Νοιάζομαι και δρω

Οκτ 2, 2019 | ΑΡΘΡΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρα της τρίτης Ηλικίας, μαθητές και μαθήτριες του 3ου Γενικού Λυκείου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης μαζί με την εκπαιδευτικό τους, Μαρία Μερεχούγια, βρέθηκαν σήμερα στη 2η Πανελλήνια Ημερίδα των ΚΗΦΗ (Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων), με θέμα ποιότητα ζωής των ωφελουμένων στα ΚΗΦΗ, που διοργάνωσαν στο Καυτατζόγλειο Στάδιο, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΗΦΗ Ελλάδος και τα ΚΗΦΗ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η εκπαιδευτικός είχε την ιδέα οι μαθητές και οι μαθήτριες να υιοθετήσουν παππούδες και γιαγιάδες από την περιοχή τους με στόχο την μεταφορά εμπειριών ζωής από τους ηλικιωμένους αλλά και την ευαισθητοποίηση των νέων προς την τρίτη ηλικία με πράξεις όπως επισκέψεις, συζητήσεις και προσφορά βοήθειας σε ότι χρειαστούν. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν καθώς ήδη λειτουργεί ένα πρόγραμμα με την ονομασία «νοιάζομαι και δρω» που δημιούργησε η εκπαιδευτικός παρασύροντας και τους μαθητές σε αυτή την εξαιρετικής σπουδαιότητας κίνηση. Και είναι όντως εξαιρετικής σπουδαιότητας γιατί αυτού του είδους η προσφορά προς την κοινωνία είναι πολυδιάστατη και ξεχωριστή για τους παρακάτω λόγους.

Η πρακτική βοήθεια είναι πολύ σημαντική για όλους τους ανθρώπους και διαθέτει απέραντο μεγαλείο όταν συνοδεύεται από σεβασμό. Μεγάλη ανακούφιση για αυτούς που έχουν ανάγκη.

Η επαφή της τρίτης ηλικίας με τους νέους αντλεί δύναμη και δίνει νόημα στην ύπαρξή τους, αλλά κυρίως ομορφαίνει και χρωματίζει τον ουρανό τους καθώς ο ήλιος δύει πίσω απ’ τα ψηλά βουνά της γνώσης που τους δώρισε η ζωή. Τεράστια χαρά για τους αδύναμους.

Η μετάδοση της εμπειρίας και της γνώσης προς τους νέους είναι η επιβεβαίωση της νίκης του ανθρώπου ενάντια στον αέναο χρόνο. Απίστευτη ικανοποίηση για τους υπερήλικες.

Η ιδέα της αλληλεγγύης και της προσφοράς μεταφέρεται στους νέους με έργα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια υγιή κοινωνία. Ανεκτίμητο δώρο για τον άνθρωπο.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα κι ελπίζουμε πάντα να υπάρχουν. Μία απλή σκέψη μίας εκπαιδευτικού που έγινε πράξη από τους μαθητές. Μία προσέγγιση απλή, ξεκάθαρη και αγνή που αγγίζει τα παιδιά με αγάπη και μεταδίδει άμεσα την κεντρική ιδέα του μαθήματος.

Ένα μάθημα χωρίς διάβασμα, βαθμούς κι εξετάσεις γιατί είναι εκτός ύλης αλλά εντός Παιδείας και ονομάζεται «Νοιάζομαι και δρω».

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ