Με λίγη βοήθεια τα δύσκολα γίνονται εύκολα

Σεπ 13, 2019 | ΑΡΘΡΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photo by J carter from Pexels

Μαζί με το μωρό γεννιέται μια μητέρα. Η έξοδος από το μαιευτήριο σημαίνει ότι άλλο ένα μέλος προστίθεται στην οικογένεια. Μπαίνουν δύο βγαίνουν τρεις. Ο νέος μπαμπάς αγαπάει τη νέα μαμά. Ο νέος μπαμπάς στηρίζει, βοηθάει, προφυλάσσει, εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατόν περιβάλλον για το παιδί του και τη γυναίκα του. Η μέλλουσα μητέρα έχει ενημερωθεί από πριν για τη διαδικασία της γέννας, για τις πρώτες ημέρες στο μαιευτήριο αλλά και για τις αλλαγές που συντελούνται μέσα στο σώμα της και στην ψυχή της. Τα εσωτερικά ερωτήματα πολλά. Θα είμαι καλή μητέρα; Θα καταφέρω να ανταποκριθώ στις νέες μου υποχρεώσεις; Μήπως τελικά δεν είμαι έτοιμη ακόμη να γίνω μητέρα;

Πολλές και φυσιολογικές ανησυχίες εμφανίζονται κατά τη πρώτη περίοδο της λοχείας. Απότομες ορμονικές μεταβολές όπως αύξηση προλακτίνης, πτώση προγεστερόνης και οιστρογόνων ταράζουν ενδεχομένως τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος αλλά και της διάθεσης της μητέρας που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάσει και σε κατάθλιψη, τη γνωστή «επιλόχεια κατάθλιψη» η οποία σταματά μετά από λίγο χρονικό διάστημα. Φυσικά σύζυγος, γονείς και φίλοι είναι πλάι στην νέα μητέρα και την βοηθούν αν χρειασθεί και πρακτικά και ψυχικά και υλικά.

Στη ζωή όμως δεν είναι όλα ίδια και μερικές φορές οι αποφάσεις της είναι σκληρές. Μία δεκαεννιάχρονη κοπέλα έγινε μητέρα. Έχει πατέρα το μωρό της αλλά εκείνη δεν έχει σύζυγο. Της έδωσε η ζωή το δώρο της μητρότητας αλλά το πήρε πάλι πίσω. Ίσως δεν άντεξε τις υποχρεώσεις, ίσως δεν μπόρεσε να σηκώσει το βάρος, ίσως δεν σκέφθηκε ώριμα, ίσως πανικοβλήθηκε, ίσως δεν ήξερε τί έπρεπε να κάνει, ίσως σκέφθηκε την κακή οικονομική κατάσταση, ίσως δεν είχε κάποιον να την στηρίξει, ίσως οι κακές συνθήκες να ήταν πολλές. Κι έτσι αποφάσισε μια νύχτα να αφήσει το μωράκι της στην τύχη της ζωής μέσα σε ένα καρότσι σούπερ μάρκετ, τυλιγμένο με μία πετσέτα, στην είσοδο μιας πολυκατοικίας της Νέας Ιωνίας. Ο Θεός άκουσε το κλάμα του κι έστειλε ένα παλικάρι δεκαεννιά χρονών κι αυτό όπως κι εκείνη, για να το βρει και να το σώσει από την ατυχία του.

Το μωρό είναι καλά. Κινητοποιήθηκε όλο το σύστημα, η κοινωνία, η αστυνομία, το «Χαμόγελο του παιδιού», το νοσοκομείο. Η μητέρα ευχόμαστε να είναι καλά. Ελπίζουμε η πολιτεία να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την νεαρή μητέρα με αγάπη όπως έκανε και ο Θεός για το παιδί της. Γιατί όλοι είμαστε παιδιά του ίδιου Θεού και με λίγη βοήθεια μπορούμε τα δύσκολα να τα κάνουμε εύκολα. Λίγη βοήθεια στις αναποδιές της ζωής.

Το να γίνεις γονιός είναι μια στιγμιαία πράξη, το να μείνεις γονιός είναι η αέναη πληρότητα της ύπαρξης και αυτό πραγματώνεται με κόπο και αγάπη.

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ