Η λογική των αποστάσεων

Σεπ 30, 2020 | ΑΡΘΡΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του της 24ης Σεπτεμβρίου 2020 ανέφερε ότι αν δύο άνθρωποι βρεθούν σε αρκετά μικρή απόσταση μεταξύ τους και ο ένας εκ των δύο έχει προσβληθεί από τον Κορονοϊό (…και φυσικά δεν το γνωρίζει γιατί είναι ασυμπτωματικός) αλλά φορούν και οι δύο μάσκες, οι πιθανότητες να μεταδοθεί ο ιός είναι μηδαμινές όπως διαμηνύει η επιστημονική κοινότητα.

Σίγουρα η μάσκα προστατεύει τους μη νοσούντες από τους νοσούντες και κατ΄ επέκταση από τη διασπορά του ιού στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Όπως επίσης σίγουρα ο πρωθυπουργός προσπαθεί να επηρεάσει και προτρέπει τους πολίτες στη χρήση της μάσκας καθώς αυτό θα βοηθήσει και την αντιμετώπιση της πανδημίας και την κοινωνική ομαλότητα αλλά και την οικονομική επιβάρυνση του κράτους ενός δυσλειτουργικού συστήματος εξαιτίας των τρεχουσών ιδιαίτερων συνθηκών υγείας. Για την μέγιστη αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε μέσου απαιτείται φυσικά και η ενδεδειγμένη χρήση. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Γίνεται ορθή χρήση της μάσκας; Ακολουθούν όλοι τη σωστή διαδικασία τοποθέτησης στο πρόσωπο; Η εμπρόσθια πλευρά έρχεται σε επαφή με τα χέρια; Η αφαίρεση της μάσκας πραγματοποιείται βάσει των ιατρικών οδηγιών; Η ίδια μάσκα επαναχρησιμοποιείται; Η μη ορθή χρήση της μάσκας ίσως την μετατρέψει από φίλο σε εχθρό ή μάλλον ίσως εμείς την μετατρέψουμε από φίλο σε εχθρό και από φάρμακο σε δηλητήριο.

Αυτό που κυρίως παρατηρώ να συμβαίνει στους περισσότερους που συναντώ είναι η πολλαπλή επαναχρησιμοποίηση της μάσκας είτε γιατί μπαινοβγαίνουν σε πολλά μαγαζιά για αγορές είτε γιατί θέλουν να πιούν καφέ ή να καπνίσουν ή να φάνε κάτι ή να αναπνεύσουν για λίγο ελεύθερα κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από αυτή την άσχημη υποχρέωση. Επίσης τώρα το καλοκαίρι είδα σερβιτόρους να βγάζουν τη μάσκα όταν μπαίνουν στο εσωτερικό του μαγαζιού τραβώντας την από μπροστά, να ετοιμάζουν την παραγγελία με κατεβασμένη μάσκα κάτω από το πιγούνι και με γυμνά άπλυτα χέρια, να ξαναφορούν τη μάσκα τραβώντας την πάλι από μπροστά  και να σερβίρουν με τα άπλυτα χέρια τα εδέσματα στους πελάτες οι οποίοι δεν φορούν μάσκα.

Click για να δείτε την ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

Ξέρω ότι είναι δύσκολο να εφαρμόσουμε στο έπακρο τις οδηγίες και να προσαρμοστούμε άμεσα σε μία τελείως πρωτόγνωρη κατάσταση κυρίως στο εργασιακό περιβάλλον όπου οι επαφές είναι πολλές και οι ώρες παρουσίας αρκετές. Ξέρω ότι είναι επίσης δύσκολο να αντιμετωπισθεί μία πανδημία που λόγω της ταξιδιωτικής παγκόσμιας ευμάρειας μεταδόθηκε ταχύτατα. Ξέρω ότι οι αριθμοί κυριαρχούν στον κόσμο μας και ότι οι υπολογισμοί μερικών διοικούντων των αποφάσεων ίσως κάποιες στιγμές να ξεχνούν την ανθρώπινη πλευρά τους και να ισολογίζουν την οικονομία με ζωές και μάλιστα συνταξιούχων. Ξέρω ότι ο ανταγωνισμός των φαρμακευτικών εταιρειών ίσως να παραβλέψει μικρές λεπτομέρειες χρησιμοποιώντας νομικά παράθυρα ώστε να οδηγήσει στην πρωτιά του εμβολίου.

Ξέρω και κάτι άλλο που έμαθα όλα αυτά τα χρόνια που οδηγώ αυτοκίνητο και θεωρώ ότι είναι μία από τις πιο σοφές συμβουλές. «Τηρείτε τις σωστές αποστάσεις». Τι να σημαίνει αυτή η φράση; Αρχικά, αν ένα αυτοκίνητο καθώς  κινείται σταματήσει απότομα για οποιοδήποτε λόγο και το αυτοκίνητο που το ακολουθεί συγκρουσθεί μαζί του, τότε ο οδηγός του αυτοκινήτου που ακολουθεί αναλαμβάνει ολοκληρωτικά την ευθύνη με τις οποιεσδήποτε συνέπειες είτε είναι μόνο οικονομικές είτε και ποινικές αν υπάρξουν θύματα. Κι αυτό γιατί δεν τήρησε την απαιτούμενη απόσταση από το μπροστινό του όχημα. Η σχέση δηλαδή μεταξύ κόστους και οφέλους μπορεί να αποβεί τραγικά δυσανάλογη. Στην δε περίπτωση του Κορονοϊού η συμβουλή «Τηρείτε τις σωστές αποστάσεις» δεν κοστίζει τίποτα αλλά αν παρακαμφθεί ίσως να κοστίσει ανθρώπινες ζωές.

Οι αποστάσεις αφορούν τα πάντα, από τα μόρια έως το Σύμπαν και οι σωστές αποστάσεις αφορούν την ίδια την ύπαρξη. Αν για παράδειγμα η Γη είχε μικρότερη απόσταση από τον Ήλιο πιθανότατα δεν θα υπήρχαμε. Για κάθε περίπτωση υπάρχει η σωστή απόσταση. Αν τα βουνά δεν είχαν απόσταση μεταξύ τους δεν θα υπήρχαν οι πεδιάδες. Η λογική των αποστάσεων επηρεάζει και τον Κορονοϊό και όπως φαίνεται είναι το πιο αποδοτικό μέτρο προφύλαξης. Όσο μεγαλύτερη απόσταση τόσο περισσότερη ασφάλεια. Η απόσταση και το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι είναι οι ιδανικοί σύμμαχοι απέναντι στην πανδημία. Η μάσκα σίγουρα είναι ένα μέτρο προφύλαξης και βοηθάει αρκετά την καθημερινότητά μας, η απόσταση όμως είναι το απόλυτο όπλο.

Με την ίδια λογική που αποφεύγουμε μέσω της απόστασης κάποιον που δεν μας αρέσει, ακριβώς με την ίδια λογική αποφεύγουμε και τον Κορονοϊό. Με την ίδια λογική που φτιάχναμε μια μάσκα με το πρόσωπό μας προ Κορονοϊού με στόχο την απόκρυψη των πραγματικών μας σκέψεων και αισθήσεων, ακριβώς με την ίδια λογική η μάσκα μπορεί να μας παραπλανήσει αν δεν την χρησιμοποιήσουμε σωστά.

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ