβουλές για την κλιματική αλλαγή», υπάρχουν πρακτικά μέτρα που μπορεί να λάβει ο κάθε ένας από εμάς ώστε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί ώς «η δύναμη των πολλών» το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Επίσης στο άρθρο μας «Η Ισχύς εν τη ενώσει» παρουσιάζονται, με ποσοστά και αριθμούς, οι 20 πιο ρυπογόνες χώρες στον πλανήτη μας από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Η πλαστική σακούλα κατασκευάζεται σε 1 δευτερόλεπτο, χρησιμοποιείται για 20 λεπτά
και «λιώνει» σε 400 χρόνια!

Με πληροφορίες από: greenagenda.gr lovefone.co.uk , enallaktikos.gr 

Πρακτικές συμβουλέςγια την αντιμετώπιση
της κλιματική αλλαγής

Πολλές απλές καθημερινές πράξεις μπορούν να βοηθήσουν στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Συνετή χρήση, ορθή κατανάλωση, σωστή ανακύκλωση και αλλαγή τρόπου σκέψης.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Η κλιματική αλλαγή έχει λάβει εξέχουσα θέση στη ζωή μας και αυτό γιατί η αντίδραση της Γης είναι πλέον ορατή, απτή και σε ορισμένες περιπτώσεις απειλητική. Μεγάλο μέρος ευθύνης φέρει η εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την ανθρώπινη κατανάλωση ενέργειας μέσω της καύσης ορυκτών. 

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ