Εορτάζουν: Διογένης, Σάββας, Σαββούλα.
Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη.
ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Γουώλτ Ντίσνεϋ
Στις 5 Δεκεμβρίου 1901, γεννήθηκε στo Σικάγο των ΗΠΑ, ο animator, επιχειρηματίας, ηθοποιός φωνής και παραγωγός ταινιών, Γουώλτ Ντίσνεϋ (Walt Disney). Πρωτοπόρος στη βιομηχανία του αμερικανικού animation.
«Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το πραγματοποιήσεις».
Μαζί με τον αδερφό του, Ρόι Ντίσνεϋ, ίδρυσε το Disney Brothers Studio (νυν The Walt Disney Company). Ως παραγωγός ταινιών, κατέχει ρεκόρ για τα περισσότερα Βραβεία Ακαδημίας που απέσπασε ποτέ ένα άτομο, έχοντας κερδίσει συνολικά 26 Όσκαρ από 59 υποψηφιότητες. Κέρδισε τρεις Χρυσές Σφαίρες, δύο εκ των οποίων στην κατηγορία Σπουδαίο Επίτευγμα και ένα Βραβείο Έμμυ, μεταξύ άλλων τιμών.
Δημιούργησε τα πιο διάσημα κινούμενα σχέδια κι έφερε επανάσταση στον χώρο της παιδικής ψυχαγωγίας, φτιάχνοντας το πρώτο θεματικό πάρκο, την Ντίσνεϊλαντ. O κόσμος του Γουώλτ Ντίσνεϊ είναι γεμάτος μαγεία, σοφία και αισιοδοξία. Ο Ντίσνεϊ μεταμόρφωσε τον κόσμο της ψυχαγωγίας σ’ αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, καθώς τα έργα του έχουν γίνει διαχρονικά.
Στην πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Disney, Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (1937), εφαρμόστηκαν νέες τεχνικές όπως το πολυπλάνο, για λήψεις με πολλαπλά επίπεδα βάθους, και δαπανήθηκαν κολοσσιαία, για την εποχή, ποσά (1.500.000 δολάρια, περίπου). Η ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία και έφερε στα ταμεία εκείνης της χρονιάς (1938) 8.000.000 δολάρια, ποσό που θεωρήθηκε πρωτοφανές. Ακολούθησε ο Πινόκιο (1940) και μετά η Φαντασία (1940), ταινία βασισμένη στην κλασική μουσική συνοδευόμενη από την εικόνα. Το Ντάμπο (1941), ταινία μεγάλου μήκους της εταιρείας με θέμα ένα μικρό ελεφαντάκι, το Μπάμπι (1942), που αφηγείται την ζωή ενός ελαφιού από μικρό μέχρι την ενηλικίωσή του, το Σαλούδος Αμίγκος (1943) και το Τρεις Καμπαλέρος (1945), όπου κινούμενα σχέδια εμφανίζονταν μαζί με ανθρώπους, το Μουσική και Χαρά (1946), το Ώρα για Διασκέδαση (1947), που περιελάμβανε δυο ταινίες μικρού μήκους (Μπόνγκο και Ο Μίκυ και η Φασολιά), και το Νοσταλγικές Μελωδίες (1948), το Ίκαμποντ και ο κύριος Τοντ (1949), η Σταχτοπούτα (1950), η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (1951) ο Πίτερ Παν (1953) η Λαίδη και ο Αλήτης (1955), η Ωραία Κοιμωμένη (1959), τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1961), το Σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου (1963), η Μαίρη Πόππινς (1964) ήταν μερικές από τις επιτυχίες που απέφεραν στον Ντίσνεϋ 22 βραβεία Όσκαρ.
Ο Ντίσνεϋ δημιούργησε το θεματικό πάρκο με το όνομα Disneyland στο Άναχαϊμ της Καλιφόρνια, το οποίο άνοιξε στις 17 Ιουλίου του 1955.
Πηγές: el.wikipedia.org. nea-acropoli-athens.gr, mixanitouxronou.gr.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΛΟΓΕΣ / 5.12.2019
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑμεΑ. Δασκάλα υιοθετεί ορφανό μαθητή με σύνδρομο Down. www.newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ
Διατροφή. Οι σωστοί κανόνες συντήρησης των τροφίμων. www.onmed.gr
Πυρετός. Τα βήματα τα οποία μπορούμε να υιοθετήσουμε για να “ρίξουμε” τον πυρετό. www.onmed.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδηλώσεις. Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα, από τον δήμο Αθηναίων. www.culturenow.gr
Εικαστικά. ‘Εκθεση – αφιέρωμα στον ελληνικής καταγωγής εκδότη και κριτικό Christian Zervos, στο Μουσείο Μπενάκη. www.culturenow.gr
Κινηματογράφος. Η συνέντευξη του ‘Αντονι Χόπκινς στον Μπραντ Πιτ. www.lifo.gr
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κοράλλι. Ομάδα επιστημόνων, χρησιμοποίησαν υποβρύχια ηχεία τα οποία αναπαρήγαγαν ήχους υγειών κοραλλιών, και προσέλκυσαν τα ψάρια να επιστρέψουν σε νεκρούς κοραλλιογενείς υφάλους. www.newsitamea.gr
Φωτογραφία. Οι νικητές του Φωτογραφικού Διαγωνισμού της Βρετανικής Εταιρίας Οικολογίας. www.lifo.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Βιοηλεκτρονική. Διεθνής ομάδα επιστημόνων, δημιούργησε τους πρώτους στον κόσμο τεχνητούς νευρώνες πάνω σε ένα τσιπάκι πυριτιου πλάτους λίγων χιλιοστών, οι οποίοι έχουν την ίδια συμπεριφορά με τους πραγματικούς νευρώνες του εγκεφάλου. www.onmed.gr
Τροφή για σκέψη. Η κατάκτηση της Ευτυχίας. antikleidi.com
Ψυχολογία. Η κλινική ψυχολόγος Ελίζαμπεθ Λόφτους για τις ψευδείς αναμνήσεις. antikleidi.com