Δύναμη στην άμυνα τέχνη στην επίθεση

Η Εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης της Ελλάδας έφθασε στις 16 ομάδες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 2019 στην Κίνα. Δεν πέρασε στην επόμενη φάση των 8 ομάδων παρά το ότι συμμετείχε στην ομάδα ο MVP (Most Valuable Player) του NBA (National Basketball Association) στις ΗΠΑ, Γιάννης Αντετοκούμπο.

Ολοι λυπηθήκαμε για τον αποκλεισμό της Εθνικής μας και ιδιαίτερα γι αυτό το τόσο ελπιδοφόρο σύνολο παικτών οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Φυσικά μετά από κάθε ήττα έρχεται ο προβληματισμός, η έρευνα των αιτιών και η μεθόδευση των λύσεων. Λάθη έγιναν, κάποια κόστισαν κάποια όχι. Η τεχνική ηγεσία είναι υπεύθυνη να αναλύσει τα δεδομένα και να παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα βοηθήσουν την ομάδα μελλοντικά.

Οι διοργανώσεις σε εθνικό επίπεδο έχουν μία ιδιομορφία στα ομαδικά αθλήματα. Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν το επίπεδο δυσκολίας μιας επιτυχημένης πορείας. Το οικονομικό κίνητρο δεν υφίσταται σε διοργανώσεις εθνικού επιπέδου. Η προετοιμασία δεν είναι η επιθυμητή λόγω ατομικών υποχρεώσεων των αθλητών. Η ομοιογένεια του συνολικού τρόπου ανάπτυξης απαιτεί αρκετή εμπειρία εκ μέρους του τεχνικού τμήματος ώστε να ομαλοποιήσει τις διαφορετικότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η μελέτη και η θεωρητική προετοιμασία του προπονητή είναι άκρως σημαντική.

Σε ομάδες σχετικά ίσης δυναμικότητας έχει αποδειχθεί ότι κερδίζει ο καλύτερα προετοιμασμένος, ο πιο ψύχραιμος, ο πιο μεθοδικός, ο πιο συνετός και τελικά αυτός με την καλύτερη ψυχολογία. Η Εθνική μας παρουσίασε εξαιρετικά δείγματα άμυνας, δύναμης, αγωνιστικότητας και εκρηκτικότητας αλλά υστέρησε στο βασικό πλεονέκτημα του μπάσκετ. Το «σουτ».

Οσο κι αν τρέχεις, όσο κι αν παλεύεις, όσο κι αν πασχίζεις να κερδίσεις την μπάλα στην άμυνα αν δεν την χρησιμοποιήσεις σωστά στην επίθεση τότε αδίκως κοπιάζεις. Η ιστορία το έχει αποδείξει. Οσες φορές επιτύχαμε διεθνείς διακρίσεις υπήρχαν σουτέρ στην ομάδα. Αυτοί οι αθλητές που κουρασμένοι έχουν το σθένος και την ψυχολογία να «σκοράρουν» υπό αντίξοες συνθήκες. Ενδεχομένως η ελληνική ιδιοσυγκρασία να μην περιέχει στο DNA της τέτοιο συνδυασμό αλλά αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται, με πολύ κόπο, συγκέντρωση και σωστή εκπαίδευση. Ναι, μαθαίνεται όπως όλα τα πράγματα στη ζωή.

Η επιτυχία απαιτεί δύο αρμονικές κινήσεις, Δϋναμη στην άμυνα και τέχνη την επίθεση.