Φρικάλιτι σόου

Σεπ 8, 2020 | MEDIA, ΑΡΘΡΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατόπιν των εξελίξεων της επίμαχης φράσης: «με τις γκόμενες πάω με μία κάθε μέρα για να αδειάζει το πακέτο αλλιώς έχει βιασμό», ενός από τους παίκτες του τηλεοπτικού reality show «Big Brother» τίθεται το εξής ερώτημα.

– ? –

Ο βιασμός είτε ως λόγος είτε ως πράξη είτε ως σκέψη, ωφελεί τον άνθρωπο όταν προβάλλεται είτε από την τηλεόραση είτε από τον κινηματογράφο είτε από τα βιβλία είτε από οποιοδήποτε μέσο δημόσιας προβολής;

– ? –

Βιασμός από μία γενικότερη οπτική γωνία θα μπορούσε να θεωρείται σήμερα στον δυτικό κόσμο «η χωρίς συγκατάθεση, είτε σωματική είτε ψυχολογική είτε υλική, είτε πνευματική, υποταγή  του αδύναμου προς το δυνατό, του ασθενούς προς το ισχυρό, του μικρού προς το μεγάλο».

Η γυναίκα λόγω της ωραιότητας η οποία ελκύει τον άνδρα και λόγω της ασθενούς μυϊκής της δύναμης, κατείχε από την αρχαιότητα δυσχερή θέση στην απονομή της δικαιοσύνης για σωματικό βιασμό. Το 1780 π.Χ. στην Βαβυλώνα και σύμφωνα με το νόμο του Χαμουραμπί, ο πατέρας του οποίου η παρθένα κόρη βιαζόταν έπρεπε να πληρωθεί από τον δράστη γιατί έπεφτε η «τιμή» πώλησής της στον μελλοντικό σύζυγο της εκτός αν δεχόταν ο βιαστής να την παντρευτεί. Αν ο πατέρας δεν δεχόταν την παντρειά ή την πληρωμή από το δράστη (ή δεν μπορούσε εκείνος να πληρώσει το αντίτιμο) τότε θανατωνόταν. Αν η γυναίκα που βιάζονταν ήταν παντρεμένη εθεωρείτο ένοχη για απιστία! Την έδεναν μαζί με τον βιαστή της και τους πέταγαν σε ένα ποτάμι, ενώ ο μόνος που θα μπορούσε να σώσει τη βιασμένη του σύζυγο ήταν ο ίδιος ο άνδρας της εφόσον το επιθυμούσε.

Μετά τριάντα οκτώ αιώνες κάποιες χώρες του πλανήτη συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τη γυναίκα ως υποδεέστερη του άνδρα. Το ίδιο και μάλιστα σε πιο σκοτεινή εκδοχή ισχύει στο μυαλό και στις σκέψεις κάποιων σύγχρονων, μορφωμένων, επιφανών και όχι μόνο ανθρώπων. Το επιχείρημα του παίκτη του ελληνικού bigbrother «ότι δεν κατέβηκε από τα βουνά για να να μην μπορεί να ελέγξει αυτό που θα πει» προσβάλλει όλους τους ορεσίβιους κατοίκους της χώρας μας. Οποιοσδήποτε επιχειρηματολογεί χρησιμοποιώντας την έννοια του βιασμού για την ανάδειξη της ατομικής του εικόνας είναι σα να έχει προβεί σε βιασμό, όχι τόσο πολύ γιατί λέχθηκε ανάμεσα στην μοναξιά παρέα με τον καθρέφτη του αλλά γιατί ακούστηκε παντού. Το ότι δεν μεγάλωσε σε στάβλο όπως ανέφερε ο παίκτης του bigbrother δεν σημαίνει ότι όποιος μεγαλώνει σε στάβλο είναι βίαιος. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Χριστός γεννήθηκε σε στάβλο. Τα δε ζώα που ζουν σε στάβλους, όπως ξέρουμε εμείς οι γεμάτοι γνώσεις άνθρωποι λειτουργούν κυρίως με το ένστικτο ενώ ο άνθρωπος με τη λογική. Έτσι το ζώο δεν μπορεί να υποκριθεί αλλά ο άνθρωπος μπορεί.

Η τηλεόραση ως μέσο ενημέρωσης, όπως όλα τα μέσα που δημιουργεί ο άνθρωπος για την ευζωία του, έχει μετατραπεί σε αγώνα οικονομικού κέρδους μεθοδεύοντας τη δημιουργία ανάγκης βαθυφάνταστων συμβάντων, ρηχής πρωτοτυπίας. Ουσιαστικά στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν την πραγματικότητα  επιβεβαιώνοντας έτσι την συνεχή μείωση της εξελικτικής ποιότητας ζωής. Το διακύβευμα είναι το μέγιστο κέρδος ή/και το ελάχιστο κόστος. Από εκεί ξεκινούν και εκεί τελειώνουν όλα. Δυστυχώς! Το χρηματικό έπαθλο ως επιβράβευση του νικητή δημιουργεί από μόνο του τις κατάλληλες συνθήκες για την επιθυμία διάκρισης, αντιπαράθεσης και σύγκρουσης που είναι τα πρώιμα στάδια της βίας.

Τουλάχιστον η αφορμή αυτή ίσως αφυπνίσει μια στάλα την κοινωνία.

Πολλοί άνθρωποι πέφτουν στη δίνη της σύγχυσης και η αγωνία για διάκριση τους ωθεί σε υπερβολές. Ίσως ο παίκτης του BigBrother να μην έχει αντιληφθεί το βάρος των λέξεων όταν διακτινίζονται προς όλα τα σπίτια. Ίσως να μην γνώριζε ότι η κάμερα ήταν ανοιχτή. Ίσως νόμιζε ότι μιλούσε σε πολύ χαμηλή ένταση. Ίσως νόμιζε ότι μιλούσε νοερά. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σημασία παρά μόνο ότι η σκέψη όσο ανέφικτη ή ψεύτικη κι αν ήταν, έγινε. Στη γλώσσα των media λέγεται ότι: «πέρασε κάτι που δεν έπρεπε να περάσει».Στη γλώσσα της ζωής λέγεται ότι: «το παιδί και το σκυλί όπως το μάθεις».

Κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται βίαιος, απλά γίνεται κατά την διάρκεια του βίου του, από αυτά που βλέπει, από αυτά που μαθαίνει, από αυτά που ακούει.

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ