Το δένδρο με τις σιδερένιες πεταλούδες

Ιαν 5, 2019 | ΜΟΥΣΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΕΧΝΗ

Όλοι οι κλασσικοί «ροκάδες», και όχι μόνον, πιθανόν να θυμούνται την μεγάλη επιτυχία «IN A GADDA DA VIDA» των «Iron Butterfly» με το πρωτοποριακό για την εποχή μελωδικό σχήμα.

Σήμερα, λοιπόν, κατεβαίνοντας στο ηλιόλουστο κέντρο της παγωμένης Αθήνας ένιωσα αυτή την ευχάριστη αίσθηση της κρύας ζεστασιάς όταν ο ήλιος σε κοιτά μέσα από τον θυμωμένο χειμώνα. Ολοκλήρωσα μια γραφειοκρατική μου υποχρέωση, πέρασα από το βιβλιοπωλείο, προμηθεύτηκα την πνευματική τροφή του μηνός και κατευθυνόμενος προς τον πεζόδρομο της Κοραή συναντήθηκα με ένα σιδερένιο χριστουγεννιάτικο δένδρο διακοσμημένο με πεταλούδες. Σιδερένιες πεταλούδες. Δεν είμαι σίγουρος για το αισθητικό αποτέλεσμα διότι το όμορφο και το άσχημο εναλλάσσονταν απότομα στις σκέψεις μου όπως οι πολύχρωμες παιχνιδιάρικες πεταλούδες στα λιβάδια με αυτές τις άψυχες ακίνητες στη μοντέρνα τσιμεντούπολη. Συγκέντρωσα το βλέμμα μου στις άψυχες  πεταλούδες και τον αγέρα που έπαιζε μαζί τους.  Mου έδιναν την εντύπωση ότι κάτι σχεδίαζαν μυστικά. Πιθανότατα την πολυπόθητη απόδραση από τα συρματόσχοινα που τις κρατούσαν γερά δεμένες στη φαντασίωση.

Όπως και να έχει η αίσθηση που μου άφησε ήταν ενδιαφέρουσα. Η μεταφορά στην μουσική όμορφη. Η σύνδεση με τα Χριστούγεννα χαρούμενη. Και φυσικά σκαλίζοντας τη μνήμη αναδύθηκαν οι Iron Butterfly με την μεγάλη τους επιτυχία που ο τίτλος της δεν βγάζει νόημα σε καμία γλώσσα καθώς μία εκδοχή λέει ότι ο αρχικός τίτλος ήταν «In the Garden of Eden» αλλά κατά την ώρα της ηχογράφησης ο τραγουδιστής μπερδεύτηκε εξαιτίας χρήσης ουσιών οπότε, το άκουσαν, τους άρεσε κι έτσι έμεινε ως τίτλος. Όπως και να έχει η διάσημη αυτή σύνθεση του 1968 διαρκεί στην πρωτότυπή της εκτέλεση 17 λεπτά, κάλυπτε όλη την Β΄ πλευρά του δίσκου και παρέπεμπε σε «Ψυχεδελικό Ροκ» προς «Heavy metal» κάτι αρκετά προχωρημένο για την τότε εποχή.

Η πρωτότυπη εκτέλεση του 1968

Music Video Clip από το Yakoo

Kατηγορίες

Εμπειρία Τεχνογνωσία Ποιότητα ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ