Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

Οκτ 7, 2020 | ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

Hθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Διακεκριμένος Έφεδρος Υπολοχαγός ο οποίος συμμετείχε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

12 Ιουλίου 1912 – 13 Απριλίου 1984

«Δεν τη χούφτωσες;!
Θα το μετανιωωώσεις.
Χούφτωσ’ την, χούφτωστ’ την!»

Γεννήθηκε στο Διακοφτό Αχαΐας στις 12 Ιουλίου 1912 και σπούδασε στην Αθήνα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή την έκανε στον ρόλο του ιππότη στον Βασιλιά Ληρ. Στο Εθνικό Θέατρο παρέμεινε μέχρι το 1941. Συνολικά για 46 χρόνια, ερμήνευσε και έπαιξε στους μεγαλύτερους θιάσους της εποχής του.

Διέθετε την εξαιρετική ικανότητα να προσεγγίζει το κοινό με την ερμηνεία του υποδυόμενος πολλούς διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, όπως τον σκληρό, τον ευαίσθητο, τον έξυπνο, τον αγαθό, τον φιλεύσπλαχνο, τον νοσταλγικό, τον αστείο, τον καταφερτζή, τον λυπημένο, τον χαρούμενο, τον στοργικό πατέρα και τόσους άλλους. Στην ιστορία έχουν μείνει ρόλοι όπως του καθηγητή Μακριδάκη (Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο), του αδυσώπητου ενεχυροδανειστή κυρ-Λάμπρου (Ο Ηλίας του 16ου), του πρόεδρου του δικαστηρίου (Η σωφερίνα), του αγαθού πρόεδρου εταιρείας (Φωνάζει ο κλέφτης), του κομματάρχη (Υπάρχει και φιλότιμο) και (Τζένη Τζένη).

Πρώτη του ταινία ήταν, το 1947, τα «Παιδιά της Αθήνας» ενώ συνολικά έπαιξε σε 133 ταινίες. Τελευταία ταινία του ήταν το «Ταξίδι στα Κύθηρα». Έπαιξε και στην τηλεόραση όπου ο ρόλος του κυρ-Γιώργη στο «Λούνα Παρκ» τον καθιέρωσε στη λαϊκή συνείδηση. Το 1968 βραβεύτηκε με το βραβείο των Ελλήνων κριτικών για την ταινία «Το κανόνι και τ’ αηδόνι».

Πηγές/Χρήσιμα links: wikipedia, Ταινίες.

Πληροφορίες Πολυμέσων

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ