Η ομιλία της Γκρέτα στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Φωτογραφία από Pete Linforth από το Pixabay

Ολο αυτό είναι λάθος. Δεν θα έπρεπε να στέκομαι εδώ. Θα έπρεπε να ήμουν στο σχολείο στην άλλη πλευρά του ωκεανού. Ωστόσο, ήρθατε σε εμένα για (να πάρετε) ελπίδα; Πώς τολμάτε!

Κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική μου ηλικία με τα κενά σας λόγια. Και όμως είμαι ένας από τους τυχερούς. Οι άνθρωποι υποφέρουν. Οι άνθρωποι πεθαίνουν. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν.

Είμαστε στην αρχή μιας μαζικής εξαφάνισης. Και το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να μιλήσετε για τα χρήματα και τα παραμύθια της αιώνιας οικονομικής ανάπτυξης. Πώς τολμάτε!

Για περισσότερα από 30 χρόνια, η επιστήμη ήταν ξεκάθαρη. Πώς τολμάτε να συνεχίζετε να αδιαφορείτε και να έρχεστε εδώ λέγοντας ότι κάνετε αρκετά, όταν οι πολιτικές και οι λύσεις που χρειάζονται δεν φαίνονται πουθενά.

Με τα σημερινά επίπεδα εκπομπών του CO2 (διοξείδιο του άνθρακα), τα όρια της αύξησης της θερμοκρασίας (σύμφωνα με την Συμφωνία των Παρισίων 12/12/2015) θα εξαντληθούν σε λιγότερο από 8,5 χρόνια.

Λέτε ότι μας ακούτε και ότι καταλαβαίνετε τον επείγοντα χαρακτήρα (του προβλήματος). Άσχετα με το πόσο θλιμμένη και θυμωμένη είμαι δεν θέλω να το πιστέψω. Διότι αν καταλαβαίνετε πλήρως την κατάσταση και εξακολουθείτε να μην ενεργείτε, τότε θα ήσασταν κακοί. Και αρνούμαι να το πιστέψω αυτό.

Η δημοφιλής ιδέα να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά το ήμισυ σε 10 χρόνια μας δίνει μόνο 50% πιθανότητα να παραμείνουμε κάτω από από την άνοδο των 1.5 C (βαθμοί Κελσίου) και τότε ο κίνδυνος για μη αναστρέψιμες αλυσιδωτές αντιδράσεις θα είναι πέρα ​​από τον ανθρώπινο έλεγχο.

Ίσως το 50% να είναι αποδεκτό από εσάς. Αλλά αυτοί οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν σημεία ανατροπής (απρόβλεπτους παράγοντες), κύκλους ανατροφοδότησης, πρόσθετη υπερθέρμανση που κρύβεται στην τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση και διάφορες εκδοχές που έχουν σχέση με την δικαιοσύνη και την ισότητα.

Για να έχει 67% πιθανότητα να παραμείνει κάτω από το όριο ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας 1,5 C (τις καλύτερες αποδόσεις που έδωσε η Διεθνής Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος) ο κόσμος είχε το περιθώριο να εκπέμψει 420 γιγατόνους  CO2  έως την 1η Ιανουαρίου 2018. Σήμερα αυτό το όριο έχει ήδη μειωθεί σε λιγότερο από 350 γιγατόνους.

Πώς τολμάτε να προσποιείτε ότι αυτό μπορεί να λυθεί με τις συνήθεις επιχειρηματικές και τεχνικές λύσεις. Με τα σημερινά επίπεδα εκπομπών, το όριο εκπομπής CO2 θα ξεπεραστεί σε λιγότερο από 8,5 χρόνια.

Δεν θα υπάρξουν λύσεις ή σχέδια που θα μπορούσαν να παρουσιασθούν σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία. Αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ άβολοι. Και δεν είστε ακόμα αρκετά ώριμοι για να το πείτε όπως πραγματικά είναι.

Αποτυγχάνετε. Αλλά οι νέοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν την προδοσία σας. Τα μάτια όλων των μελλοντικών γενεών είναι επάνω σας. Και αν επιλέξετε να αποτύχετε, σας λέω ότι δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ. Δεν θα σας αφήσουμε να ξεφύγετε από αυτό. Εδώ και τώρα σχεδιάζουμε την γραμμή. Ο κόσμος ξυπνάει. Και η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι.

VIDEO
Ομιλία στον ΟΗΕ
Νέα Υόρκη, 23 Σεπτεμβρίου 2019
Διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή
Νέα Υόρκη, 20 Σεπτεμβρίου 2019

Related Posts