Συγγνώμη, Σε αγαπώ, Σε ευχαριστώ.

Ιούλ 11, 2019 | ΑΡΘΡΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Ho’oponopono είναι μια ισχυρή προσευχή της Χαβάης και αποτελεί μία τακτική αντιμετώπισης της ζωής που επουλώνει ψυχικές πληγές και μοιράζει υγεία. Απλά βασίζεται σε τέσσερις λέξεις. Λυπάμαι, Συγγνώμη, Σε αγαπώ, Σε ευχαριστώ.

Η σημασία της λέξης Ho’oponopono είναι: «να κάνεις το σωστό» ή «να διορθώσεις ένα λάθος». Μεταφράζοντάς τη στο Google Translator, στα Χαβαϊκά, εμφανίσθηκε η λέξη «επεξεργασία» και είναι όντως μία επεξεργασία εσωτερικής καθαριότητας η οποία αφορά τον κάθε ένα ατομικά αλλά και ολόκληρο τον κόσμο μέσω της υπάρχουσας σχέσης μεταξύ συνείδησης και εξωτερικών γεγονότων.

Υπάρχουν τέσσερα απλά βήματα σε αυτή τη μέθοδο. Η μετάνοια, η συγχώρεση, η αγάπη  και η ευγνωμοσύνη. Αυτές οι τέσσερις λέξεις έχουν εκπληκτική δύναμη όχι μόνο στη Χαβάη αλλά παγκοσμίως αφού σε αυτές βασίζονται θρησκείες, φιλοσοφίες, σχέσεις, πολιτισμοί.

Δεν χρειάζεστε κανέναν να σας ακούσει και μπορείτε να μιλήσετε απευθείας στο μυαλό σας. Η δύναμη βρίσκεται στο αίσθημα και στην προθυμία του Σύμπαντος να συγχωρεί και να αγαπά.

Το Ho’oponopono βασίζεται στην ιδέα ότι εγώ ατομικά είμαι 100% υπεύθυνος για όσα αντιλαμβάνομαι και συμβαίνουν γύρω μου. Την κακοκαιρία, μία λάθος συμπεριφορά μου, έναν εκνευρισμό του συναδέλφου μου, την απαξίωση του αφεντικού μου, την κατάθλιψη της φίλης μου, οτιδήποτε. Αφού νιώσω αυτή την υπευθυνότητα μπορώ να ζητήσω μετάνοια, συγγνώμη, αγάπη κι ευγνωμοσύνη. Με κάποιο τρόπο (που ο Θεός γνωρίζει) η συνείδησή μου οφείλει να αποδεχθεί και να αγκαλιάσει στοργικά οτιδήποτε με το οποίο έρχεται σε επαφή, να μετανιώσει, να αγαπήσει. Κι έτσι να καθαρίσει τις λερωμένες από τις οδυνηρές αναμνήσεις σκέψεις. Αυτή η επανασυσχέτιση με το παρελθόν καθαρίζει τις τύψεις, προσφέρει αγάπη στον εαυτό μας και μεταφέρει συμπόνια στους γύρω μας.

Έκανα την εξής δοκιμή μετά από οδηγίες που διάβασα για την διαδικασία.

Χαλάρωσα σε ένα ήσυχο δωμάτιο. Πήρα αργά μερικές βαθιές εισπνοές και ύστερα ανέπνεα χαλαρά. Έφερα στο νου μου μία άσχημη εγωϊστική συμπεριφορά μου από το παρελθόν και είπα: «Λυπάμαι για την άπρεπη συμπεριφορά μου. Σου ζητώ συγγνώμη. Σε αγαπώ. Σε ευχαριστώ».

Μετά έφερα στο νου μου μία αδικία από το παρελθόν και είπα: «Λυπάμαι που με αδίκησες σε εκείνο το περιστατικό. Σου ζητώ συγγνώμη. Σε αγαπώ. Σε ευχαριστώ»

Ενιωσα πιο ελαφρύς. Μίλησα στον εαυτό μου, στο Θεό, στον φίλο μου σε οποιονδήποτε. Ο Λόγος πήρε αξία και οι λέξεις έδωσαν φτερά στην ελευθερία.

Η συγκεκριμένη πρακτική αναφέρει την εξάσκηση 15 λεπτών για 21 ημέρες ώστε να φανούν αποτελέσματα. Νιώθεις τόσο όμορφα όταν αγαπάς τον εαυτό σου και συνεπώς τους άλλους. Γιατί δεν μπορείς να αγαπήσεις κανένα αν δεν αγαπήσεις πρώτα τον εαυτό σου.

Ο Χριστός είχε πει «Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν». Μήπως εννοούσε ακριβώς αυτό;

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ