Στο Παρά 5

Μάι 8, 2019 | ΑΡΘΡΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΚΕΨΕΙΣ

Πέντε άνθρωποι ενώθηκαν τυχαία από το «Σύμπαν» και κατάφεραν να αποκαλύψουν την κρυμμένη αλήθεια για τον θάνατο μιας φοιτήτριας που είχαν διαπράξει πριν πολλά χρόνια πέντε άλλοι άνθρωποι που πλέον έχουν δύναμη και  εξουσία.

Η εξαιρετική τηλεοπτική σειρά «Στο Παρά 5» που δημιούργησε ο Γιώργος Καπουτζίδης και προβλήθηκε από το MEGA την περίοδο 2005-2007 αποτελεί μία προσφορά υψίστης κοινωνικής παιδείας. Μηνύματα φιλίας, δικαιοσύνης, ισότητας, ανθρωπιάς, αγάπης, γενναιότητας, κατανόησης  αναδύονται μέσα από την αλήθεια του παραμυθιού και την ατέρμονη αντιπαλότητα μεταξύ του καλού και του κακού.

Αυτή η αιώνια αντιπαλότητα κατατέθηκε με τον πιο απλό τρόπο στο προτελευταίο επεισόδιο καθώς η αφελής και πάμπλουτη Ντάλια είπε στον εγκληματία πρωθυπουργό: «Τα λεφτά και η εξουσία είναι ανθρώπινα δημιουργήματα. Οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις σε αυτό τον κόσμο είναι το καλό και το κακό. Ο Θεός έδιωξε τον διάβολο από τον παράδεισο και όχι ο διάβολος τον Θεό. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν μπορούσε. Εσάς τους πέντε σας ένωσε ο διάβολος, εμάς τους πέντε νομίζω μας ένωσε ο Θεός. Μάντεψε ποιος θα κερδίσει.»

Η κωμική πλευρά της σειράς κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του σεναρίου και είναι ατελείωτες οι στιγμές γέλιου σε κάθε επεισόδιο. Οι συγκινητικές στιγμές αρκετά ισχυρές, οι περιπέτειες γεμάτες χάρη, οι φάρσες σοφά πλεγμένες, τα λογοπαίγνια έξυπνα και φρέσκα. Οι δε ηθοποιοί ερμηνεύουν ιδανικά τους αντίστοιχους ρόλους μέσα από μία αρμονική ισορροπία πραγματικότητας και παραμυθιού.

Εκείνο όμως το επεισόδιο που νομίζω ότι αποτελεί κοινωνική διδαχή είναι το 19ο του δεύτερου κύκλου. Φιλοσοφία, προβληματισμός, συγκίνηση, κατανόηση, μετάνοια, ικανοποίηση και φυσικά γέλιο είναι τα βασικά συστατικά «του επεισοδίου των επεισοδίων». Και όλα αυτά μέσα από την σκέψη, θέληση και πράξη  ανθρώπων με αγνή πρόθεση και δίψα για ζωή.

Το βάρος των γονέων που κουβαλούν τα παιδιά«Δύσκολο που είναι να είσαι απόγονος ενός τέτοιου ανθρώπου. Να κουβαλάς ένα τέτοιο βαρύ όνομα, όλοι περιμένουν από σένα να συνεχίσεις την πορεία που άφησε κάποιος άλλος…. Ισως τελικά να είμαστε αυτό που είμαστε και τίποτα παραπάνω. Ούτε αυτό που ήταν οι παππούδες μας, ούτε αυτό που ήταν οι γονείς μας. Ούτε τίποτα άλλο».

Τι είναι τα χρήματα; «Είναι μωβ και κίτρινα. Η αλήθεια πολλές φορές έχει διάφορες όψεις, αυτό ίσχυε και για την αλήθεια γύρω από τα χρήματα της Ντάλιας, αυτά που κληρονόμησε δηλαδή. Κάποια ήταν νόμιμα και κάποια ήταν παράνομα, κάποια ήταν καθαρά και κάποια άλλα βρώμικα, άλλα ήταν από επενδύσεις και άλλα από εγκληματικές ενέργειες και τέλος άλλα ήταν μωβ και άλλα ήταν κίτρινα. Η Ντάλια τα ξεχώριζε έτσι, με αυτό το κριτήριο. Δεν έμαθε ποτέ την αλήθεια, είχε τη δική της. Κι αυτή ήταν ότι ήθελε να είναι με τους φίλους της».

Και το 19ο επεισόδιο, όταν πετούσαν οι πέντε ήρωες από ψηλά τα μωβ και κίτρινα χαρτονομίσματα στην πλατεία Συντάγματος, κλείνει με την φράση της ανεπανάληπτης Θεοπούλας «Είναι από πιτσαρία», εννοώντας τα διαφημιστικά χαρτονομίσματα που βρίσκαμε στους δρόμους πριν την εποχή των κινητών και του internet.

Το «Παρά 5» ότι είναι μία τηλεοπτική σειρά που αναδεικνύει την ύπαρξη της τηλεόρασης. Μακάρι να έρθουν και άλλες.

Το επεισόδιο 19 του Β’ κύκλου.

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ