Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Δεκ 10, 2019 | ΑΡΘΡΟ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η αυξανόμενη προσοχή στη σημασία των βουνών οδήγησε τον ΟΗΕ να κηρύξει το 2002 ως «Διεθνές Ετος των Βουνών». Η πρώτη διεθνής ημέρα γιορτάστηκε για πρώτη φορά το επόμενο έτος, το 2003 και ως παγκόσμια ημέρα ορίστηκε η 11η Δεκεμβρίου.

Τα βουνά είναι το σπίτι του 15% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα τέταρτο των χερσαίων ζώων και φυτών. Παρέχουν γλυκό νερό για την καθημερινή ζωή στο μισό πληθυσμό της ανθρωπότητας. Η διατήρησή τους αποτελεί βασικό παράγοντα για την αειφόρο ανάπτυξη.

Δυστυχώς, τα βουνά απειλούνται από την αλλαγή του κλίματος και την υπερεκμετάλλευση. Καθώς το παγκόσμιο κλίμα συνεχίζει να ζεσταίνεται, οι άνθρωποι του βουνού – μερικοί από τους φτωχότερους στον κόσμο – αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα επιβίωσης. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες σημαίνουν επίσης ότι οι παγετώνες των βουνών λιώνουν με πρωτοφανείς ρυθμούς, επηρεάζοντας τις ποσότητες γλυκού νερού για εκατομμύρια ανθρώπους.

Αυτό το πρόβλημα μας επηρεάζει όλους. Πρέπει να μειώσουμε το αποτύπωμα του άνθρακα στον πλανήτη μας και να φροντίσουμε αυτούς τους φυσικούς θησαυρούς.

Μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε ο κάθε ένας από εμάς στην προστασία των βουνών και κατ’ επέκταση στην προστασία του περιβάλλοντος και της μελλοντικής ανθρώπινης επιβίωσης με πολλούς απλούς τρόπους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Διαβάστε το σχετικό άρθρο μας για το περιβάλλον:
Η κλιματική αλλαγή προ των πυλών.

Η ανιδιοτελής προσφορά ενδιαφέροντος και φροντίδας προς την Φύση που είναι το σπίτι μας, τροφοδοτεί με χαρά και ικανοποίηση τις καρδιές μας καθώς επίσης μετριάζει τον φρενήρη ρυθμό της ανεξέλεγκτης εξέλιξης που μας γεμίζει ανασφάλεια και άγχος.

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ