Η ομορφιά της διαφορετικότητας

Photo by Joshua Earle on Unsplash

Η Παναγία γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την καταγωγή και τη γέννηση της Θεοτόκου. Σύμφωνα με το απόκρυφο Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (2ος αιώνας), η Θεοτόκος γεννήθηκε στα Ιεροσόλυμα με θαυματουργικό τρόπο από μια ενάρετη γηραιά γυναίκα με το όνομα Άννα (στα ελληνικά), Χάνα (στα Εβραϊκά που σημαίνει εύνοια ή χάρη). Η Άννα ήταν άτεκνη και εθεωρείτο ντροπή για την ιουδαϊκή κοινωνία της εποχής της. Μετά από επίμονες δεήσεις προς τον Θεό, αυτής και του συζύγου της Ιωακείμ έφερε στον κόσμο τη μητέρα του Ιησού.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εορτάζεται η γέννηση της Θεοτόκου πραγματοποιώντας εορταστική πανήγυρη. Σε μια τέτοια πανήγυρη περπάτησα μέσα στην πολύβουη δροσερή βραδιά του Σεπτέμβρη. Οι καμπάνες χτυπούσαν μεταφέροντας την χαρμόσυνη είδηση σε όλη την πόλη. Οι πάγκοι φορτωμένοι από την κάθε λογής πραμάτεια περίμεναν τους επισκέπτες. Ενα απέραντο shopping center στημένο μόνο για μια ημέρα. Παιχνίδια, ρούχα, παπούτσια, διακοσμητικά, γλυκά, ποτά, σουβλάκια, κοσμήματα, βιβλία, όλα μαζί σε ένα δρόμο που άστραφτε από τις εκατοντάδες κρεμασμένες λάμπες. Ο κόσμος διάβαινε και χάζευε τους ατέλειωτους συνδυασμούς χρωμάτων, αρωμάτων, υλικών και ήχων άλλοτε ρωτώντας και άλλοτε αγοράζοντας· τα παζάρια έδιναν το δικό τους χρώμα στο εορταστικό γεγονός.

Σε έναν από τους πλαϊνούς δρόμους αραδιασμένα στο έδαφος, πάνω σε μουσαμάδες, παπούτσια και τσάντες. Οι μετανάστες σε ένα δικό τους αγώνα επιβίωσης. Η δυσνόητη προφορά των «ελληνικών τους» μαρτυρούσε μια διαφορετικότητα που δεν σταματά στη γλώσσα. Καθώς χάζευα τα παπούτσια έπεσε το βλέμμα μου πίσω από το πεζοδρόμιο στο πάρκινγκ της πολυκατοικίας όπου μου φάνηκε ότι κάποιος σα να έσκυβε κι έψαχνε κάτι κάτω από ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Η γονυπετής στάση και οι τακτικά επαναλαμβανόμενες επικύψεις με έβαλαν σε σκέψεις. Δεν ψάχνει κάτι. Κάτι άλλο κάνει. Ναι, είναι ένας μουσουλμάνος που κάνει την προσευχή του. Αφού τελείωσε την ικεσία του γύρισε στη δουλειά του, στο μουσαμά του.

Η κοινή θέληση επαφής όλης της ανθρωπότητας με τον Θεό αναιρεί τις διαφορές μας οι οποίες ξεκινούν από τις εξωτερικές ανάγκες αλλά σταματούν στις εσωτερικές.

Related Posts