Ταξίδι στο χρόνο και την τέχνη υπόσχεται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Από το κέντρο της τσιμεντένιας αγέραστης Αθήνας ο επισκέπτης μεταφέρεται νοερά στην Αρχαία Ελλάδα ανακαλύπτοντας την κοινωνία, την θρησκεία, την καλλιτεχνία, την τεχνοτροπία, τα έθιμα, την ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από τα μοναδικά εκθέματα της περιόδου από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.
Οι θησαυροί των βασιλικών τάφων των Μυκηνών, οι πινακίδες της Γραμμικής Β γραφής, τα αινιγματικά μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια, οι τοιχογραφίες της Θήρας, τα γλυπτά από δημόσια κτίρια, το χάλκινο άγαλμα του Δία (ή Ποσειδώνα), ο αθλητής που δένει στο μέτωπό του την ταινία της νίκης, τα μαρμάρινα αγγεία με ειδικό συμβολισμό, ο μπρούντζινος έφηβος, τα κείμενα ψηφισμάτων της πόλης των Αθηνών, η θεά Αφροδίτη βοηθούμενη από τον ιπτάμενο Έρωτα, το μπρούντζινο αγωνιστικό άλογο με το μικρό αναβάτη του, το Παιδί του Mαραθώνα, ο έφιππος Aύγουστος, τα ειδώλια αλόγων, τα χάλκινα κοσμήματα, τα αγγεία, οι χάλκινοι τριποδικοί λέβητες, τα χάλκινα ανδρικά και γυναικεία ειδώλια, οι αμφορείς, τα εμβληματικά αγάλματα των κούρων και των κορών, τα μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης δημιουργούν μία αίσθηση ενός απόμακρου κόσμου υψηλής αισθητικής ενώ ταυτόχρονα ένα πνεύμα συνεχούς ακολουθίας στην πορεία της ζωής αναδύεται από την μνήμη του ανθρώπινου είδους.
Δεν είναι μόνο τα αντικείμενα που δίνουν αξία. Περισσότερο μαγεύουν οι εικόνες που ανατέλλουν στο νου του κάθε επισκέπτη ως απόγονου αυτού του πανανθρώπινου πολιτισμού. Η πρόθεση του δημιουργού, τα χέρια του καλλιτέχνη, η ώρα της δημόσιας έκθεσης, η χρήση και η χρησιμότητα. Πόσοι άνθρωποι ανάμεσα στο τώρα και το τότε άγγιξαν, χάιδεψαν, μετέφεραν, συντήρησαν αυτό το πανέμορφο αγγείο που κάθεται ατάραχο στα εντυπωσιασμένα μάτια μου! Πλοία, άλογα και κάρα το μετέφεραν για να σταθεί αιώνια μαρτυρία στον ρου της ανθρωπότητας.
Είναι πολύ σημαντικό να μπει κανείς στο τρένο του χρόνου όχι ως απλός επιβάτης αλλά ως παρατηρητής ζωής, όχι μόνο από σχολεία και μαθητές αλλά από όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας και μόρφωσης. Οι κατατοπιστικές επιγραφές σε κάθε έκθεμα είναι κι ένας διαφορετικός νοητικός προορισμός, μοναδικός στην αντίληψη του καθενός μας χωριστά. Αξίζει για πολλούς και ουσιαστικούς λόγους μία καθημερινή έξοδος για καφέ να μετατραπεί σε ανεξάντλητη πηγή αισθήσεων και γνώσεων της ύπαρξής μας.
Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου
Μια υπέροχη περιοδική έκθεση φιλοξενείται επίσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τίτλο «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου». Aποτελεί το τελευταίο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας που σχεδιάστηκε για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη θεμελίωση του εμβληματικού κτηρίου που το στέγασε. Η ιδιαίτερη αυτή παρουσίαση διανθίζει τον νου και την καρδιά με το αισθητικό της κάλλος, αποτελεί ύμνο της ανθρώπινης δημιουργίας και χαρίζει αισθητική πανδαισία. (Θα λειτουργεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019)
Λεπτομερείς πληροφορίες θα βρείτε στον πληρέστατο και καλαίσθητο διαδυκτιακό χώρο του Μουσείου www.namuseum.gr