8 Δεκεμβρίου 2019

Δεκ 8, 2019 | ΣΗΜΕΡΑ

Εορτάζουν: Πατάπιος.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Τζιμ Μόρισον

Στις 8 Δεκεμβρίου 1943, γεννήθηκε στην Φλόριντα των ΗΠΑ, ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και ποιητής, Τζιμ Μόρισον (Jim Morrison).

«Εκθέστε τον εαυτό σας στον πιο βαθύ σας φόβο. μετά από αυτό, ο φόβος δεν έχει καμία εξουσία, και ο φόβος της ελευθερίας συρρικνώνεται και εξαφανίζεται. Είσαι ελεύθερος.»

Θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές στην ιστορία της ροκ μουσικής. Έγραψε επίσης αρκετά βιβλία ποίησης, ένα μικρό ντοκιμαντέρ και δύο βίντεο κλιπ (The Unknown Soldier και People Are Strange). Kυκλοφόρησε 6 άλμπουμ με τους Doors, 3 από αυτά ψηφίστηκαν στα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. The Doors στη θέση 42, Strange Days στη θέση 407 και L.A. Woman στη θέση 364. Το περιοδικό Rolling Stone τον ψήφισε νούμερο 47 στους «100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών» και το Classic Rock Magazine στη θέση 22 της λίστας «καλύτεροι τραγουδιστές της ροκ».

Ο Τζιμ Μόρισον ήταν ένα περίεργο κράμα τραγουδιστή και ποιητή που έμεινε στην ιστορία ως μία μυστηριώδης ψυχή με απύθμενο βάθος. Η επιγραφή  «Κατά τον δαίμονα εαυτού» γράφτηκε πιθανόν από τους συγγενείς του Jim Morrison στον τάφο του.  Μία άποψη για την εξήγησή της είναι ότι έπραττε κατά συνείδηση και όχι βάσει των επιταγών της κοινωνίας ή βάσει του τι θα πουν οι άλλοι. Η ελευθερία απασχολούσε μεγάλος μέρος της σκέψης του.

Πηγή: el.wikipedia.org.

L. A. Woman – The Doors
Riders on the Storm – The Doors.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΛΟΓΕΣ / 8.12.2019

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τροφή για σκέψη. Η αγάπη των σκύλων και η ανθρωπιά. www.omorfhzwh.gr
‘Αστεγος. Στην Ιρλανδία οι πολίτες κρεμάνε τα μπουφάν που δεν θέλουν για να τα βρίσκουν οι άστεγοι. www.omorfhzwh.gr

ΥΓΕΙΑ
Γονιμότητα. Η διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού. www.capital.gr
Τεχνολογία αιχμής. “Σύμπραξη των γονιδιακών και κυτταρικών θεραπειών. www.capital.gr

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέατρο. Το σημαντικό έργο “Ανθρωποφύλακες” του Περικλή Κοροβέση στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. www.culturenow.gr
Θέατρο. Η χορογράφος και ηθοποιός Κορίνα Κόκκαλη σε μια συνέντευξη στο Culturenow για την νέα παράσταση Heliotopia, στο Θέατρο Πορεία. www.culturenow.gr

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αυτόχθονες. Νεκροί αυτόχθονες που υπερασπίζονται τα εδάφη τους από την παράνομη υλοτομία, στην Βραζιλία. www.huffingtonpost.gr
Φυτό. Τα “υπερηχητικά ουρλιαχτά” των φυτών, όταν στρεσάρονται. www.news247.gr

ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ευφυϊα. Ο οκτάχρονος από την Πέλλα, που εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του στα μαθηματικά. www.capital.gr

Η ελληνική επιγραφή 
«ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ»
στον τάφο του Τζιμ Μόρισον

«Δαίμονες εαυτού» ονομάζονταν στην Αρχαία Ελλάδα θεότητες – προστάτες που κατοικούσαν μέσα στον κάθε άνθρωπο από τη γέννηση του έως το θάνατό του και φρόντιζαν για την προσωπική εξέλιξη και ευημερία, αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο ένα «δίαυλο» μεταξύ του κόσμου των θνητών και του κόσμου των Θεών. «Πράττω κατά του δαίμονα εαυτού» ουσιαστικά σημαίνει «Πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδηση μου θεωρεί», αδιαφορώντας ίσως για το τι θα πουν οι άλλοι.

Πηγή: parallhlografos.wordpress.com

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ