Η κατάληξη της εξέλιξης

Μεγάλη διάσταση πήραν οι φωτιές στο δάσος του Αμαζονίου. Μεγάλα και τα επιχειρήματα απόδοσης ευθυνών. Μεγάλες και οι καταστροφές. Μεγάλη και η ανάγκη της οικονομικής κρίσης για αυξημένα έσοδα από την υλοτομία, την κτηνοτροφία και την αλλαγή χρήσης της γης από δασικές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις (in.gr).

Διάβασα πρόσφατα σε μία διπλωματική εργασία του τμήματος Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ότι οι ενεργειακές ανάγκες του πρωτόγονου ανθρώπου υπολογίζονται στα 6,3 MJ (megajoules) την ημέρα ενώ του σημερινού ανθρώπου αγγίζουν τα 1000 MJ. Δηλαδή οι ενεργειακές ανάγκες του σήμερα ξεπερνούν τις παλαιότερες προσεγγιστικά κατά 150 φορές. Πρόκειται για ραγδαίες αλλαγές που οφείλονται κυρίως στην πρώτη βιομηχανική επανάσταση και στη μετέπειτα τεχνολογική έκρηξη.

Οι απαιτήσεις και οι ανάγκες μεγαλώνουν συνεχώς. Το ίδιο και οι καταστροφές. Όλα έχουν κόστος το οποίο αυξάνεται ανάλογα με την εξέλιξη και τον πληθυσμό. Οι αποθηκευμένες πληροφορίες που έχει στην διάθεσή του ο άνθρωπος είναι πλέον τερατώδεις και οι περισσότερες από αυτές είναι άχρηστες για την επιβίωσή του. Το DNA του περιέχει περισσότερη αγάπη για το κέρδος και την επιτυχία παρά για ένα αρμονικό και φυσικό πέρασμα από τον πλανήτη Γη. Τι συμβαίνει λοιπόν τώρα; Τι προσπαθούμε να κάνουμε; Να επιβιώσουμε ή να αποβιώσουμε; Να παραμείνουμε άνθρωποι ή να μεταλλαχτούμε;

Οι φωτιές στον Αμαζόνιο αλλά και οπουδήποτε αλλού είναι μία καθαρά ανθρώπινη επιλογή είτε άμεση είτε έμμεση και δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτή την οικουμενική καταστροφή. Αν συνεχίσουμε να αγναντεύουμε τους καρβουνιασμένους κορμούς με κόκκινα μάτια και ξεραμένο στόμα τότε η κατάληξη της εξέλιξης θα είναι αναπόφευκτα το μοιραίο λάθος μας.

EuroNews: Φλέγεται ο Αμαζόνιος

Related Posts