Η ισχύς εν τη ενώσει

Οκτ 28, 2019 | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η κλιματική αλλαγή έχει λάβει εξέχουσα θέση στη ζωή μας και αυτό γιατί η αντίδραση της Γης είναι πλέον ορατή, απτή και σε ορισμένες περιπτώσεις απειλητική. Μεγάλο μέρος ευθύνης φέρει η εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την ανθρώπινη κατανάλωση ενέργειας μέσω της καύσης ορυκτών. Το CO2 αποτελεί υποπροϊόν όλων των καύσεων ορυκτών καυσίμων (κάρβουνου, πετρελαίου, βενζίνης, φυσικού αερίου κλπ.), αλλά και του ξύλου, πλαστικών και άλλων οργανικών ενώσεων.

Αλλος ένας αρνητικός παράγοντας για την κλιματική αλλαγή είναι και η καταστροφή των δασών από πυρκαγιές (απελευθερώνοντας τον άνθρακα που αποθηκεύτηκε για δεκαετίες, σχεδόν αμέσως στην ατμόσφαιρα) ή από εκκαθαρίσεις για κτηνοτροφικούς ή πολεοδομικούς λόγους (τα δέντρα δεσμεύουν με φυσικό τρόπο και απομονώνουν τον ατμοσφαιρικό άνθρακα καθώς αναπτύσσονται). Κάθε δένδρο εισπνέει διοξείδιο του άνθρακα και εκπνέει οξυγόνο. 

Εμείς θα σταθούμε στην καύση ορυκτών καυσίμων και θα εστιάσουμε στις εκπομπές CO2 των 20 χωρών με την εντονότερη παρουσία στην παγκόσμια ρύπανση. Ο παρακάτω πίνακας αποτελείται από στοιχεία βασισμένα στην EDGAR database που δημιουργήθηκε από την «Ευρωπαϊκή Επιτροπή» (European Commission) και την «Ολλανδική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης» (Netherlands Environmental Assessment Agency) το 2018. Τα δεδομένα αφορούν μόνο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων και την παραγωγή τσιμέντου, αλλά όχι τις εκπομπές από τη χρήση γης, την αλλαγή χρήσης γης και τη δασοκομία.

Οι 20 πιο ρυπογόνες χώρες εκπομπής CO2

Στα SmartPhones σε οριζόντια θέση ο πίνακας φαίνεται κανονικά.

 

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
1990, 2017Εκπομπές Ρύπων Διοξειδίου του Ανθρακα (CO2) από Ορυκτά καύσιμα σε μεγατόνους ανά έτος. (Mt CO2/yr)
ΚΟΣΜΟΣΠοσοστό επί τις εκατό που αναλογεί στην παγκόσμια ρύπανση.
1990-2017Ποσοστιαία διαφορά ρύπανσης μεταξύ του έτους 1990 και του 2017
ΑΤΟΜΟΗ ρύπανση που αντιστοιχεί σε κάθε ένα άτομο ανάλογα με το που ζεί. Μετριέται σε τόνο ανά άτομο ανά έτος (t CO2/cap/yr)
Τα στοιχεία ταξινομούνται πατώντας στη κεφαλίδα του πίνακα την επιθυμητή στήλη ταξινόμησης (sorting). Η στίξη των αριθμών είναι διεθνής. Δηλαδή  ο αριθμός 1.000,01 εδώ απεικονίζεται ως 1,000.01
  • Από το 1990 έχουμε συνολική αύξηση των παγκόσμιων ρύπων κατά 63.5%.
  • Κίνα, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση εκπέμπουν το 52.68% των συνολικών ρύπων παγκοσμίως. Δηλαδή περίπου όσο όλες οι υπόλοιπες χώρες στον κόσμο.
  • Οι ΗΠΑ παρά το ότι είναι δεύτερη στον κόσμο παραμένει σταθερή στην ποσότητα εκπομπής ρύπων από το 1990. Ενας Αμερικανός σήμερα ρυπαίνει όσο 2 Κινέζοι ή 3 Γάλλοι, ή 7 Ινδοί.
  • Οι πρωταθλητές μείωσης των ρύπων από το 1990 μεταξύ αυτών των 20 χωρών είναι το Ηνωμένο Βσίλειο (-35.60%), η Ρωσσία (-25.80%), η Γερμανία (-21.80%), η Ευρωπαϊκή Ενωση (-19.50%), η Ιταλία (-16.20%) και η Γαλλία (-12.40%).
  • Οι πρωταθλητές αύξησης των ρύπων από το 1990 μεταξύ αυτών των 20 χωρών είναι η Κίνα (353.80%), η Ινδία (305.10%), η Σαουδική Αραβία (284.40%), το Ιράν (224.70%), η Ινδονησία (215.60%) και η Τουρκία (186.60%).

Πολλά κινήματα, οργανώσεις, διάσημοι και καλλιτέχνες αγωνίζονται για την μείωση των ρύπων. Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για την κλιματική αλλαγή. Συνέδρια και εκδηλώσεις πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι ρύποι όμως αυξάνονται. Ο υπερπληθυσμός, η υπερκατανάλωση, το κέρδος, η κοινωνική ανισότητα, η έλλειψη παιδείας δημιουργούν ρύπους. Κανένα κράτος, καμία οργάνωση, καμία επιτροπή δεν κατάφερε έως τώρα να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

Ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι είναι ο άνθρωπος. Ο κάθε ένας χωριστά από εμάς, ξεκινώντας από απλά πράγματα όπως:

Η µειωµένη χρήση ηλεκτρικού ρεύµατος και η µειωµένη κατανάλωση νερού που εξοικονοµεί χρήµατα και βοηθάει στην αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής. Το περπάτηµα, το ποδήλατο, η ανακύκλωση, η επαναχρησιµοποίηση, η µείωση του όγκου των απορριµµάτων και η κατανάλωση τροφίµων που παράγονται τοπικά βοηθάνε στον αγώνα ενάντια στην κλιµατική αλλαγή.

Αν κατεβάσουµε λίγο το θερµοστάτη, χρησιµοποιούµε προϊόντα εξοικονόµησης ενέργειας, δεν αφήνουµε το νερό να τρέχει άσκοπα και επαναχρησιµοποιούµε τις σακούλες βοηθάµε στον αγώνα ενάντια στην κλιµατική αλλαγή.

Αν δεν τρώμε κάθε μέρα κρέας, αν κλείνουμε τον υπολογιστή όταν δεν τον χρησιμοποιούμε, αν βάζουμε πλυντήριο σε θερμοκρασία έως 40 βαθμούς, αν κάνουμε τακτική συντήρηση στο αυτοκίνητο και αδειάσουμε όλα τα άχρηστα από το πορτ-μπαγάζ, αν κλείνουμε την βρύση όταν δεν χρειαζόμαστε το νερό (βούρτσιμα δοντιών, ξύρισμα, …), αν φυτέψουμε ένα δένδρο. Εϊναι πολλά τα «Αν» κάποια εκ των οποίων παρουσιάζονται στο άρθρο μας «Πρακτικές συμβουλές για την κλιματική αλλαγή». Κλείνοντας, μία παραβολή από την αρχαιότητα πιστεύω ότι θα βοηθήσει στον τρόπο σκέψης για την αντιμετώπιση των ρύπων.

Ένας αγρότης φώναξε τα παιδιά του που όλο καβγάδιζαν μεταξύ τους και τους είπε να φέρουν από ένα κλαδί. Αφού έκανε τα κλαδιά ένα δεμάτι και τα έδεσε, προκάλεσε ένα από τα παιδιά του να πάρουν το δεμάτι και να το σπάσουν. Όλα προσπάθησαν, αλλά μάταια. Κατόπιν ο πατέρας έλυσε το δεμάτι και έδωσε από ένα κλαδί σε κάθε παιδί για να το σπάσει, πράγμα που έκαναν με μεγάλη ευκολία. Στο τέλος ο πατέρας είπε: «Βλέπετε, παιδιά μου, πως αν παραμείνετε ενωμένοι, θα είστε ανίκητοι. Όμως αν διαφωνείτε και χωρίσετε, θα καταστραφείτε».
Αίσωπος.

Απλές πράξεις από απλούς ανθρώπους δημιουργούν σπουδαία επιτεύγματα, αρκεί να είναι ενωμένοι.
Η ισχύς εν τη ενώσει.

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ