Η τραμπάλα του τοίχου

Ιούλ 31, 2019 | ΑΡΘΡΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα παιδιά στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού γκρέμισαν το τείχος. Δεν το γκρέμισαν με μπουλντόζες και καζμάδες αλλά με τραμπάλες. Μόνο που αυτή η εικονική πτώση του τοίχους έχει μεγαλύτερη δύναμη από την υλική. Δεν υπάρχει εμπόδιο στην παιδική θέληση.

«Εμείς οι μεγάλοι» δημιουργούμε προβλήματα γιατί υψώνουμε τοίχους προσπαθώντας να ανταλλάξουμε την κανονικότητα με την αντικανονικότητα. Τι είναι κανονικό; Μάλλον αυτό που περιέχεται σε κανόνες. Ποιους κανόνες; Αυτούς που θεσπίσαμε ως κοινωνία. Ισχύουν για όλους αυτοί οι κανόνες; Απ΄ ότι φαίνεται όχι. Όταν οι κανόνες δεν αφορούν όλους τροφοδοτείται η αντικανονικότητα. Απλά όταν εμείς λέμε «όλους» εννοούμε «εμάς» και όχι τους «άλλους».

Η έννοια της παγκοσμιοποίησης, στρεβλωμένη όπως οι θρησκείες, διαθλά την ουσία της ενότητας μεταφράζοντας το ωραίο σε άσχημο και το ανάποδο. Τα κατά τόπους και ανάλογα την εποχή μεμονωμένα συμφέροντα καταλύουν κάθε νόημα δικαιοσύνης και ισότητας. Κι όμως αυτές οι τραμπάλες μίλησαν, φώναξαν δυνατά και η τεχνολογία φρόντισε να μοιράσει αυτά τα συναισθήματα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σε όλη τη Γη.

Η συνένωση της μιας και της άλλης πλευράς δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και δύναμης ενώ αντιθέτως η διάσπαση δημιουργεί αδυναμία. Όπως ο άνθρωπος έχει δεξιά και αριστερή πλευρά που ανήκουν στο ίδιο σώμα έτσι και η τραμπάλα θέλει δύο πλευρές για να υπάρξει. Σε όποια πλευρά κι αν κάτσει κάποιος χρειάζεται άλλος ένας.

Η συνένωση της διάσπασης, η κατάλυση της αντιπαλότητας και η παύση των πολέμων είναι το επόμενο μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας. Η παλαιά νοοτροπία της δύναμης αλλάζει όψη και από γερασμένη κι επιθετική γίνεται παιδική και γαλήνια. Γιατί όσο κι αν μας φαίνεται μακρινό η παιδική αντίληψη βλέπει καθαρά τη ζωή. Αυτή τη ζωή που ξεχάσαμε στην αγωνία του ανταγωνισμού για την επίτευξη της προκατασκευασμένης ευτυχίας.

Στα χέρια των παιδιών είναι ο κόσμος μας, αρκεί να μη μεγαλώσουν ως γρανάζια, αλλά ως χαμογελαστοί ακέραιοι άνθρωποι. Κανένα παιδί δεν γεννιέται κακό, γίνεται. Η μάλλον εμείς το κάνουμε.

Pink Floyd / Another brick in the wall

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ