23 Νοεμβρίου 2019

Νοέ 23, 2019 | ΣΗΜΕΡΑ

Εορτάζουν: Αμφιλόχιος, Αμφιλοχία.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Τζον Μίλτον

Στις 23 Νοεμβρίου 1644, ο Τζον Μίλτον δημοσίευσε τα «Αρεοπαγιτικά», ένα πολιτικό-φιλοσοφικό φυλλάδιο κατά της λογοκρισίας το οποίο υπήρξε πηγή έμπνευσης για πολλούς μεταγενέστερους ριζοσπάστες φιλοσόφους και θεωρείται ως ένα από τα πιο επιδραστικά κείμενα όλων των εποχών στο ζήτημα της ελευθερίας του λόγου. 

«Πάνω από όλες τις ελευθερίες, δώσε μου την ελευθερία να γνωρίζω, να μιλάω και να διαφωνώ ελεύθερα σύμφωνα με τη συνείδησή μου.»

Ονομάσθηκε έτσι προς τιμήν των δύο ομιλιών που είχαν λάβει χώρα στον Άρειο Πάγο: του Αρεοπαγιτικού ρήτορα Ισοκράτη και του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους. Χρησιμοποιεί πολλά αποσπάσματα από την κλασική ελληνική και ρωμαϊκή γραμματεία, μαζί με παραδείγματα από τη χριστιανική παράδοση.

Για το ιδιαίτερο θεωρητικό σύμπαν του Μίλτον, η παρεμπόδιση της ελεύθερης έκφρασης είναι ζήτημα πρωτίστως θεολογικό: ισοδυναμεί με παρεμπόδιση της αναζήτησης της αλήθειας, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην παρεμπόδιση προσέγγισης του Θεού. Γράφει χαρακτηριστικά ότι όσο καλό είναι να σκοτώνεις έναν άνθρωπο, τόσο καλό είναι και να σκοτώνεις ένα καλό βιβλίο. Ο μεν δολοφόνος σκοτώνει ένα έλλογο ον, ο δε καταστροφέας ενός καλού βιβλίου σκοτώνει τον ίδιο το λόγο, σκοτώνει την εικόνα του Θεού. Παρ’ όλα αυτά, τα βέλη του συγγραφέα δεν απευθύνονται στη λογοκρισία ως φαινόμενο, αλλά στην προληπτική μορφή της.

Δημοσίευσε πολυάριθμες μελέτες που επετίθεντο με σφοδρότητα κατά του κλήρου και της συντηρητικής παράταξης και υποστήριζαν φιλελεύθερες απόψεις, την ελευθερία του τύπου, το διαζύγιο και το δικαίωμα των πολιτών να τιμωρούν τους κακούς άρχοντες.

Σκοπός του Μίλτον δεν ήταν τόσο η εκφώνηση του κειμένου, όπως δηλώνεται στον τίτλο, όσο η μαζική κυκλοφορία του στους πολίτες υπό τη μορφή φυλλαδίου.

Πηγή: el.wikipedia.org, el.wikipedia.org (Αεροπαγιτικά).

Εκτενής αναφορά στο Πανεπιστήμιο Yale για το βιβλίο «Αρεοπαγιτικά» του Τζον Μίλτον. (Στην Αγγλική γλώσσα)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΛΟΓΕΣ / 23.11.2019

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κένεντι. …Αν ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι ζούσε σήμερα. www.cnn.gr

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεταναστευτικό. Οι μαρτυρίες, εμπειρίες και αποκαλύψεις της “Κ” από το 2014 μέχρι το 2019 για το κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια το οποίο πρόκειται να κλείσει. www.kathimerini.gr
Δημοσιογραφία. Η ‘Ελληνίδα δημοσιογράφος Ματίνα Στεβή στους New York Times. www.lifo.gr
Μεταναστευτικό. Το πρόγραμμα που υλοποιείται με την υποστήριξη της κυβέρνησης και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους παρανόμως εισελθόντες αλλοδαπούς, περιλαμβάνει καταβολή επιδόματος ενοικίου έως 12 μήνες και έως 630 ευρώ και εφάπαξ βοηθήματος έως 1.490 ευρώ. www.pronews.gr

ΥΓΕΙΑ
Διατροφή. Οι φαινομενικά “αθώες” τροφές που ενδέχεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη φλεγμονης. www.onmed.gr
Τατουάζ. ‘Ολα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για τις δερματικές αντιδράσεις στα τατουάζ. www.onmed.gr
Αδυνάτισμα. Τα βότανα που μπορούμε να εντάξουμε στην διατροφή μας τα οποία μας βοηθούν να χάσουμε βάρος. www.onmed.gr

ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ψυχιατρική. O ψυχίατρος Κάρλ Γιούνγκ για τα πέντε στοιχεία της ζωής και της ευτυχίας μας. www.awakengr.com
Αυτοβελτίωση. Η λίστα της συγγραφέως Ντον Γκλάσκιν, με 37 πολύτιμα μαθήματα ζωής. www.awakengr.com
Σακχαρώδης διαβήτης. Ο διάσημος Γερμανός ενδοκρινολόγος Δόκτορας Κλαάους Φολίκερ, σε μια προσωπική του συνέντευξη για τις ελληνικές μεθόδους αντιμετώπισης του διαβήτη blogsaas.site
NASA. Συστατικά ζωής…σε μετεωρίτες εντόπισε η NASA. www.cnn.gr
Ψυχολογία. H έννοια του κόμπλεξ. antikleidi.com

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ρομποτική. Θρίαμβος των Ελλήνων μαθητών ρομποτικής στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2019, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γκιόρ της Ολλανδίας. www.lifo.gr

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αγώνισμα. Η ‘Αννα Κορακάκη κατέκτησε την 2η θέση στο μεικτό αγώνισμα του αεροβόλου πιστολιού 10μ. www.athensvoice.gr

Η πρώτη σελίδα της αυθεντικής έκδοσης των Αρεοπαγιτικών.

Η πρώτη σελίδα καταλαμβάνεται από ένα τετράστιχο των «Ικέτιδων» του Ευριπίδη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ