Ο λόγος και τα μέσα γραφής

Νοέ 8, 2019 | ΑΡΘΡΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΣΚΕΨΕΙΣ

Ο λόγος μέσω της γραφής μεταφέρεται στο χρόνο. H γραφή ως προέκταση της ανθρώπινης γλώσσας στο χώρο και στο χρόνο ξεκίνησε πιθανότατα ως συνέπεια της πολιτικής επέκτασης των αρχαίων πολιτισμών, που χρειαζόταν αξιόπιστα μέσα για να μεταφέρουν πληροφορίες, να διατηρούν οικονομικούς καταλόγους, να κρατούν ιστορικά αρχεία, και παρόμοιες δραστηριότητες.

Οι εικόνες και τα σχέδια αποτυπωμένα με σφήνες σε κεραμικές επιφάνειες έγιναν φτερό, μελάνι και πάπυρος. Ο πάπυρος έγινε περγαμηνή και χαρτί. Το μελάνι έγινε στυλό και μαρκαδόροι. Η ανάγκη του ανθρώπου να κρατήσει την ιστορία του απλωμένη σε πέτρες, μάρμαρα, δέρματα ζώων, ξύλα και φλοιούς δένδρων, πέρασε στους αιώνες μετατρέποντας τις εικόνες σε γράμματα, συλλαβές, φθόγγους, λέξεις, προτάσεις, παραγράφους, βιβλία.

Την παρούσα στιγμή βρισκόμαστε σε ένα τεράστιο βήμα της ανθρωπότητας, στον εικοστό πρώτο αιώνα της, μετά την γέννηση του Χριστού. Το χαρτί και το μολύβι μετατράπηκε σε byte και πλήκτρο. Εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων αποθηκεύουν ιστορία σε όλη τη Γη την ίδια χρονική στιγμή και την μοιράζουν ταυτοχρόνως. Δίχως χαρτί, δίχως μελάνι, δίχως συρτάρια και ντουλάπες. Δίχως ταχυδρομικές άμαξες, δίχως αναμονές.

Το χέρι άλλαξε τακτική και τα τρία δάκτυλα που κρατούσαν το μολύβι για να γράψουν ένα χαρακτήρα έγιναν δέκα που κτυπούν αντί να σχεδιάζουν. Η γραφομηχανή έγινε ηλεκτρονικός υπολογιστής. Ο λόγος αναπαράγεται και όχι μόνο τον διαβάζουμε αλλά και τον ακούμε. Η ομιλία πλέον μετατρέπεται αυτόματα σε γραφή και η γραφή σε ομιλία. Και όλα αυτά έγιναν μέσα στα τελευταία εκατό χρόνια των πέντε χιλιάδων χρόνων από την αρχή της ανθρώπινης γραφής.

Ατενίζοντας το μέλλον η ανθρωπότητα ανακαλύπτει συνεχώς τον εαυτό της, ξεπερνά τα όρια και υπερπηδά τα εμπόδια που στέκονται εμπρός της. Ολα αλλάζουν, εξελίσσονται, μετατρέπονται, μεταβάλλονται, μεταμορφώνονται, και αντικαθίστανται. Το νέο αλλάζει το παλιό, το δυνατό νικά το αδύναμο.

Και ο λόγος στέκει ανίκητος με όποιο μέσο κι αν διαβεί το πέρασμα του χρόνου.
Ας είναι όμορφος, καλός κι ανθρώπινος.

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ