Γούντι Άλεν

Δεκ 4, 2020 | ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Woody Allen

Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, κωμικός, συγγραφέας και μουσικός.

1 Δεκεμβρίου 1935

«…η ζωή είναι σύντομη. Σύντομη και δεν αφορά τίποτε άλλο πέρα από αυτό που μπορείς να αγγίξεις και αυτό που μπορεί να σε αγγίξει…»

Ο Γούντι ‘Αλεν είναι ένα από τα “ιερά τέρατα” της αμερικάνικης κωμωδίας και από τους σημαντικότερους δημιουργούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Η κινηματογραφική του περσόνα αποτελεί την ενσάρκωση ενός Εβραίου διανοούμενου της Νέας Υόρκης, νευρωτικός και εγωκεντρικός, κοσμοπολίτης και ταυτόχρονα ανασφαλής, με αυτοσαρκαστική αίσθηση του χιούμορ.

‘Οτι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα ο Γούντι ‘Αλεν, το οφείλει αποκλειστικά στο πλούσιο ταλέντο του και μόνο. Ξεκίνησε ταπεινά την καριέρα του ως ερανιστής ευφυολογημάτων σε ανώδυνες κωμωδίες για να εξελιχθεί με τα χρόνια σε πολυδιάστατο auter. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, παρά την αγοραφοβία του, άρχισε να εμφανίζεται ως σταντ-απ κωμικός σε νυχτερινά κέντρα και κλαμπ, με αρκετή επιτυχία.

Στην πλειοψηφία τους, οι ταινίες του Γούντι ‘Αλεν διακρίνονται για το έξυπνο σεναριό τους και τους αξιομνημόνευτους διαλόγους τους. Σε όλη την σκηνοθετική του σταδιοδρομία, ο Γούντι ‘Αλεν, έχει δημιουργήσει πολλούς ανεξίτηλους γυναικείους χαρακτήρες τους οποίους έχουν ενσαρκώσει μερικές από τις μεγαλύτερες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Ντάιαν Κίτον, η Μια Φάροου, η Τζούντι Ντέιβις, η Κειτ Μπλάνσετ και πολλές άλλες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ