Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Μαρ 6, 2019 | ΑΡΘΡΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΚΕΨΕΙΣ

Το περιοδικό Forbes ανακοίνωσε τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο για το έτος 2018. Την πρώτη θέση κατέχει ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της amazon, με περιουσία ελαφρώς άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Απίστευτο οικονομικό ποσόν.

Έξυπνος; Σωστή διαχείριση; Συνετός; Ατελείωτοι χαρακτηρισμοί  μπορούν να συνοδεύσουν έναν «οικονομικά επιτυχημένο» άνθρωπο. Είτε είναι ο πρώτος είτε ο δεύτερος είτε ο τελευταίος «οικονομικά επιτυχημένος». Πέραν αυτών των χαρακτηρισμών όμως ας λάβουμε υπόψιν ότι η οικονομική μέτρηση στις μέρες μας γίνεται με το χρήμα και με αυτό μπορούμε να κρίνουμε αν κάποιος είναι πλουσιότερος από κάποιον άλλο. Η οικονομική περιουσία δίνει μία θέση στο βάθρο.

Η ετυμολογία της λέξης περιουσία βρίσκεται στο αρχαίο ρήμα περίειμι που σημαίνει επιζώ, βρίσκομαι στη ζωή. Επίσης έχει και άλλες σημασίες όπως  βρίσκομαι γύρω από κάτι, υπερέχω, διασώζομαι, γλυτώνω, υπολείπομαι, απομένω, υπάρχω, υφίσταμαι. Καμία όμως από αυτές δεν έχει την σημερινή σημασία που αφορά τον οικονομικό πλούτο.

Η λέξη «περιουσία» άλλωστε είναι μία σύνθετη λέξη που αποτελείται από δύο μέρη. Πρώτον, την λόγια πρόθεση «περί» η οποία χρησιμοποιείται για να δηλώνει σε τι αναφέρεται η επόμενη ακριβώς λέξη ή φράση. Και δεύτερον, την αρχαία ελληνική λέξη  «ουσία» που σημαίνει το κύριο συστατικό κάποιου υλικού, το «είναι», η υπόσταση, το επίκεντρο, το νόημα, η σπουδαιότητα.

Με βάση τους παραπάνω συλλογισμούς οδηγούμαι στην εκδοχή της λέξης «περιουσία» η οποία αφορά τον κεντρικό πυρήνα της ζωής, από τι αποτελείται η ζωή, τι είναι η ζωή, ποιο είναι το νόημα και η σπουδαιότητά της. Η διαδρομή της φυσικά στην ιστορία την έφερε εδώ να αντιπροσωπεύει οικονομικά μεγέθη. Και είναι όντως μία πολύ όμορφη εύηχη λέξη που παρέμεινε ανέπαφη ως προς τη γραφή αλλοιώθηκε όμως ως προς το νόημά της.  Η δε χρήση της για τον υλικό πλούτο είναι πολύ εύστοχη καθώς φαίνεται να είναι αυτό το νόημα της ζωής πλέον, αυτό το επίκεντρο, αυτή και η ουσία. Είναι αλήθεια έτσι;

Η αρχική σημασία της λέξης είναι αγνή, καθαρή, ουσιαστική και πιθανόν πιο αληθινή και πιο ανθρώπινη. Το ότι την χρησιμοποιούμε για την ένδειξη υλικού πλούτου δεν επηρεάζει καθόλου την πραγματική της φύση. Συγχαρητήρια στον Τζεφ Μπέζος για την ένδειξη αρτιότερης χρήσης των πόρων του, για την φιλανθρωπική του δραστηριότητα και το επίπεδο ευθύνης ώστε να κατέχει τόσα πολλά.

Είναι όντως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε ή και όλοι ταυτοχρόνως γιατί ο πλούτος δεν είναι μόνον υλικός και η περιουσία δεν αφορά μόνο αυτά που έχουμε αλλά κυρίως αυτά που περιέχουμε.

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ