Γουίλμπουρ Ράιτ

Απρ 16, 2020 | ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Wilbur Wright

Ένας εκ των δύο αδερφών Ράιτ στους οποίους αποδίδεται η εφεύρεση και κατασκευή του πρώτου επιτυχημένου αεροπλάνου στον κόσμο.

16 Απριλίου το 1867 – 30 Μαΐου 1912

Στις 17 Δεκεμβρίου 1903 η πραγματοποιήθηκε η πρώτη ελεγχόμενη, μηχανικά προωθούμενη, με διάρκεια, βαρύτερη από τον αέρα, ανθρώπινη πτήση. Την ιστορική αυτή πτήση τους επιχείρησαν στο Κίτι Χόουκ στη Βόρεια Καρολίνα, με το διπλάνο τους Flyer που έφερε κινητήρα 12 ίππων που κινούσε δύο έλικες. Η πτήση εκτελέστηκε με τέσσερις δοκιμές, διάρκειας 12, 13, 15 και 59 δευτερολέπτων. Κατά την τελευταία διανύθηκε απόσταση 260 μέτρων. Πριν την πραγματοποίηση της πτήσης αυτής πραγματοποίησαν δοκιμές τριετούς διάρκειας με ανεμόπτερα και χαρταετούς.

Στα επόμενα δύο χρόνια τα αδέλφια εξέλιξαν την πτητική μηχανή τους στο πρώτο πρακτικό αεροσκάφος σταθερής πτέρυγας. Παρόλο που δεν υπήρξαν οι πρώτοι που κατασκεύασαν και πέταξαν πειραματικά αεροσκάφη, οι αδελφοί Ράιτ ήταν οι πρώτοι που εφηύραν τις επιφάνειες ελέγχου του αεροσκάφους, γεγονός που κατέστησε την πτήση αεροσκαφών σταθερής πτέρυγας εφικτή.

Η θεμελιώδης ανακάλυψη των αδελφών Ράιτ ήταν η εφεύρεση του «Ελέγχου στους τρεις άξονες» (three axis-control) που επέτρεπε στον πιλότο να κατευθύνει το αεροσκάφος αποτελεσματικά και να διατηρεί την ισορροπία του αεροσκάφους

Πηγή: wikipedia.

«Η επιθυμία να πετάξουμε είναι μια ιδέα που μας έδωσαν οι πρόγονοί μας, οι οποίοι κοίταζαν με ζήλια τα πουλιά που ανέβαιναν ελεύθερα στο χώρο, στον άπειρο αυτοκινητόδρομο του αέρα».

Πληροφορίες Πολυμέσων

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ