Η χρήση του μέσου

Σεπ 12, 2019 | ΑΡΘΡΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Photo by Glen Carrie on Unsplash

 Αρκετές έρευνες τελευταία αφορούν την χρήση των Social Media και τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία αλλά και στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Στο in.gr άρθρο αναφέρει ότι η ενασχόληση άνω των τριών ωρών ημερησίως μπορεί να οδηγήσει σε αντικοινωνική συμπεριφορά. Στο entre.gr άλλο άρθρο ασχολείται με το πως τα Social Media επηρεάζουν την ψυχολογία μας. Όροι όπως αποξένωση, εξάρτηση, μοναξιά, επιθετικότητα, πλασματική ζωή, ανασφάλεια, εμμονές, θλίψη, άγχος, αντικοινωνική συμπεριφορά παρατίθενται στα δύο αυτά άρθρα.

Η επικοινωνία μεταβάλλεται ανάλογα με την τεχνολογία της εποχής ως μία συνεχής εξελισσόμενη διαδικασία ανταλλαγής σκέψεων και συναισθημάτων μεταξύ των ανθρώπων. Τούτη την εποχή, την επονομαζόμενη «ψηφιακή», η ταχύτητα ανταλλαγής πληροφοριών φαίνεται να υπερκάλυψε την έως τώρα εγκεφαλική ικανότητα αφομοίωσης αυτών των πληροφοριών. Η ευκολία της αμεσότητας ξάφνιασε την λογική. Η ανάγκη των σχέσεων εγκλωβίστηκε στην οθόνη. Το χάδι έγινε tap και το χαμόγελο like. Η αλόγιστη προσφορά της δυνατότητας προβολής αλλοίωσε την πραγματική μας ταυτότητα.

Τα Social Media ή τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή το ψηφιακό καφενείο ή η ηλεκτρονική πλατεία ή η εικονική γειτονιά είναι ο νέος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ μας. Έτσι μεγαλώνουν τα παιδιά πλέον. Είναι σύνηθες ένα παιδί του αναπτυγμένου ή του αναπτυσσόμενου κόσμου να έχει λογαριασμό σε κάποια γωνιά των Social Media. Εκεί λέει καλημέρα, εκεί παραπονιέται, εκεί χαίρεται, εκεί λέει τα κατορθώματά του, εκεί επιβεβαιώνεται, εκεί μοιράζεται τη μοναξιά του.

Μία μηχανική παρεμβολή υψώθηκε μπροστά μας και απαιτεί να την αξιώνουμε καθημερινά, συνεχώς, ασταμάτητα. Ένας τόπος συγκέντρωσης αμέτρητων σκέψεων, προσδοκιών, συναισθημάτων διοχετεύεται σε όλη τη Γη κάθε στιγμή. Αυτό το ανακάτεμα ζωής βέβαια υπήρχε ούτως ή άλλως από την στιγμή που ο άνθρωπος επέλεξε να ζει μαζί με άλλους, να μιλά με αυτούς, να τους ακούει και να απαντά. Και είναι θεμιτή αυτή η κοινωνική ψηφιακή επανάσταση από την στιγμή που μας ενώνει και δεν μας χωρίζει.

Ίσως να απαιτείται να γίνουν αρκετές διορθωτικές κινήσεις για την ορθή χρήση των Social Media και από τους ιδιοκτήτες τους αλλά και από την πολιτεία. Μία από αυτές φαίνεται να θέλει να πραγματοποιήσει το Facebook καταργώντας την εμφάνιση του αριθμού των likes στις αναρτήσεις έτσι ώστε το ενδιαφέρον των χρηστών να επικεντρώνεται στο περιεχόμενο και όχι στην δημοτικότητα (ant1news.gr). 

Φυσικά υπάρχει και η θετική πλευρά των social media. Το θέμα όμως είναι πόσο ώριμος ή έτοιμος είναι κάποιος να ζυγίσει «το θέλω» και «το μπορώ». Να κρίνει τα όρια και να τα τηρήσει. Να χρησιμοποιήσει το μέσο και όχι να τον χρησιμοποιήσει. Να ωφεληθεί και όχι να βλάψει. Να έρθει πιο κοντά με την κοινωνία και όχι να απομακρυνθεί.

Γιατί τελικά δεν έχει σημασία το μέσο αλλά η χρήση του.

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ