Οι μουσικοί του Τιτανικού

Απρ 15, 2019 | ΑΡΘΡΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ

Στις 15 Απριλίου 1912 το υπερωκεάνιο «Τιτανικός» βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό παρασύροντας στο θάνατο πάνω από 1.500 επιβάτες. Έχουν γραφτεί πολλά για το τραγικό αυτό ναυάγιο κάποια από τα οποία είναι μύθοι. Ένας από αυτούς αφορά στους μουσικούς που έπαιζαν μουσική έως το τέλος. Είτε αληθεύει είτε όχι αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι μετά την πρόσκρουση του πλοίου άρχισαν να παίζουν μουσική για να κρατήσουν τους επιβάτες ήρεμους καθώς το πλήρωμα τους φόρτωνε στις σωσίβιες λέμβους οι οποίες δυστυχώς δεν έφταναν ώστε να χωρέσουν και τους 2.224 επιβάτες αλλά λίγο παραπάνω από τους μισούς. Τελικά διεσώθησαν 700 εκ των οποίων η τελευταία επιζήσασα Μιλβίνα Ντιν, απεβίωσε στις 31 Μαϊου 2009, σε ηλικία 97 ετών.

Οι οκτώ μουσικοί του πλοίου επιβιβάστηκαν στο Σαουθάμπτον και ταξίδεψαν ως επιβάτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν ήταν στη μισθοδοσία της White Star Line, αλλά είχαν συμβληθεί στο White Star από την εταιρεία C.W. & F.N. Black του Λίβερπουλ, που τοποθετούσε μουσικούς σχεδόν σε όλα τα βρετανικά σκάφη. Μέχρι τη νύχτα του ναυαγίου, οι μουσικοί έπαιζαν ως δύο ξεχωριστές ομάδες. Ένα κουιντέτο με πρώτο όργανο το βιολί, τον επικεφαλή των μουσικών Wallace Hartley, που έπαιζε την ώρα του τσαγιού, μετά το δείπνο και τις Κυριακές. Και ένα τρίο (βιολί, τσέλο και πιάνο) αποτελούμενο από τους Georges Krins, Roger Bricoux και Theodore Brailey, οι οποίοι έπαιζαν στο εστιατόριο του πλοίου À La Carte και στο Café Parisien.

Αφού ο Τιτανικός συγκρούστηκε με το παγόβουνο και άρχισε να βυθίζεται, ο Hartley με όλους τους μουσικούς άρχισαν να παίζουν μουσική για να κρατήσουν τους επιβάτες ήρεμους. Πολλοί από τους επιζώντες δήλωσαν ότι ο Hartley και η μπάντα συνέχισαν να παίζουν μέχρι το τέλος. Ένας επιβάτης δήλωσε: «πολλά θαρραλέα πράγματα έγιναν εκείνη τη νύχτα, αλλά κανένας δεν ήταν πιο γενναίος από εκείνους τους μουσικούς που έπαιζαν λεπτό προς λεπτό ενώ το πλοίο βυθιζόταν αργά στην παγωμένη θάλασσα. Η μουσική που έπαιξαν ήταν το δικό τους «ρέκβιεμ» και το δικαίωμά τους να ανακαλούνται αιωνίως στην μνήμη της αθάνατης δόξας.»

Οι μουσικοί

Theodore Ronald Brailey, πιάνο, 24 ετών από την Αγγλία.

Roger Marie Bricoux, Τσέλο, 20 ετών από την Γαλλία.

John Frederick Preston Clarke, Κόντρα Μπάσο, 30 ετών  από την Αγγλία.

Wallace Hartley, Βιολί, 33 ετών  από την Αγγλία.

John Law Hume, Βιολί, 21 ετών από την Σκωτία.

Georges Alexandre Krins, Βιολί, 23 ετών από το Βέλγιο

Percy Cornelius Taylor, Τσέλο, 32 ετών από την Αγγλία.

John Wesley Woodward, Τσέλο, 32 ετών από την Αγγλία.

Η μουσική συνοδεύει τις πιο όμορφες και άσχημες στιγμές της ζωής μας. Είναι η παρέα των συναισθημάτων μας. Αγγίζει την ψυχή μας που είναι ανώτερη όλων των πραγμάτων στη ζωή γιατί μέσω αυτής νιώθουμε ότι ζούμε. Έτσι η άπειρη ψυχή κάνει την μουσική ατέλευτη. Αιώνια.

Η μουσική δεν έχει τέλος.

Ο Theodore Ronald Brailey, γεννημένος στις 25 Οκτωβρίου 1887 στο Walthamstow (τότε μέρος του Essex), ήταν ο γιος του William “Ronald” Brailey, μια γνωστή φιγούρα του Πνευματισμού εκείνη την εποχή. Σπούδασε πιάνο στο σχολείο και μια από τις πρώτες του δουλειές ήταν να παίζει πιάνο σε ένα τοπικό ξενοδοχείο.

Ο Roger Marie Bricoux γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1891 στη rue de Donzy, Cosne-sur-Loire, στη Γαλλία. Ήταν γιος μουσικού και η οικογένειά του μετακόμισε στο Μονακό όταν ήταν μικρός. Εκπαιδεύτηκε σε διάφορα καθολικά ιδρύματα στην Ιταλία. Μετά από σπουδές στο Ωδείο του Παρισιού, μετακόμισε στην Αγγλία το 1910 για να συμμετάσχει στην ορχήστρα του Grand Central Hotel στο Λιντς. Στο τέλος του 1911, μετακόμισε στη Λιλ, στη Γαλλία και έπαιζε σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη την πόλη.

Ο Wallace Henry Hartley γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1878, ένας Άγγλος βιολιστής που ήταν ο αρχηγός των μουσικών του Τιτανικού.

Ο John Law Hume (επίσης γνωστός ως Jock) γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1890 στην Σκωτία και ζούσε με τους γονείς του στην πόλη Dumfries. Είχε ήδη παίξει σε τουλάχιστον πέντε πλοία πριν τον Τιτανικό. Προσλήφθηκε για να παίξει στο πανηγυρικό ταξίδι λόγω της καλής του φήμης ως μουσικού.

Ο Georges Alexandre Krins γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1889 στο Παρίσι. Αρχικά σπούδασε στην Academie de Musique de Spa, στην πόλη Spa του Βελγίου. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Conservatoire Royal de Musique στη Λιέγη, όπου σπούδασε από τις 30 Οκτωβρίου 1902 έως το 1908 όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο βιολιού.

Τι μουσική έπαιζαν στον Τιτανικό

Το τελευταίο κομμάτι που παίχτηκε πριν η θάλασσα τραβήξει στα βάθη της τον «αβύθιστο Τιτανικό»

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ