Όταν μιλάνε τα παιδιά μιλάει η αλήθεια

Φεβ 1, 2019 | ΑΡΘΡΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Greta Thunberg είναι μία μαθήτρια 16 ετών από την Σουηδία και είναι ήδη παγκοσμίως γνωστή για την προσπάθειά της να αφυπνίσει τους πάντες για την κλιματική αλλαγή που ξεδιπλώνει ανοιχτά πλέον την επιθετική της διάθεση να καταστρέψει το περιβάλλον και κατ΄ επέκταση την ζωή μας αφού μέσα σε αυτό υπάρχουμε.

Αυτό που κάνει ξεχωριστή την Greta είναι ότι ξέρει τι θέλει. Να σώσει το περιβάλλον που ανήμπορο να αντιδράσει στα πρόσκαιρα «θέλω» των λίγων αργοπεθαίνει αναζητώντας από κάπου βοήθεια. Και η Greta απλώνει το χέρι της να βοηθήσει. Δεν έχει εξουσία αλλά έχει δύναμη. Δεν έγινε ακόμη ένα από τα πανομοιότυπα αντίγραφα του μοντέρνου πολιτισμού και απ’ ότι φαίνεται δεν θα γίνει. Δεν ασχολείται με την αυτοεπιβεβαίωσή της αλλά με την εσωτερική ανάγκη για το κοινό καλό. Μιλάει όμορφα, ανεκβίαστα και αληθινά μεταφέροντας τις σκέψεις της στις πράξεις της. Δεν είναι ανακόλουθη. Αναβλύζει ακεραιότητα.

Στις 23 Ιανουαρίου 2019, η Greta Thunberg έφτασε στο Νταβός μετά από 32 ώρες ταξίδι με το τρένο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συνεχίζοντας την εκστρατεία της υπέρ του κλίματος. Την ίδια στιγμή κατέφθαναν και άλλοι συμμετέχοντες 1.500 εκ των οποίων χρησιμοποίησαν μεμονωμένες πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών. Την επόμενη μέρα έδωσε μια ομιλία στην οποία είπε: «Κάποιοι λένε ότι η κλιματική κρίση είναι κάτι που όλοι δημιουργήσαμε, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, διότι αν ο καθένας είναι ένοχος τότε κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει ότι κάποιος φταίει. Μερικοί άνθρωποι, μερικές εταιρείες, ορισμένοι φορείς λήψης αποφάσεων γνωρίζουν ακριβώς ποιες ανεκτίμητες αξίες θυσιάζουν για να συνεχίσουν να αποκομίζουν αδιανόητα χρηματικά ποσά. Και νομίζω ότι πολλοί από εσάς εδώ σήμερα ανήκουν σε αυτή την ομάδα ανθρώπων.»

Στην Greta Thunberg έχει διαγνωσθεί αυτισμός. Στις 24 Νοεμβρίου 2018, μίλησε στο TEDxStockholm και χρησιμοποίησε τον αυτισμό ως έναν τρόπο να εξηγήσει γιατί δεν κατανοεί την αδράνεια των κυβερνήσεων και των πολιτών σχετικά με την κλιματική απειλή. Προς την ολοκλήρωση της ομιλίας της, είπε: «Τριάντα χρόνια πραγματοποιούμε εμψυχωτικούς διάλογους και πουλάμε θετικές ιδέες. Λυπάμαι, αλλά δεν έφεραν αποτέλεσμα, γιατί οι εκπομπές ρύπων θα είχαν σταματήσει. Αλλά δεν σταμάτησαν.»

Στις 4 Δεκεμβρίου 2018, απευθύνθηκε στη διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος. Στις 12 Δεκεμβρίου 2018, απευθύνθηκε εκ νέου στην ολομέλεια της COP24, αναφέροντας:  «Μιλάτε μόνο για μια πράσινη αειφόρο οικονομική ανάπτυξη επειδή είστε πολύ φοβισμένοι να είστε αντιλαϊκοί. Μιλάτε μόνο για να προχωρήσετε με τις ίδιες κακές ιδέες που μας έφεραν σε αυτό το χάος, ακόμα και όταν το μόνο λογικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τραβήξετε το φρένο έκτακτης ανάγκης. Δεν είστε αρκετά ώριμοι για να τα πείτε όπως είναι, ούτε (για να πείτε) γι’ αυτό το βάρος που αφήνετε σε μας τα παιδιά.»

«Και αν οι λύσεις μέσα στο σύστημα είναι τόσο αδύνατο να βρεθούν, τότε ίσως πρέπει να αλλάξουμε το ίδιο το σύστημα».

Η 16χρονη Greta Thunberg μιλάει ως μία σύγχρονη Πυθεία από το Μαντείο της Γης και φωνάζει προς όλους, μικρούς και μεγάλους, όσα φοβόμαστε και πνίγουμε μέσα μας.

Το σπίτι μας έχει πιάσει φωτιά. Αν δεν ασχοληθούμε με αυτό αλλά αναλώνουμε τη ζωή μας σε άχρηστες κατασκευές τοίχων μετανάστευσης και σε παιχνίδια πολέμων με πραγματικούς νεκρούς τότε θα είμαστε όλοι χαμένοι και πάνω απ’ όλα τα παιδιά μας που υποτίθεται πως τόσο αγαπάμε.

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ