Ο κοινός μας εχθρός

Ιαν 30, 2019 | ΑΡΘΡΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το ιατρικό περιοδικό «Lancet» δημοσίευσε μία επίσημη έκθεση 43 επιστημόνων από 14 χώρες χρησιμοποιώντας τον όρο «Παγκόσμια Συνδημία» ο οποίος αποτελείται από τρεις συσχετιζόμενους παράγοντες που ταλανίζουν το παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Θεωρούν ότι η παχυσαρκία, ο υποσιτισμός και η κλιματική αλλαγή είναι οι τρεις συνιστώσες που τροφοδοτούν την μεγαλύτερη απειλή του πλανήτη μας.

Η τεχνολογία της έρευνας έχει εξελιχθεί τόσο ώστε τούτη τη στιγμή να υπάρχει εμπεριστατωμένη άποψη με στοιχεία για την τρέχουσα κατάσταση παγκοσμίως αλλά και για την μέλλουσα επίσης. Η ενημέρωση για τα τεκταινόμενα σε όλο τον πλανήτη είναι διαθέσιμη και άμεση στον οιονδήποτε.

Όλοι λοιπόν γνωρίζουμε για την ανισορροπία της κατανομής των αγαθών η οποία έχει ενταθεί στην σύγχρονη εποχή. Ετσι μία επιστημονική έρευνα απλά επιβεβαιώνει και μαθηματικά το κοινό μυστικό μας, ότι δεν είμαστε τελικά έξυπνοι αλλά κουτοπόνηροι. Μας ενδιαφέρει να έχουμε αγαθά χωρίς να μας ενδιαφέρει ο τρόπος που έφθασαν στα χέρια μας. Αν σας έλεγα ότι ένα ανήλικο παιδί που υποσιτίζεται σε μια υποανάπτυκτη χώρα κι εργάζεται σε ένα εργοστάσιο υπό ανθυγιεινές συνθήκες πολλές ώρες την ημέρα χωρίς να έχει δικαίωμα στη μόρφωση, θα σας φαινόταν περίεργο; Μάλλον όχι. Και αυτό μόνο και μόνο για φτάσει στα χέρια μας μία ποδοσφαιρική μπάλα ή ένα μπλουζάκι ή μία μπανάνα στην καλύτερη των περιπτώσεων. Ο διαφαινόμενος κύκλος απειλής ολοκληρώνεται. Ο κοινωνικά υποανάπτυκτος λιποβαρής εργάτης και ο κοινωνικά αναπτυγμένος υπέρβαρος καταναλωτής συνεχίζουν την πρόσκαιρη επιβίωσή τους με φόντο το ομιχλώδες κι επικίνδυνο πλέον περιβάλλον. Πολύ όμορφη εξέλιξη για το ανθρώπινο είδος. Απορώ με το μυαλό μας. Εχουμε καταφέρει το πολύπλοκο και αποτύχαμε στο απλό. Η Φύση μας ετοιμάζει μεγάλες και δυσάρεστες εκπλήξεις αν δεν καταφέρουμε να εξισορροπήσουμε το άνισο.

Αν διορθώσουμε εκείνους τους μηχανισμούς που δημιουργούν την ανισότητα, την αδικία και κατ΄ επέκταση την σύγκρουση, τον πόλεμο, την δυστυχία. Αν μεταδώσουμε μέσω της εκπαίδευσης στους νέους ένα νέο τρόπο σκέψης που δεν θα διχάζει αλλά θα βοηθά στην διαμόρφωση μιας ήρεμης διαδρομής στο μικρό πέρασμα της ζωής μας. Αν ξέρουμε τι θέλουμε από τη ζωή αντί να ψάχνουμε να το βρούμε κυνηγώντας ατέρμονα τα δικά μας φαντάσματα. Τότε ίσως ανακαλύψουμε την ομορφιά της ευθυτενούς ζωής ταξινομώντας τις αξίες βάσει της αγάπης και της ποιότητας. Αξίες όπως σύνεση, εγκράτεια, σωφροσύνη, αλληλεγγύη, καλό είναι να συμπεριληφθούν ως ξεχωριστά υποχρεωτικά μαθήματα στα σχολεία όχι μόνο ως θεωρητική γνώση αλλά ως πρακτική βίωση μέσα από αντίστοιχες εκδηλώσεις, δράσεις και εθελοντικές προσφορές εργασίας. Η γνώση της σωστής διαχείρισης των οποιονδήποτε ικανοτήτων διαθέτουμε είναι μάλλον πιο σημαντική από τις ίδιες τις ικανότητές μας είτε είναι φυσικές είτε είναι επίκτητες.

Η ακατανοησία έχει επιφέρει σοβαρά πλήγματα στη Γη που είναι το σπίτι μας, έχει ενσυνείδητα ή ασυνείδητα βλάψει συνανθρώπους μας που είναι η ουσία της ύπαρξής μας, έχει σπείρει φόβο και ανασφάλεια. Αν δεν ενεργοποιήσουμε αυτοβούλως την αγάπη και την αλληλεγγύη θα το κάνουμε εξ ανάγκης γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να ενωθούμε απέναντι σε έναν κοινό εχθρό που ονομάζεται καταστροφή της Γης ή αλλιώς «η αυτοκαταστροφή μας». Ο κοινός εχθρός μας ενώνει. Ο κοινός εχθρός είναι ένας. Ο εαυτός μας.

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ